Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

ISRAEL: Viitorul politic rămâne neclar

Israelienii au mers la vot pentru a doua oară în mai puțin de șase luni și totuși, viitorul politic al Israelului rămâne neclar. Iată cum s-a desfășurat săptămâna, după care vom avea o analiză în studioul nostru din Ierusalim. La câteva ore după închiderea secțiilor de votare, dimineața devreme, Netanyahu a venit la sediul partidului Likud din Tel Aviv pentru un discurs pe care el l-a numit a fi scurt, dar important.

Netanyahu: Nu va fi și nu se poate să avem un guvern care să se bazeze pe partide arabe, anti-sioniste. Aceste partide neagă însăși existența Israelului ca stat evreiesc și democratic. În ciuda dezamăgirii faptului că alegerile nu s-au câștigat detașat, susținătorii lui Netanyahu l-au întâmpinat după ora 3 dimineața scandând: Bibi, regele Israelului !

Netanyahu spunea că deja a discutat cu partidele de dreapta, dar a dat indicii și despre un partid de coaliție cu opoziția. Netanyahu face apel la Benny Gantz și partidul său Albastru Alb să i se alăture pentru a forma un guvern de coaliție.

Benjamin Netanyahu: Benny, depinde de noi să formăm un guvern de coaliție, chiar astăzi. Națiunea are așteptări de la noi amândoi să acceptăm responsabilitatea și să lucrăm împreună.

Într-un mesaj filmat, Netanyahu spunea că s-a întâlnit cu celelalte partide de dreapta și ele ar putea negocia împreună pentru un număr de locuri în guvern.

Benjamin Netanyahu: Nu se poate să mai fie un nou tur de scrutin, nu există niciun motiv și eu sunt împotriva acestei opțiuni.

Alb Albaștrii lui Gantz sunt înaintea lui Likud al lui Netanyahu cu un scor de 33 la 31 de locuri în guvern. Lista comună, o coaliție a partidelor arabe, ar putea avea 12 locuri potrivit procentelor obținute. Aceștia n-au fost niciodată în guvern și nici de data aceasta nu e probabil că vor fi.

Președintele Israelului Reuven Rivlin i-a adus pe Netanyahu și Gantz împreună pentru o poză la un serviciu memorial de stat ținut pentru fostul premier Shimon Peres. Pentru moment, așa arată așa-zisa unitate.

Benny Gatz, partidul Albastru Alb: Oamenii pot alege unitatea, oamenii vor ca Israelul să fie prioritatea principală. Partidul Albastru Alb, sub conducerea mea, a câștigat alegerile. Partidul Albastru Alb e cel mai mare partid.

Îi avem pe John Waage, editorul senior al CBN și Julie Stahl, corespondentul CBN.

Iată-ne aici, după ce Benny Gantz spunea că va fi cel care va forma guvernul. Cum vedeți voi lucrurile ? John, care sunt forțele externe implicate în acest moment ?

John Waage, editor senior CBN : A fost interesant să fiu în Israel în această săptămână. Totul pare să fie concentrat pe interne: numărul de locuri, partidele, cine va ieși câștigător. În tot acest timp, lumea privește și Iranul, palestinienii și alți oameni se bucură de rezultatul alegerilor fiindcă, pentru câteva săptămâni, sau chiar luni, va aduce nesiguranță în Israel. Aceasta e o veste bună pentru iranieni și pentru Mahmud Abbas, care pare a fi tare fericit de ideea că Netanyahu ar putea pierde și acestea sunt câteva dintre considerentele pe care votanții israelieni n-au dorit să le pună pe primul loc. Am aflat despre aceasta în timpul interviurilor pe care le-am luat oamenilor de pe stradă. Însă guvernul Israelului va fi nevoit să se ocupe de situațiile strategice care întotdeauna sunt prezente la orizont.

Julie, știi că Netanyahu a fost premierul cu cele mai multe mandate din istoria Israelului. Ce impact crezi că a avut în regiune și, mai ales, în națiunile arabe sunnite ?

Julie Stahl: Cu siguranță a avut impact. Una dintre nemulțumirile israelienilor a fost că el de prea multă vreme a fost în funcție, că e ca un dictator, însă, chiar acea prezență continuă i-a atras multe merite și mult respect în lumea arabă. Știm că în ultimii ani a reușit să aducă aproape multe națiuni arabe chiar dacă acestea nu neapărat au reușit să aibă relații diplomatice cu Israelul. Mai știm că el ține legătura cu Arabia Saudită și cu câteva dintre emiratele din Golf și are legături foarte bune cu Egiptul. Acea prezență de durată a fost benefică Israelului.

În Orientul Mijlociu, puterea contează mult, impresia de putere, mijloacele de intimidare, toate acestea chiar contează.

Știre difuzată în cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 296 – septembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.