Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Interviu cu George Thomas despre invazia turcă în nord-estul Siriei

Gary Lane i-a luat un interviu lui George Thomas despre invazia turcă în nordul Siriei, despre soarta creștinilor din acea regiune și despre cum răspund refugiații la ajutorul primit din partea organizațiilor umanitare. Urmăriți interviul!

Gary Lane, reporter: George tocmai a venit din Siria și se află în Arbil, în partea de nord a Irakului. George, care este situația oamenilor care se află în mijlocul luptelor?

George Thomas, corespondent- șef internațional la CBN: Este îngrozitoare. În jur de 300.000 de oameni au fugit din nord-estul Siriei în ultimele săptămâni. Este groaznic. Am întâlnit un domn care mi-a spus că locuința lui a fost distrusă în urma unui atac cu rachete lansate de armata turcă. De-a lungul granieței dintre Siria și Turcia sunt trei orașe de o importanță strategică pe care turcii vor să le cucerească și să le controleze. Însă, nu este ușor deoarece în această parte a Siriei locuiesc kurzi, arabi, creștini, yazidiți. Ei au conviețuit în mod pașnic. Au avut parte de libertate religioasă, de libertate de exprimare, de pace. Apoi, această regiune din nord-estul Siriei a fost devastată. Bărbați, femei și copii fug pentru a-și salva viața.

Gary Lane: George, știi că mulți dintre telespectatori sunt preocupați de soarta creștinilor din acea regiune, de soarta multor biserici siriene din acea regiune. Ce ne poți spune despre ei?

George Thomas: Acum câteva zile am fost în orașul Qamishli, situat la vreo 40 de km de zona de conflict. Am trecut prin oraș și lângă noi a căzut un proiectil. Din fericire, acesta nu a explodat. Aici trăiește o populație însemnată de creștini. În timpul atacului organizației Statului Islamic, aproape 50-60% din populația creștină a părăsit orașul și nu s-a mai întors. Cei care au rămas, acum vor părăsi nu doar orașul Qamishli ci întreaga regiune. În 2012, în acest loc kurzii au reușit să creeze un loc al păcii și al armoniei unde toate aceste grupări religioase au conviețuit în liniște. Oamenii au avut libertate religioasă, libertatea de a se închina sau nu. Nimeni nu a fost ucis dacă a părăsit islamul și a devenit creștin. Această situație s-a schimbat radical, deoarece turcii vor să îi înlăture pe kurzi și alte minorități etnice din regiune, printre care se află și creștinii.

Gary Lane: George, ai mers cu organizații umanitare care au dus ajutoare. Care este reacția oamenilor când văd că sunt oameni cărora le pasă de ei?

George Thomas: O femeie a spus celor de la Barzani Charity Foundation că toate organizațiile umanitare părăsesc zona deoarece se tem de război, însă ei, frați și surori din Kurdistanul Irakian care vin în zona de conflict îi reamintesc de faptul că sunt oameni cărora le pasă de ei. S-au bucurat că Operation Blessing a participat la efortul de coordonare depus de Barzani Charity Foundation. În mijlocul neliniștii, în mijlocul războiului, frați și surori din regiune și din întreaga lume vin și dau o mână de ajutor. Este vorba de nevoile de bază. Când își părăsesc casa, ei pleacă doar cu hainele de pe ei și poate cu o geantă cu acte importante, dar lasă în urmă poze, amintiri. În multe cazuri, ei fug de război, iar aceste organizații umanitare vin în ajutor într-o vreme ca aceasta. Este o binecuvântare enormă și le dă nădejde acelor oameni.

Gary Lane: Zona se confruntă cu o criză umanitară enormă. Cum să ne rugăm pentru această situație?

George Thomas: Rugați-vă pentru un acord de încetare a focului. Am vorbit cu mulți. Kurzii din Siria se simt abandonați de Statele Unite. Sunt șocați. În jur de 15.000 de kurzi din Siria și-au pierdut viața în luptele împotriva organizației Statului Islamic, au luptat pentru Statele Unite, aici, pe teren. Iar acum au fost, din nou, abandonați. Un proverb kurd pe care tu îl cunoști foarte bine, spune: „Singurii prieteni pe care îi au kurzii sunt munții care înconjoară regiunea.” Ei se simt trădați. Când marile puteri nu mai au nevoie de ei, îi abandonează. Din nefericire, vor avea loc urmări ale faptelor săvârșite de Statele Unite în această parte din nord-estul Siriei.

Gary Lane: Ei sunt acolo de mulți ani. Ne vom ruga, George (Giorgi), așa cum știu că o vei face și tu pentru kurzii, sirienii și yazidiții din acea zonă. Mulțumim pentru informații și ai grijă de tine!

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 797 – octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.