Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Alungați, vânduți, persecutați: viața după terorism

Vreme de câțiva ani, gruparea SI și-a impus domnia terorii în tot Orientul Mijlociu. Am discutat cu un reporter care a petrecut ani de zile documentând felul cum această grupare islamică a afectat regiunea și oamenii din Orientul Mijlociu. Seth, ai scris o carte, După SI: America, Iran și lupta pentru Orientul Mijlociu. De ce ai scris cartea ?

Seth Frantzman, autor, „After ISIS”: Între 2014-2018 am mers deseori în locuri precum Irak, Iordania sau Turcia și vedeam acolo lucruri care am simțit că nu sunt suficient de bine documentate. De exemplu, îmi amintesc că am fost la Sinjar imediat după ce s-au găsit acele gropi comune cu victimele SI. Am văzut acolo păr uman încâlcit și alte rămășițe și acolo păreau a fi urmările unui genocid. Am simțit că lucrurile pe care le-am văzut semănau cu ceea ce citeam, copil fiind, despre al Doilea Război Mondial și am simțit că aceasta e o poveste care trebuie neapărat vestită, nu doar să apară într-un articol și gata. Trebuie să fie puse împreună într-un singur loc așa încât oamenii să poată înțelege adevăratele orori prin care a trecut întreaga regiune în ultimii câțiva ani, între care amintim distrugerea comunităților de creștini, vânzarea fetelor și femeilor yazidite ca sclave, și faptul că aceste state din Orientul Mijlociu nu sunt numai niște zone de conflict. Vorbim despre ceea ce au pățit oamenii de aici și asta contează pentru lumea întreagă. Grupări precum SI nu rămân în locuri ca și Irak, ci până la urmă ajung să amenințe oameni din Londra, New York, de pretutindeni.

Care credeți că ar fi lecțiile care se pot învăța din cartea dvs ?

Seth Frantzman: O lecție e să realizăm că victimele sunt oameni reali, dar și că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Orientul Mijlociu aduce regiunea la un punct ca o răscruce de 100 de ani, fiindcă au trecut 100 de ani de la căderea Imperiului Otoman și ceea ce se întâmplă acum va determina ce se va întâmpla în următorii 100 de ani.

Ce putem spune, de exemplu, despre ascensiunea Iranului? Dar despre Turcia și Rusia ca noi aliați ai săi? Ce se întâmplă cu rolul Statelor Unite în regiune? Ce se va întâmpla cu Israel și cu aliații-cheie din regiune?

Seth Frantzman: Pentru a înțelege toate acestea, cred că trebuie nu doar să citim, ci și să ne gândim apoi la ceea ce facem acum, fiindcă va afecta următorii 20-50 de ani.

Credeți că după căderea SI, Iranul e unul din jucătorii care au devenit foarte prezenți în Orientul Mijlociu?

Seth Frantzman:Da, Iranul a beneficiat de pe urma înfrângerii SI. Iranul a ajutat la înfrângerea lor, ceea ce e un lucru bun. Iranul s-a folosit însă de aceasta pentru a-și impune influența în Irak și Siria și apoi s-a consolidat acolo, astfel că Iranul, odată ce și-a trimis grupările militante în Irak, a rămas acolo. Grupările sale militante au rămas prezente în locurile unde au venit. Iranul le folosește, cred, să amenințe nu doar SUA și Israelul, ci și alte țări. Militanții Iranului nu construiesc universități acolo, stați liniștiți. În schimb, îngrămădesc arme și rachete. Că tot vorbeați despre umanizarea conflictului, spuneți-ne ce s-a întâmplat creștinilor, yazidiților și altor minorități din regiune. Îmi amintesc că eram în Qaraqosh, oraș de lângă Mosul, și acolo erau 50 000 de creștini.Am ajuns acolo imediat după ce a fost eliberat. Era un oraș cu totul pustiu. Unele clădiri au rămas intacte, dar la biserici au rupt crucile, au decapitat statuile și imaginile cu Isus și fecioara Maria. Apoi ne-am întâlnit cu câțiva dintre băștinași și ei nu erau siguri dacă vor mai avea un viitor în acea zonă. Am mers într-o biserică pe care SI a transformat-o într-o fabrică de bombe. Ce e interesant de văzut e că, după un an de la dezastru, acele biserici și-au reînceput activitatea și oamenii au sărbătorit Paștele acolo. La fel e, cred, și în cazul yazidiților. Împotriva acestui grup minoritar antic s-au făcut lucruri oribile și ei încă locuiesc în tabere de refugiați. E important să ne întrebăm dacă acești oameni pot reveni acasă și dacă vor fi în siguranță.

Seth Frantzman: Din nefericire, cred că da, fiindcă mulți creștini, cum ar fi din Irak, au suferit ani de zile din cauza terorismului și dintr-o dată, apare și SI. În opinia mea, fiindcă la nivel internațional nu s-au luat măsuri suficient de rapid, zeci de mii de oameni au trebuit să fugă din casele lor și în unele cazuri, aceștia au fost ultimii creștini din locuri ca Mosul. Pentru mulți dintre ei, aceasta a fost ultima lor șansă. Știu că mulți pe care i-am întâlnit, care înainte locuiau în zone din regiunea kurdă Erbil spuneau că nu se vor mai întoarce niciodată acolo și că vor rămâne în Europa.

Știrea face parte din emisiunea Jerusalem Dateline 294 - septembrie 2019. Ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.