Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Orientul Mijlociu: Urmează un război?

Tensiunile dintre SUA și Iran au crescut după un atac la principala rafinărie de petrol din Arabia Saudită. Secretarul de stat Mike Pompeo spune că acesta e o declarație de război și că în spatele atacului e Iranul, în contextul în care președintele Trump dorește să impună și mai multe sancțiuni Iranului. Jenna Browder de la CBN ne aduce povestea de la Washington, după care va urma o analiză împreună cu Joel Rosenberg, expert în Orientul Mijlociu și autorul cărții bestseller The Persian Gamble.

Jenna Browder: Secretarul de stat Mike Pompeo a numit atacul asupra Arabiei Saudite ca fiind o declarație de război. Până acum însă președintele Trump n-a ordonat nicio acțiune militară ca ripostă.

Donald Trump, președintele SUA: Au suficient timp să facă ticăloșii. E foarte ușor să începi, să vedem ce au de gând.

În încercarea de a construi o coaliție care să riposteze față de acel atac, Pompeo a făcut cea mai dură afirmație a administrației de până acum în timpul vizitei sale de miercuri în Arabia Saudită.

Mike Pompeo, secretar de stat, SUA: Bine că n-au fost uciși americani în acest atac. De fiecare dată când are loc un asemenea act de război, întotdeauna există riscul ca acesta să izbucnească.

Pe Twitter, Pompeo scria că susține dreptul Arabiei Saudite de a se apăra. Arabia Saudită spune că dronele și rachetele au venit din nord, dar n-a spus că Iranul ar fi efectuat atacul. Senatorul Lindsay Graham, unul dintre cei mai buni aliați ai președintelui, spunea că administrația trebuie să acționeze prompt.

Lindsey Graham, senator american: Iată-i că ne testează, testează regiunea și cred că, dacă nu vom acționa acum în mod decisiv, ne putem aștepta la ce e mai rău.

Președintele Trump spune însă să nu ne grăbim.

Donald Trump, președintele SUA: Eu nu vreau război cu nimeni. Sunt un om care nu vrea să aibă război.

Donald Trump: Există multe opțiuni, chiar și cea finală, dar sunt și alte opțiuni mai bune. Vom vedea. Suntem într-o poziție puternică.

Când spuneți despre opțiunea ultimă, adică...

Donald Trump: Vreau să spun că opțiunea finală înseamnă a merge la război.

Iranul neagă orice implicare, iar ministrul său de externe spunea pentru CNN că un atac militar din partea armatei saudite sau americane va însemna război sigur și că Arabia Saudită va trebui să lupte până la ultimul soldat american.

Liderii Iranului au fost programați să participe la Adunarea Generală a ONU de săptămâna viitoare de la New York, dar se pare că acele planuri sunt în aer în acest moment fiindcă vizele lor se lasă așteptate. Președintele Trump spune că le-ar permite să vină. De la Washington, Jenna Browder, CBN !

Joel, mă bucur să fim din nou la Jerusalem Dateline.

Joel Rosenberg, autor: Și eu mă bucur să fiu cu voi, Chris. Mulțumesc că ai venit cu noi în Arabia Saudită. Sunt bucuros că a meritat, a fost un reportaj de-a dreptul istoric.

Chris Mitchell: Mă gândeam că ceea ce se întâmplă în acest moment în Golf pare rupt din romanele lui Joel Rosenberg. Secretarul de stat Mike Pompeo tocmai a fost acolo și spunea că acest atac asupra Arabiei Saudite e o declarație de război. Saudiții au șansa și dreptul la autoapărare. Ce credeți că se va întâmpla de acum în Golf?

Joel Rosenberg: Acesta a fost un atac îndrăzneț efectuat cu nerușinare de Iran asupra Arabiei Saudite, unul dintre principalii noștri aliați arabi din regiune. Pompeo avea absolută dreptate, e o declarație de război. Întrebarea e dacă va începe sau nu un război și dacă SUA, saudiții și alți aliați vor găsi o cale să restabilească mijloacele de intimidare printr-o ripostă calculată, dar într-un fel în care să nu stârnească un război în întreg Golful Persic. Aceasta e provocarea pentru SUA și Arabia Saudită în acest moment.

Chris Mitchell: Ministrul de externe al Iranului spune că, dacă Iranul e atacat, va fi război.

Joel Rosenberg: Desigur că spun asemenea lucruri, doar aceasta e retorica lor. Ei efectuează atacuri aparent mici, dar serioase, în toată regiunea după care nimeni nu-i trage la răspundere, cu excepția israelienilor. Singura țară care ripostează și îi face pe iranieni să plătească pentru agresiunile lor e Israelul, care efectuează atacuri aeriene prin Siria asupra țintelor iraniene tot la câteva zile sau săptămâni. Până acum, SUA, Arabia Saudită și statele din Golf cărora le-au fost atacate navele, petrolierele, n-au trecut la acțiune și iată o întrebare bună pentru președintele Trump: Cum veți restaura factorii de intimidare americani și arabi contra Iranului?

Știre difuzată în cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 296 – septembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.