Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

O autostradă antică - descoperirea drumului ce ducea la templul din Ierusalim acum 2 000 ani

Vă vom arăta descoperirile uimitoare care vin direct de pe paginile Bibliei. Isus este unul dintre miile de evrei care au mers la Ierusalim de trei ori pe an pentru a vizita Templul. Acum, în premieră după 2 000 de ani, drumul pe care a umblat a fost scos la iveală pentru a putea fi vizitat. Chris Mitchell, șeful biroului CBN din Orientul Mijlociu, vine cu detalii.

Chris Mitchell, șeful biroului CBN din Orientul Mijlociu : I se spune „șoseaua biblică”, e calea pelerinilor care ducea la templul evreiesc din vechime.

Zev Orenstein, Fundația Cetatea lui David: Locurile, evenimentele

Chris Mitchell: Bazinul este și locul unde Isus a vindecat un orb, după cum e scris în Evanghelia după Ioan. Bazinul era ascuns sub un drum până acum 15 ani, când o defecțiune la sistemul de canalizare a impus efectuarea de săpături, care a dus la descoperirea bazinului și a multor alte lucruri.

Zev Orenstein: Arheologii, când găsesc Scăldătoarea Siloamului, înțeleg că, dacă acesta este bazinul și știu unde era poziția templului pe Muntele Templului, în urmă cu 2 000 de ani, același Munte de astăzi...

Chris Mitchell: Zeev Orenstein de la Fundația Cetatea lui David spunea că arheologii se întrebau cum puteau ajunge pelerinii de la scăldătoare la Muntele Templului.

Zev Orenstein: Atunci, arheologii au extins săpăturile și acum stăm pe răspunsul dilemei lor. Ne aflăm deasupra drumului de pelerinaj antic.

Chris Mitchell: Acestea sunt lespezile peste care ar fi trecut Isus în timp ce se suia la Templu, iar acum semnificația drumului de pelerinaj este aceea că, pentru prima dată în 2 000 de ani, vizitatorii se vor putea plimba pe acesta, de la Scăldătoarea Siloamului până la Zidul Plângerii.

Zev Orenstein: Conform cuvintelor evreiești din Biblie, aceasta era o ascensiune spirituală. Te sui la Templu, la Ierusalim. E un loc foarte sfânt. Chris, când te afli într-un astfel de loc, unde s-au petrecut întâmplările biblice, cuvintele Bibliei vin la viață fiindcă, după cum umblăm acum, simțim că urcăm.

Chris Mitchell: Însă, mai mult de atât...

Zev Orenstein: Aici era ca în piața Times Square, unde puteai merge pe ambele sensuri, însă trebuie să avem în vedere că drumul de atunci era de 3-5 ori mai larg decât vedem aici. Pe parcurs întâlneai băcănii și grajduri de ambele părți ale drumului. Aici este centrul Ierusalimului din perspectivă spirituală, din perspectivă comunală, dar și comercială.

Chris Mitchell: Potrivit Autorității de Antichități din Israel, construcția drumului a durat 10 ani, între anii 20-30 î.H., și a fost construit de Pilat din Pont.

Ari Levy, Conducător de săpături: Una dintre chestiunile majore este că Ierusalimul e un oraș viu. Toate straturile arheologice sunt clădite unul deasupra celuilalt, iar piețele moderne și toate celelalte sunt clădite peste straturile arheologice.

Chris Mitchell: Conducătorul de săpături, Ari Levy, spunea că descoperirea drumului este o formidabilă reușită inginerească.

Ari Levy: Avem un cartier modern deasupra noastră și nu dorim ca acesta să se prăbușească. După fiecare metru pe care îl săpăm, introducem un arc, un element de construcție precum acesta. Acestea susțin toată greutatea de deasupra noastră.

Chris Mitchell: De-a lungul rutei, se pot vedea multe locuri unde drumul a rămas intact și altele unde a fost distrus, dată fiind istoria violentă prin care a trecut.

Zev Orenstein: Știm că romanii au distrus Ierusalimul și, dacă am găsi totul păstrat intact, n-ar părea că a fost distrugere aici.

Chris Mitchell: Printre comorile descoperite sunt monede mici bătute în timpul marii revolte evreiești înainte ca romanii să fi distrus Templul și Ierusalimul în anul 70 d.H. Învățații se întreabă deseori de ce evreii făceau monede fără valoare în loc de arme. Orenstein are răspunsul.

Zev Orenstein: Evreii din Ierusalim au priceput că romanii posibil vor distruge orașul, dar ei mai credeau și că, într-o zi în viitor, descendenții lor se vor reîntoarce, vor găsi aceste monede și vor afla că strămoșii lor au trăit și au murit pentru un Ierusalim liber. Iată-ne aici, după aproape 2000 de ani, chiar lângă drumul de pelerinaj din Cetatea lui David din Ierusalim, capitala statului evreiesc Israel!

Chris Mitchell: Jumătate din drumul de pelerinaj se va deschide curând publicului, iar în câțiva ani, se va putea circula între Scăldătoarea Siloamului și Zidul Plângerii. Aceasta le va oferi vizitatorilor o experiență personală a ceea ce însemna să te închini lui Dumnezeu în vremea lui Isus.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 808 – ianuarie 2020. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.