Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Autoapărarea fără autorizare din partea ONU, concept controversat

După cum am auzit, mulți creștini se tem că Turcia va comite un genocid religios împotriva lor. Fiindcă soldații americani sunt încă în zonă, care e limitarea sau responsabilitatea lor morală și juridică de a interveni în acest caz? Am discutat cu avocatul israelian, David Benjamin, despre implicațiile Dreptului Internațional.

Care e vina trupelor americane dacă în apropiere de ei are loc fie purificare etnică, fie genocid?

David Benjamin, avocat specializat în drept internațional: Sunt două întrebări aici. Întrebarea, credeți sau nu, este dacă e legal a se folosi forța în cazul purificării etnice sau a genocidului, fiindcă principiul general înscris din carta ONU spune că statele nu pot folosi forța în rezolvarea intereselor proprii la nivel internațional. Acesta e principiul general.

Acum, vin excepțiile. Una dintre principalele excepții e că se poate obține o autorizare de la Consiliul de Securitate al ONU, care trebuie să ia decizia în interesul păcii și al securității la nivel mondial. O altă excepție, ceva mai controversată, e apărarea legitimă. Ești îndreptățit să te aperi chiar fără autorizarea Consiliului de Securitate al ONU, dacă ești atacat de un alt stat. Aici vorbim despre ceva ce e cunoscut ca fiind o intervenție umanitară. Nu e cazul de auto-apărare, ci de a interveni pentru civilii altui stat sau un grup străin. Acest lucru este legal și precedentul este chiar recent, însă, dacă nu intervin, nu pot fi încadrați în așa-zisa „litera neagră” a legii. Desigur, dacă ONU autorizează acțiunea, e în regulă, dar întrebarea e, ce se întâmplă dacă ONU nu emite autorizație? Avem exemplul din Kosovo, când NATO s-a implicat și a acționat unilateral pentru a împiedica purificarea etnică din Kosovo. Așadar, există un precedent și în lumea de azi e acceptabil, cel puțin din punct de vedere moral, fiind astfel justificat, dar nu e foarte clar dacă e legal.

Din punct de vedere juridic, e foarte neclar dacă trupele americane, care nu au părăsit încă în totalitate Siria, pot interveni în caz că se comit crime de război, genocid sau purificare etnică de către trupele turcești și aliații lor. Există posibilitatea să se întoarcă și să intervină?

David Benjamin: Vorbesc strict din poziția de avocat acum. Desigur, se pune problema obligației morale sau etice care merge mult mai adânc. Cred că, în anumite situații, faci întâi ce trebuie făcut și apoi trimiți avocații tăi pentru a explica de ce acțiunea ta a fost legitimă.

Cred că SUA, chiar cu un contingent redus, poate pune la cale o lovitură puternică, pentru simplul motiv că majoritatea statelor din lume nu se vor grăbi să se ia la luptă cu SUA și americanii trebuie să înțeleagă că pot deține avantajul în Siria chiar și cu trupe puține.

Știre difuzată în cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 301 – octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.