Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Alegeri, rasism și virusuri

Primii doi candidați favoriți în alegerile israeliene au depus eforturi pentru a scoate votanții la urne pe 2 martie. Partidul premierului Beniamin Netanyahu a urcat surprinzător în sondaje, devansând partidul lui Benny Gantz. Acum, sunt doi factori în plus, coronavirusul și Bernie Sanders.A fost infectat și un israelian, iar COVID-19 domină știrile din mass-media, mai ales că votanții au fost solicitați să iasă la vot pentru a treia oară într-un an.

Guvernul a organizat măsuri de protecție în cadrul secțiilor de votare și a îndemnat la calm.

De două luni, toate sondajele favorizau partidul Albastru-Alb al lui Benny Gantz, însă în ultima săptămână, partidul Likud al premierului Netanyahu a devenit noul favorit și s-a apropiat de o posibilă majoritate în Knesset. De ce această răsturnare de situație ?

Unul din factori ar putea fi Bernie Sanders. În dezbaterea de săptămâna trecută a democraților americani, el l-a numit pe Netanyahu un rasist reacționar. Sanders e susținut de unele personaje dintre cele mai antisemite și anti-Israel din partidul democrat, partid în care sunt mulți oameni pro-Israel. Sanders însă, un candidat evreu la președenția SUA, pare să atragă pe toți care urăsc Israelul.

Bătălia lui Netanyahu contra acuzațiilor de fraudă și mită a fost bine cunoscută și era menită să îl taxeze la vot. Săptămâna trecută însă, procurorul general al Israelului, a anunțat existența unei probe în instanță legat de o companie condusă în trecut de Benny Gantz, care însă nu este suspect în cadrul acelei probe. Ancheta nu l-a dezavantajat așa cum a fost cazul lui Netanyahu. Rosenberg e de părere că votanții ar fi decis să nu voteze pentru un lider pus sub acuzație.

Ai urmărit alegerile din Israel încă din 1996 și la acea vreme ai detectat un tipar prezent în ultimele zile înainte de alegeri. E ceva similar acum ?

Da, sunt grupuri de votanți care înclină spre partidul Likud, ceea ce s-a întâmplat și în 1996, deși pe atunci Netanyahu era un novice, a devenit premier. De această dată este în postura de veteran, fiind de 11 ani în funcție. Votanții care au urmărit stabilitatea și nu au vrut un al patrulea tur de scrutin s-au îndreptat spre Netanyahu. Cred că el a primit încredere și pentru faptul că a fost un premier puternic în mijlocul provocărilor din justiție și al luptelor dintre partidele Likud și Albastru-Alb. Cred că Netanyahu s-a purtat bine ca premier, probabil la fel de bine în ultimele luni ca și în ultimii 11 ani. El a mai ieșit în evidență și prin faptul că a stat împotriva Iranului pe scena ONU și în Congresul SUA. El e cumva un premier pe mai multe fronturi și cred că această atitudine l-a avantajat.

Pentru prima dată după un an, Likud apare în sondaje cum că ar putea avea 61 de locuri în Knesset și că ar putea chiar forma un guvern. Și încă unul de dreapta ! La ultimele două alegeri se punea problema că poate cele două partide, Likud și Albastru-Alb, își vor uni forțele împreună cu Lieberman și partidul său Beitenu, dar acum iată că Likud e la un pas de a avea un guvern de dreapta, care ar include și partidele religioase ultra-ortodoxe, pe care aripa stângă voia să le excludă în totalitate.

Menționai alți doi factori care au afectat alegerile, coronavirusul și Bernie Sanders. Să vorbim și despre asta.

Virusul a apărut la mijlocul săptămânii trecute și toată lumea e panicată. Acum, când 400 000 de israelieni, un mare procent din electorat, se gândesc să nu voteze, e ceva serios. Guvernul a încercat să calmeze situația și a luat măsuri de precauție în secțiile de votare. Cine a decis să vină și cine nu, din cauza virusului ? E o întrebare bună. Tinerii se tem mai mult fiindcă sunt la curent pe rețelele de socializare și tot ei sunt cei care tind să-l susțină pe Netanyahu. În acest caz, poate cei din Tel Aviv vor sta acasă, nu știm, și nu știm nici câți s-au gândit să rămână acasă.

Apoi, Bernie Sanders e o problemă.

Da.

Cred că motivul pentru care l-a avantajat pe Netanyahu e efectul de bumerang în care israelienii din tot spectrul politic sunt scârbiți de Sanders și comentariile lui. Poate unii cred că Netanyahu e rasist, dar când un candidat la președinția SUA face asemenea remarci, nu cred că e ceva care nu mai contează. Cred că a avut un efect de bumerang în tabăra pro-Netanyahu, unde probabil votanții au gândit că dacă așa ceva se întâmplă în SUA, îl vor alege pe Netanyahu.

Haideți să ne rugăm ca planurile și scopurile Domnului pentru această țară și pentru poporul ei să se îndeplinească și știm că voia Lui se va face aici. Cine știe, poate în câteva săptămâni vom avea și un guvern.

Distribuie clipul dacă ți-a plăcut.

Dacă nu știai, pe site-ul nostru publicăm mereu știri, articole, reportaje din lumea creștină și nu numai: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește-ne pe Facebook: https://www.facebook.com/pg/alfaomegatv/posts/

Reportajul face parte din emisiunea „Jerusalem Dateline” 317, difuzată în martie 2020.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.