Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

ISRAEL: Călătorie inedită pe Marea Moartă

Marea Moartă e o minune naturală care, de fapt, aduce viață, dar această perlă unică e în pericol de a seca. În urmă cu doi ani, am mers într-o călătorie cu barca pe Marea Moartă. Chiar și cu iarna ploioasă de anul trecut, marea e într-o stare mai rea ca niciodată.

Iată un răsărit pe Marea Moartă! Aici e o atmosferă liniștitoare, un reper biblic, o comoară minerală. E așezată într-un mare rift tectonic dintre Israel și Iordania. Alimentată cu apă dulce din râul Iordan și de izvoarele minerale, acesta e unul dintre cele mai sărate lacuri din lume, atât de sărat, încât niciun pește nu poate supraviețui aici. Nominalizat între cele șapte minuni ale lumii, apa, nămolul și atmosfera de aici au proprietăți vindecătoare, însă toate acestea ar putea dispărea pur și simplu.

Marea Moartă scade cu 1,5 - 2,1 metri anual. Acest scaun albastru marchează locul unde era țărmul în urmă cu patru ani.

Aceasta înseamnă că cel mai jos loc de pe pământ e tot mai jos.

Prof. Avner Adin, Ebraică: Motivul e extrem de simplu. Pe de o parte, apa se evaporă constant și suprafața e foarte mare. De altă parte, apa dulce din Iordanul din amonte a fost folosită pentru irigații în agricultură, ca să fie hrană pentru popor și atunci nu mai reușește să alimenteze Marea Moartă. Astfel, echilibrul s-a schimbat.

Avner Adin, profesor la Universitatea Ebraică, ne spune că există o singură soluție pentru restaurarea mării.

Prof. Avner Adin: Marea Moartă poate fi salvată dacă va fi alimentată cu apă.

Adin spunea pentru CBN că nu există altă cale.

Prof. Avner Adin: Una dintre metode ar fi cea naturală, anume să lăsăm râurile să o alimenteze, să nu mai luăm apă din Iordan sau din alte râuri și s-o lăsăm să-și revină în mod natural. Altă metodă ar fi una artificială, ceea ce ar face ca proiectul Marea Roșie la Marea Moartă să devină realitate.

Israelul și Iordania au semnat un acord prin care vor construi un canal lung de 225 km de la Marea Roșie până la Marea Moartă. Proiectul de miliarde de dolari ar începe cu stațiile de desalinizare care ar trebui să poată produce suficientă apă dulce pentru Iordania, iar restul să ajungă în Marea Moartă.

Prof. Avner Adin: Un alt mod de abordare, în paralel, ar fi să se aducă apă din Mediterană, să se desalinizeze această apă ca mai apoi să se folosească drept apă potabilă și pentru agricultură în loc să se mai scoată apă din Marea Galileii și din pârâuri.

Adin spune că nu e ușor să convingă guvernul să investească pentru a salva marea. De aceea, activiști precum Iacob Ben Zaken și Noam Bedein sună alarma.

Iacob Ben Zaken: Vreau să văd Marea Moartă restaurată.

Ben Zaken, un locuitor dintr-un kibbutz din apropiere, e singurul care oferă o călătorie cu barca pe Marea Moartă.

Iacob Ben Zaken: Scopul e să facem oamenii conștienți de starea Mării Moarte, de frumusețea ei și de tot ceea ce se petrece aici, inclusiv legat de dispariția mării și modurile în care poate fi salvată.

Lucrurile funcționează. În urmă cu mai bine de un an, fotojurnalistul Bedein a mers într-un tur cu barca.

Noam Bedein, fotojurnalist: Aceasta m-a făcut, israelian fiind, să încep să vorbesc despre acest minunat loc preistoric și biblic și să încep să îl apăr așa cum pot.

Acești stâlpi și aceste cămine de sare sunt într-adevăr frumoase, dar apariția lor semnalează probleme. Fotografiile lui Bedein arată cât de mult a scăzut nivelul apei în doar un an.

Noam Bedein: M-am documentat cu privire la acest loc unic mai mult ca niciodată. Am mers o vreme în tururi cu barca și am documentat frumusețea și farmecul acestui loc cu scopul de a educa generația următoare legat de acest loc unic, dar și pentru a arăta cât de dramatice sunt schimbările care se petrec aici.

Scăderea nivelului apei a provocat deschiderea unor doline mari de-a lungul țărmului, forțând închiderea plajelor și provocând surparea unui drum din apropiere.

Marea Moartă e o destinație favorită în rândul turiștilor. E atât de sărată, că nu te poți scufunda, poți doar pluti. Mai mult, în Biblie se spune despre David când era tânăr că s-a ascuns în peștera En Ghedi din apropiere.

Nu doar atât, dar manuscrisele de la Marea Moartă au fost găsite în peșterile Qumran, oferindu-ne cele mai vechi manuscrise ale Bibliei.

Marea Moartă, de fapt, dă viață. Apele și aerul de la Marea Moartă au proprietăți curative speciale pentru piele și pentru vindecarea altor boli, iar extracțiile miniere de carbonat de potasiu ajută la fabricarea îngrășămintelor folosite în agricultură, ceea ce le aduce hrană oamenilor.

Potrivit lui Adin, Marea Moartă e ca un diamant special care trebuie neapărat păstrat.

Știre difuzată în cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 291 – august 2019. Citește ultimele știri creștine aici: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.