Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Care e strategia din spatele planului secolului?

Vreme de trei ani, fostul consilier al președintelui Trump în problema Israelului, Jason Greenblatt, a lucrat la propunerea de pace între israelieni și palestinieni.

În ce fel credeți că va avea succes, în timp ce alte planuri au eșuat?

Greenblatt: Abordarea noastră a fost diferită. Ne-am întâlnit toți oamenii care am fost implicați în planurile din trecut și ne-am dat seama că trebuie să încercăm ceva diferit dacă vrem să avem succes. Așadar, am pus la cale un plan detaliat, din care numai partea politică cuprinde 80 de pagini. Am pregătit un pachet economic de nerefuzat și am vrut ca fiecare să fie interesat să citească documentul cu grijă pentru a înțelege multe din compromisurile necesare pentru obținerea păcii și să își pună singuri întrebarea dacă merită. În loc de un simplu paragraf care ar ilustra niște gânduri de aspirație care să sune bine pe hârtie, dar pe care oamenii să nu le înțeleagă, ne-am gândit să îl abordăm în acest fel. Eu am speranțe.

Greenblatt: Au venit reacții încurajatoare din partea națiunilor arabe, din partea Marii Britanii, Braziliei și a altor națiuni. Cred că oamenii sunt pregătiți să rezolve acest conflict și cred că cei din conducerea palestiniană trebuie să ia planul în serios. Se pare că nu mai au parte acum de susținerea pe care o aveau așa încât să îl respingă dur și să se aștepte ca toată lumea să îi susțină în aceasta. Cred că ar face bine să recunoască beneficiile enorme de care ar putea avea parte în acest plan, dacă vor fi dispuși să negocieze direct cu israelienii.

Mitchell: Da. Vorbind despre conducerea palestiniană, Mahmud Abbas a fost recent la ONU. El spunea că, după ce planul a fost publicat, el zice de o mie de ori, nu. El mai spunea că harta statului palestinian arată ca un cașcaval elvețian.

Cum ai răspunde criticilor sale ?

Greenblatt: Haideți să începem cu ultima afirmație ! Aș vrea să-i fac cunoștință cu Gaza. Gaza e foarte departe de ceea ce eu numesc Iudeea și Samaria, iar alții îi spun Cisiordania. În Gaza locuiesc două milioane de palestinieni. Acest plan îi leagă de un teritoriu care aparține de fapt Israelului, care s-a oferit să permită o asemenea legătură.

Pentru mine, argumentul cașcavalului elvețian e unul nefondat. Eu locuiesc în New Jersey și obișnuiam să lucrez în Manhattan. Trebuia să trec peste un pod pentru a ajunge în Manhattan, dar niciodată nu m-am gândit că acest fapt seamănă cu un cașcaval elvețian. Propunerea noastră e ceva ce se poate înfăptui. Știu că Mahmud Abbas vrea ca țara lui să arate diferit. Sigur, dacă era posibil, am fi făcut-o să arate diferit, însă nimeni nu ar trebui să fie evacuat și, în contextul planului de pace, am ținut seama mereu de acest lucru. În primul rând, am ținut cont de securitatea Israelului fiindcă, încă de la formarea sa, Israelul a fost amenințat mereu. Orice plan care nu ține seama de siguranța și securitatea Israelului nu poate funcționa și va influența, evident, geografia locului. Cred că argumentul său e doar unul manipulator, în stil de negociere la piață și aceasta nu va duce la pace, ci la depărtarea de aceasta.

Nu doar liderii din regiune, ci și israelienii și arabii cu care m-am întâlnit, că ei sunt pregătiți pentru schimbarea Orientului Mijlociu.

Mitchell: Întrebarea e, putem ajuta cumva ca să se poată ajunge acolo?

Greenblatt: Eu doresc să fie pace între israelieni și palestinieni, am lucrat aproape trei ani în acest scop. Există două probleme. Una e să se obțină stabilitate și prosperitate pentru toate națiunile de aici, pentru a aduce pace între Israel și vecinii săi arabi și apoi, sperăm să se obțină pacea între Israel și palestinieni. Acestea două nu se exclud reciproc. Poate că nu vor avea loc simultan, deși ar fi ceva ideal. Poate va veni o vreme însă în care oamenii să-și dea seama că un lucru va deschide calea spre înfăptuirea altora.

Mitchell: Știți că unii lideri evrei din Iudeea și Samaria, chiar și unii creștini evanghelici au obiecții, spunând că se împlinește pasajul din Ioel 3 și 4 despre împărțirea țării. Cum le-ați răspunde?

Greenblatt: Nu există niciun plan de pace care să fie adoptat de toată lumea în întregime. Eu nu locuiesc aici, în Israel, și nici nu am drept de vot, eu doar pot încerca să ajut. Israelul e o țară democratică și cred că cetățenii săi votează așa cum o facem și în SUA și depinde de israelieni cum vor înainta lucrurile. De partea palestinienilor, au fost vizați mai mult oamenii din Iudeea, din Samaria și creștinii, însă, din păcate, palestinienii nu au libertatea să voteze cum vor, nu au nici libertate de exprimare și nici presa nu e liberă. Lucrurile acestea nu le pot schimba nici eu și nici cei ce locuiesc aici, ci depinde de poporul lor. Nu suntem noi cei care sacrificăm așa cum o fac oamenii de aici.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 315. Urmărește știri și reportaje din toată lumea: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.