Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Permisivă și controversată: un expert în politică vorbește despre înțelegerea secolului

Pentru o analiză mai detaliată a planului de pace al lui Trump, am discutat și cu autorul și expertul în Orientul Mijlociu, Joel Rosenberg, despre reacțiile din Israel și din afară și despre implicațiile biblice ale planului.

Chris Mitchell, CBN: Joel, mă bucur să fiu din nou aici cu tine.

Joel Rosenberg, expert în problemele Orientului Mijlociu: Și eu mă bucur, Chris. Mulțumesc pentru invitație.

Chris Mitchell: Vom vorbi despre planul de pace care a fost în sfârșit dezvăluit. E aici, se numește De la pace la prosperitate și are 181 de pagini. Care a fost reacția ta inițială când ai auzit despre plan?

Joel Rosenberg: E ceva istoric, dar și dramatic. Va fi foarte controversat. Privind atent la detaliile planului, oameni din ambele tabere se pot scandaliza, cel puțin așa pare la prima vedere, însă nu am reușit să parcurg încă toate cele 181 de pagini. Totuși, trebuie să spun, e cel mai creativ, inovativ și aș spune îngăduitor plan de pace pe care l-am văzut. E echilibrat și, în același timp, liniștește temerile de securitate ale Israelului și vine în ajutorul nevoilor economice ale palestinienilor.

Cred că, în acest sens, a fost o prezentare foarte interesantă și e un plan chiar fascinant. Cred că cei mai mulți israelieni vor fi extrem de bucuroși și extrem de recunoscători președintelui Trump. Însă unii din înalta societate vor totul și, din punct de vedere biblic, tot teritoriul aparține Israelului, deci iată că acum planul a generat tensiuni teologice și politice deopotrivă. Unul dintre grupurile implicate activ și interesate de ceea ce se întâmplă, mulți fiind prezenți în sala unde s-a prezentat planul, e grupul de creștini evanghelici. Ei au contribuit la întocmirea planului.

Mitchell: Care crezi că vor fi reacțiile lor, la nivel teologic și politic ?

Rosenberg: Cred că cei mai mulți creștini evanghelici vor fi foarte fericiți. Să fiu sincer, nu cred că vor citi tot documentul de 181 de pagini, dar vor fi atenți la semnale. Semnalul e că cei mai mulți creștini evanghelici din America apreciază preocuparea președintelui Trump față de securitatea Israelului și ei spun că se bucură de acest plan. Netanyahu e și el fericit, ca și rivalul său, Benny Gantz. Vă dați seama, e greu să fii mai sionist și mai pro-Israel decât guvernul israelian.

Acum, la nivel de conducere, vor fi unii lideri evanghelici care cred că vor avea probleme serioase cu un plan care dorește crearea unui stat palestinian suveran, demilitarizat, cum ar fi, cu capitala în estul Ierusalimului. Eram prezent în sală, la Casa Albă, împreună cu cunoscuți lideri evanghelici seniori care, lunile trecute, spuneau apăsat că sunt împotriva acestui aspect din plan. Biblia spune în Ioel capitolul 3 despre Dumnezeu, care va judeca națiunile ce au împărțit țara Israel. Așa e, spune că va judeca toate națiunile care Îi împart Țara. Acesta e un plan de împărțire a țării, adevărat, cel mai creativ și îndurător de până acum, dar totuși, împarte țara. Mai mult, oferă un stat conducerii palestiniene, jumătate din el fiind controlat de Hamas din Gaza și cealaltă jumătate, de Mahmud Abbas, iar guvernul său e putred de corupție și nu are nicio intenție să se schimbe și nici să facă pace. Nu e clar cum se va aplica acest plan sau de ce ar fi înțelept să se ofere ceva atât de bun unui popor care pare incapabil să dorească, dar să mai și stăpânească un asemenea teritoriu.

Mitchell: Cum am putea să-i încurajăm pe oameni să se roage pentru israelieni și palestinieni în această situație ?

Rosenberg: Întâi ar trebui să ne rugăm pentru premierul Netanyahu, pentru Benny Gantz și pentru consilierii lor, fiindcă urmează alegerile în Israel. Între altele, să ne rugăm să fie ca fiii lui Isahar, cum spune Biblia, care înțeleg vremurile și ceea ce trebuie Israel să facă.

E o rugăciune frumoasă pentru oricine, mai ales pentru liderii Israelului.

Apoi, trebuie să ne rugăm pentru poporul palestinian care suferă condiții economice grele și ei tot speră, de peste 100 de ani, dar conducerea coruptă nu îi ajută. Sunt ca o turmă fără păstor. Aș adăuga să ne rugăm și pentru liderii arabi din regiune. Am impresia că ei se întreabă dacă ar trebui să facă pace cu Israelul chiar înainte ca problema palestiniană să fie rezolvată, așa cum au făcut-o Egiptul în 1979 și Iordania în 1994.

Desigur, trebuie să ne rugăm să nu rezulte violențe și terorism de aici, ceva deloc imposibil.

Mitchell: Joel, mulțumim pentru expertiza ta. M-am bucurat să fiu aici cu tine. Rosenberg: Mulțumesc Chris.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 313 – februarie 2020. Fii la curent cu știri și reportaje din lumea creștină: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.