Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Ce înseamnă anusim și ce legătură are cu Inchiziția spaniolă

„Te converteai sau mureai. Nu aveau altă opțiune”: povestea a milioane de oameni care își descoperă trecutul, fapt care ar putea readuce la viață o profeție antică.

Inchiziția spaniolă e un capitol negru din istoria Bisericii. A durat peste 300 de ani, s-a întins pe continente și a devenit unul dintre exemplele extreme de antisemitism din toate timpurile. De ce să mai amintim azi însă despre Inchiziția spaniolă ? Corespondentul CBN în Orientul Mijlociu, Julie Stahl, a călătorit în Portugalia pentru a afla motivul.

Se numesc bnei anusim, sau fiii celor forțați, fiindcă au fost forțați să se convertească la catolicism sau trebuiau să moară.

Jimmy McClintock, membru, Misiunea Netivyah: E ceva în lumea evreiască despre care nu cred că s-a mai auzit, cel puțin eu n-am auzit niciodată, despre soarta evreilor din vremea Inchiziției. Desigur, vom spune, asta a fost acum 500 de ani.

Jimmy McClintock s-a alăturat creștinilor și evreilor din Portugalia pentru a se ruga pentru anusim, sperând să-și restaureze moștenirea evreiască pentru a putea emigra în Israel.

Jimmy McClintock: Pentru evreii din America e clar, ești sau nu evreu, dar cazul cu anusim e ceva diferit. Anusim de azi află că sunt evrei, dar viața lor de familie s-a schimbat radical acum 500 de ani.

Regele Ferdinand și regina Izabela au pornit Inchiziția Spaniolă pentru a expune evreii care s-au convertit aparent la catolicism, dar și-au păstrat religia în secret.

Matheus Guimares, director, Muzeul Inchiziției, Brazilia: Te converteai sau mureai. Nu aveau altă opțiune. Acești descendenți au ales să țină credința iudaică în secret și era riscant, mulți plătind cu prețul vieții pentru că au ținut la originea și la credința lor.

Julie Stahl, CBN: Castelo de Vide e un orășel pitoresc portughez având 5 000 de locuitori, aflat la 15 km de granița cu Spania. Când a pornit Inchiziția spaniolă, în urmă cu sute de ani, evreii din Spania au fugit peste graniță aici, căutând adăpost.

După cam patru ani, Regele Emmanuel I al Portugaliei a primit cam 120 000 de evrei în țara sa. În 1496, însă, Biserica Catolică i-a cerut regelui Emanuel să rezolve problema evreilor înainte să se poată căsători cu fiica regelui Ferdinand al Spaniei.

Joseph Shulam, fondator, Misiunea Neticyah, Ierusalim: Întâi s-a gândit că ar putea să-i trimită așa cum au fost trimiși evreii din Spania în 1492, după care a realizat că, dacă o va face, pierde oamenii din administrație și din conducere, așa că i-a forțat să se convertească într-o singură zi.

Unul dintre locurile unde s-a întâmplat a fost această piață. Evreii au fost aduși aici din cartierul evreiesc, au fost stropiți cu apă și li s-au dat nume noi. După aceea au fost trimiși în case noi din cartierele creștine. La acea vreme, mulți din evreii din Portugalia au fugit în Brazilia, recent descoperită, unde locuiesc azi cam 60 de milioane din descendenții evreilor în cauză.

Matheus Guimares: Aceștia vor să afle mai mult despre cum să creeze legături cu poporul evreu și să afle despre credința iudaică.

Printre ei sunt și Matheus Guimaraes și tatăl său, Marcello, care a înființat primul muzeu de acest fel, despre persecuția evreilor din timpul Inchiziției.

Matheus Guimares: Astăzi avem mii, poate chiar milioane de brazilieni care știu că sunt descendenții evreilor din Portugalia și Spania și cred că Domnul face o trezire și acești oameni vor să afle mai mult despre moștenirea lor.

Ei se confruntă însă cu o situație asemănătoare strămoșilor lor.

Joseph Shulam: Conducerea ortodoxă din Israel vrea ca ei să se convertească la iudaismul ortodox, și aceasta ar fi la fel cu ceea ce a făcut Biserica Catolică, care i-a forțat să facă ceva ce ei nu doreau.

Israelianul Joe Shulam, de la Nativia Congregation din Ierusalim, e liderul campaniei de imigrare pentru anusim.

Joe Shulam: Acești oameni spun: Suntem evrei, niciodată nu am fost altceva, am fost evrei chiar știind că, dacă Biserica ne prinde, am putea fi arși de vii ! Ei s-au convertit în aparență, dar acasă, în secret, păstrau tradițiile evreiești.

Joe Shulam: Aceasta spune că evreii care se convertesc la o altă religie sunt automat descalificați pentru emigrarea în Israel. Aceștia au păstrat tradițiile evreiești de 500 de ani, de bunăvoie, prin durerea morții și torturi, de ce să fie forțați să se convertească ?

Shulam și alții cred că această reîntoarcere în Israel va împlini profeția biblică.

Joe Shulam: Dumnezeu spune prin profetul Obadia că „evreii din Sefarad”... Eu sunt un evreu din Sefarad. Scrie că evreii din Sefarad vor reveni în țară cu binecuvântarea lui Dumnezeu și se vor așeza în Negev. Israel încearcă să aducă locuitori în Negev de 70 de ani și tot nu au reușit până acum. Negev așteaptă acei evrei.

Dacă ți-a plăcut clipul, distribuie-l. În plus, dacă nu știai, pe site-ul nostru publicăm mereu știri, articole, reportaje din lumea creștină și nu numai: https://alfaomega.tv/stiri

Materialul face parte din emisiunea „Jerusalem Dateline” 316 – februarie 2020.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.