Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Arabia Saudită: sunt reale schimbările? Discuție între un jurnalist american și trei tineri saudiți

Vom vedea cum demografia conduce la schimbări în Arabia Saudită, unde 60% din populație are sub 30 de ani.

Am stat de vorbă cu niște tineri saudiți pentru a vedea ce spun ei.

Sumer, Aseel și Fadi, mulțumim că ați acceptat invitația noastră, e un privilegiu pentru noi.

Mulțumim !

Spuneți-ne ce se întâmplă. Auzim mereu reportaje despre lucrurile care se schimbă în Arabia Saudită. Sumer, cum ai descrie ceea ce se întâmplă în acest moment?

Sumer Ghazzawi, asociată, Firma de avocatură Jones Day: Să fiu sinceră, în țară au loc schimbări frumoase. S-au deschis multe oportunități pentru femei și pentru tineri în general. Intenția e ca femeile din orice domeniu să poată găsi oportunități și divertisment și aceasta face parte din viziunea spre care ne îndreptăm și pe care o vedem prinzând contur sub ochii noștri.

Ai putea spune că toate acestea fac parte din „Viziunea 2030”?

Sumer: Absolut, cu siguranță ! Ceea ce e frumos e că fiecare sector din țară se aliniază cumva la această viziune și scopul lor e să ajungă acolo. Astfel, se deschid față de toate aceste oportunități, pentru ca toți să se poată îndrepta în acea direcție. Pentru mine, e ceva captivant.

Chris Mitchell: Ceea ce apare cel mai mult la știri în acest moment e faptul că femeile saudite pot să conducă în trafic. Să înțeleg că nu e doar atât?

Aseel Al Anmar, profesor asistent, Universitatea „Prințesa Noura”: Așa este. Schimbările care au avut loc au fost importante. În viziunea de ansamblu sunt fiecare un pas mic, dar mie îmi place ce simbolizează fiecare. Acum trecem la acțiune și mergem înainte. Pare că am stat pe loc atât de multă vreme, când ne-am dat seama unde trebuie făcute schimbări, dar nu se făcea nimic pe atunci. Aceasta a fost una dintre acele schimbări palpabile care a putut fi simțită de toți.

Aseel An Anmar: În afară de circulație, s-au făcut schimbări în sectorul divertisment. Nu e vorba atât de mult de distracția în sine, ci de deschiderea față de idei noi și înțelegerea fenomenului. Am avut o comunitate foarte comodă, de atâta vreme.

Fadi Yahya, fondator, SUPLIFT: Vă pot spune, nu e doar divertismentul. Arabia Saudită s-a deschis pentru lume și asta e ceva uimitor. Avem oportunități fantastice pentru lume și atâtea lucruri pe care le putem împărtăși! Toate schimbările de aici spun lumii că Arabia Saudită e un cetățean global și că face parte din această lume. Aș vrea să văd cum vom face comerț și vom avea relații comerciale cu alte națiuni, că îi vom primi bine pe turiști în țara noastră și că le vom arăta ce avem noi. Schimbările din acest moment arată faptul că suntem deschiși. Stăm cu brațele deschise și le cerem tuturor să vină și să vadă fiindcă oamenii își făceau idei despre saudiți doar din mass-media. Nu cred că e bine să ne formăm perspectiva din ce spune mass-media.

Uneori trebuie să mergi și să vezi și acesta e un lucru bun fiindcă le poți spune altora despre ce avem aici. Avem o mulțime de oameni care gândesc liber și care urează bun-venit lumii ca să vină să se bucure de ce avem și să afle mai multe despre cultura noastră. Avem ceva unic de oferit și vrem să împărtășim cu voi. La rândul nostru, vrem să învățăm de la lume, nu doar noi încercăm să vă oferim ce avem, ci și noi vrem să învățăm de la lume. Există schimbări la nivel economic, geopolitic, care sunt foarte importante pentru regiune.

Chris Mitchell: Vedeți cumva generația voastră ca pe un fel de pod generativ între trecut și viitor?

Fadi Yahya: Da, așa este. Cred că noi suntem generația oamenilor de treabă. E o glumă ! Da, generația oamenilor de treabă, fiindcă am avut parte de două schimbări și noi putem înțelege ambele situații și putem merge la părinții noștri să le spunem: „Fiți pe pace, totul va fi bine !” Când vom privi la cei mai tineri decât noi, cu 10-12 ani poate, vom putea să le spunem că sunt norocoși. Suntem cumva la mijloc și încercăm să facem cât de bine putem și să deschidem calea pentru generația mai tânără.

Sumer Ghazzawi: Acele lucruri simple care aduc schimbare, de a putea alege să porți sau nu învelitoare, să-ți acoperi sau nu fața, toate acestea sunt lucruri care, în opinia unora, nu au existat până acum, dar astăzi ai oportunitatea de a fi mai liber în felul cum te îmbraci și vrei să arăți. Cred că în acest aspect e o schimbare complet diferită.

Aseel: Am menționat despre condus, dar ar trebui să pomenim și de posibilitatea de a călători fără permisiunea unui gardian. Acesta e un pas mare, anume libertatea de a călători.

Fadi, crezi că, în unele privințe, aceasta spulberă mitul despre tinerii din populația saudită față de o lume care are percepțiile ei legat de cum e Arabia Saudită?

Fadi: Arabia Saudită înseamnă multe lucruri și nu știu cum aș putea să descriu, dar noi suntem o națiune care evoluăm și care suntem în ascensiune.

Știre difuzată în cadrul emisunii „Jerusalem Dateline” 298 – octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: www.alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.