Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Copiii din Cisiordania | Jerusalem Dateline 330

S-a sărbătorit aniversarea a 53 de ani de la reunificarea Ierusalimului, potrivit calendarului gregorian. În iunie 1967, Israelul depășit numeric se confrunta cu război pe toate fronturile.

În doar șase zile însă, Israelul a învins armatele reunite ale Egiptului, Iordaniei și Siriei și a redobândit Muntele Templului din Ierusalim, Înălțimile Golan, Iudeea și Samaria. După cum menționam mai devreme, premierul Netanyahu plănuiește să anexeze o parte din aceste teritorii, promise în planul de pace al președintelui Trump.

Iată un reportaj din cadrul turului nostru virtual al Israelului, despre ceea ce s-a întâmplat în Iudeea și Samaria după Războiul de Șase Zile. Marea parte a lumii ar socoti aceste locuri de joacă pentru copii ca un obstacol în calea păcii, deoarece se află în Iudeea și Samaria sau Cisiordania.

Chris Mitchell: Vedem cum profeția se împlinește sub ochii noștri, după războiul din 1967?

David Rubin: Cu siguranță. E scris că sunetul copiilor care se joacă pe stradă se va auzi din nou. Îi vedeți, îi auziți... Am stat de vorbă cu fostul primar din Șilo, David Rubin, într-un loc cu vedere la Drumul Patriarhilor, ruta pe care au călătorit Avraam, Isaac și Iacov. Rubin mi-a spus că Războiul de Șase Zile a fost crucial în istoria Israelului și a deschis o ușă pentru poporul evreu ca să răscumpere ținutul biblic, după 2 000 de ani de exil. Locuri precum Ierusalimul, care a găzduit două temple evreiești construite consecutiv, Betleemul, locul nașterii lui Isus, Hebronul, unde sunt înmormântați Avraam, Isaac și Iacov, și Șilo, unde a stat Cortul Întâlnirii vreme de 369 de ani, toate acestea au revenit în mâinile Israelului.

Chris Mitchell: Vedeți războiul din 1967 ca un punct crucial profetic în istorie?

David Rubin: Cu siguranță. În cartea lui Ezechiel se spune cum oasele uscate au venit din nou împreună. Israelul s-a reunit ca națiune. Dacă nu avem dreptul la Șilo, la Sihem, la Betel și la Ierihon, atunci sigur nu avem dreptul nici la Tel Aviv. Nu toată lumea a văzut, însă, oportunitatea. A durat până în 1967 ca Șilo să fie restabilit, chiar deasupra locului unde se odihnea Cortul Întâlnirii.

David Rubin: Au fost israelieni care au venit aici și încercau să ridice corturi pe dealurile din Șilo, iar premierul israelian, care căuta aprobarea președintelui american, spunea mereu armatei să-i îndepărteze pe acei evrei. La doar câteva luni după Războiul de Șase Zile, israelienii au înființat prima comunitate evreiască din Iudeea, la 56 km de Șilo, la Kfar Etzion. Evreii locuiau acolo înainte de războiul pentru independență din 1948, și au fost fie evacuați, fie masacrați de către iordanieni. Când un grup de orfani ai celor ce fuseseră uciși au anunțat guvernul israelian, le-au spus că, dacă nu le vor da permisiunea, ei vor continua să stea acolo și fără permisiune. Guvernul nu se putea opune orfanilor celor ce fuseseră uciși, și așa a luat ființă Kfar Etzion.

Rabinul Eliezer Waldman a fost unul din cei care au ajutat la înființarea unei noi comunități în anticul Hebron. „Dintotdeauna a existat o comunitate evreiască în Hebron, chiar în timpul celor 2 000 de ani de exil, până în anul 1929, când arabii au masacrat comunitatea evreiască de aici.” Un mic grup de familii au închiriat un hotel la Hebron pentru masa de Paște. După aceea, n-au mai plecat de acolo. „Cred că întreaga populație a Israelului a fost de partea noastră. Chiar și după jumătate de an de la Războiul de Șase Zile, aproape întreaga populație jubila de fericire.”

Mii de pelerini israelieni ajung în Orașul Vechi din Ierusalim, pentru ceremoniile religioase. „Mass-media era cu noi. Îmi amintesc titlurile de atunci, pasaje din scrierile profeților care fluturau în vânt.” După 50 de ani, în jur de 430 000 de israelieni trăiesc în peste 200 de comunități din Iudeea și Samaria. Numărul ajunge la 750 000 dacă includem și cartierele din Ierusalimul de Est. David Rubin: Creșterea a fost foarte mare. După 50 de ani de la Războiul de Șase Zile, privim în viitor, și avem o viziune a unui Șilo care înflorește din nou.

Chris Mitchell: Cum arăta acest loc în urmă cu 50 de ani?

David Rubin: Era un deșert sterp. Nu erau decât dealuri pline de buruieni și de spini. Acest drum duce la o nouă școală pentru populația în creștere. Sunt 8 000 de locuitori în Șilo, și peste 2 000 din ei sunt copii care studiază aici. Când teritoriul nu e ocupat de Israel, pământul rămâne pustiu și nu își mai dă roadele. În acest moment, țara Israelului își dă roadele, fiindcă Israelul s-a reîntors, și cel mai important rod e alcătuit din toți acești copii.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 330, în iunie 2020.

Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel Mai multe despre Israel: https://alfaomega.tv/…/alfaome…/intelegereavremurilor/israel

Etichete: israel, Cisordania

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.