Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Miracol natural: milioane de păsări migratoare poposesc în Valea Hula

În fiecare an, milioane de păsări poposesc în Israel în drum spre Africa și înapoi în Europa. Cam jumătate de miliard de păsări migrează în Israel an de an, fiindcă Israelul e un punct pe una dintre cele mai mari rute de migrație din lume. După cum am aflat când eram în nordul Israelului, e și un paradis pentru observatorii de păsări. Valea Hula găzduiește milioane de păsări și mii de vizitatori în fiecare an.

Omri Boneh, KKL-Jewish National Fund: Aici e unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru observarea păsărilor.

Prof. Reuven Yosef, Universitatea Ben Gurion: Israelul e cumva la joncțiunea a trei continente, iar păsările care vor să evite munții înalți și întinderile mari de apă, o fac pe niște căi specifice.

Unele dintre aceste migratoare zboară 3 000 km în 3-5 zile, fără mâncare. Ele zboară din Europa și Asia în Africa. Pentru multe dintre ele, Israelul e la jumătatea drumului.

Aici e Valea Hula, parte dintr-o călătorie de 6 000 km din Siria până în Mozambic. Biblia menționează migrația păsărilor într-o metaforă. „Chiar și cocostârcul își cunoaște vremea pe ceruri; turtureaua, rândunica și cocorul își păzesc vremea venirii lor.” Cam 400 de specii de păsări fac un popas aici. O mică parte, 30-45 000 de cocori chiar iernează aici.

Ascultându-i, puteți înțelege de ce regele Ezechia spunea „croncăneam ca un cocor”.

De fapt, nu e doar zgomot. Experții spun că părinții și puii de cocor își recunosc glasul.

În urmă cu 20 de ani, nu prea erau cocori pe aici, fiindcă mlaștinile naturale erau secate pentru a obține teren agricol. Solul n-a fost bun pentru agricultură, așa că experții au refăcut o parte a lacului.

Prof. Reuven Yosef, Universitatea Ben Gurion: Răspunsul a fost, de fapt, să redăm terenul înapoi naturii. Proiectul s-a învârtit ca într-un cerc, practic, în acest moment, noi încercăm să renovăm, să reproducem ceea ce era aici în trecut.

Aceasta și un proiect special de hrănire au adus cocorii înapoi, împreună cu vizitatori.

Omri Boneh: E o bună oportunitate pentru noi să-i învățăm pe oameni despre păsări și natură. Nu trebuie să fii mare iubitor de păsări când vii aici, dar, cu siguranță, vei pleca de aici fiind unul.

Vizitatorii la rezervația Agamon HaHula se pot deplasa printre cocori cu vagonul safari. Ghizii spun că nu știu alt loc din lume unde se pot vedea atât de mulți cocori pe o suprafață atât de mică. Observatorii de păsări vin de peste tot pentru a vedea fenomenul.

Joan Goodman, vizitatoare, Washington D.C., SUA: Nu contează dacă îți plac păsările sau nu, trebuie să vii și să vezi cu ochii tăi mii și mii de cocori.

Phil Wildman, vizitator, Carolina de Sud, SUA: Dacă ești iubitor de păsări, nu cred că vei găsi un alt loc mai bun pentru a vedea multitudinea de specii, cât și atmosfera și frumusețea locurilor fără egal în lume. Aceasta e una dintre minunile naturii din Israel.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 307 – decembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine:https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.