Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Săpături biblice efectuate la Șilo, capitala antică a Israelului | Jerusalem Dateline 334

Tot mai multe săpături arheologice din Israel validează spusele Bibliei. La fel se întâmplă și la Șilo, unde Biblia spune că acolo a stat Cortul Întâlnirii vreme de peste 300 de ani. Iată un reportaj pe care l-am realizat în urmă cu câțiva ani și care face parte din turul virtual al Israelului, care poate fi accesat pe paginile noastre de Facebook și YouTube.

Privim inima Israelului biblic, ținutul de-a lungul acestui drum, cunoscut ca fiind Calea Patriarhilor. Aici este Șilo din vechime, locul unde Biblia spune că Iosua a împărțit Țara Promisă celor 12 seminții. Este și locul unde Cortul Domnului a stat vreme de peste 300 de ani.

Bine ați venit la Șilo din vechime! Aici a fost prima capitală a Israelului antic și e un loc sfânt fiindcă aici era Cortul Întâlnirii, unde oamenii veneau să intre în legătură cu Dumnezeu.

Scott Stripling conduce operațiunile de excavare de aici și, împreună cu zeci de alți voluntari, sapă prin istorie. „Avem de-a face cu oameni, locuri și evenimente reale. Nu e mitologie. Monedele pe care le-am găsit până acum ne spun despre Irod cel Mare, Pilat din Pont, Festus, Felix, Agripa I, Agripa al II-lea. Biblia vorbește despre acești oameni, iar noi avem ceva palpabil despre ei chiar aici. Printre acestea avem și un zid fortificat construit de canaaniți.”

Oamenii aceștia găsesc o comoară de artefacte care include monede și 2 000 de fragmente de vase pe zi. „Acestea sunt fragmente din mânerele vaselor de piatră. Ne amintim de prima minune a lui Isus din Cana, unde erau vase de piatră.”

„Un arheolog privește la aceste cioburi ca la un orologiu. Dacă vasele pe care le foloseau bunicii noștri sunt diferite de cele pe care le folosim azi, odată ce am învățat despre olărit, acesta poate deveni principalul nostru mod de datare.

Stripling mai spune că aceste săpături în Scripturi îți pot schimba viața. „Poți citi Biblia și să o împlinești, dar cât de minunat e să poți săpa în Biblie! Când săpăm aici, așa cum o fac acum studenții de la Universitatea Lee, care văd, miros, aud, ating și au contact direct cu acele locuri și expun astfel acea cultură antică... Noi, ca oameni, suntem luați din pământ, și, în timp ce săpăm, ne putem relaționa la Dumnezeu și unii la alții într-un fel deosebit.”

Oameni de toate vârstele sapă aici, iar cei mai mulți sunt studenți precum Abigail. „E obositor, dar și răsplata e pe măsură. E fascinant să găsești obiecte antice, care au stat ascunse în pământ, așteptând parcă de mii de ani să le găsim.” Ea mai spune că Biblia capătă viață în pământ. „Citesc Biblia într-un mod diferit de cum o citeam înainte să vin aici. Acum, când citesc, cunosc locurile și știu ce s-a petrecut, înțeleg mult mai profund, mai ales că arheologii dinaintea noastră pretindeau că arheologia infirmă Biblia. Când noi săpăm aici, însă, găsim că toate se potrivesc. Citești în Biblie, sapi în pământ și găsești adevărul. Arheologia nu se pune în poziția în care să aprobe sau să infirme Biblia. Noi dorim să aducem lumină în textul biblic, să punem un fundal, pentru a-l plasa în contextul culturii din lumea reală. Noi numim aceasta verosimilitudine, adică avem undeva o descriere antică, iar acum avem materialul cultural care se potrivește descrierii.”

„Una dintre lecțiile credinței pentru noi e că Dumnezeu e Olarul, iar noi suntem lutul. Chiar dacă viețile noastre sunt frânte, așa cum sunt aceste vase, Dumnezeu i-a spus lui Ieremia, după ce i-a spus să meargă la Șilo să vadă ce a făcut cu acest loc, i-a spus să meargă la casa olarului și să privească cum olarul ia un vas nereușit și îl pune înapoi pe roată pentru a-i repara imperfecțiunile. Lecția de credință pentru mine e că suntem imperfecți, dar dacă Îi permitem lui Dumnezeu, El vrea să ne pună pe roata olarului și să ne facă un vas de cinste.”

Stripling citează des Psalmul 102, care zice: Căci robii Tăi iubesc pietrele Sionului și le e milă de țărâna lui.

Pentru mine, acesta este un pământ sfânt, e locul unde era Cortul Întâlnirii, și care aduce răspuns la cea mai de bază întrebare a omului, anume cum Îl găsesc pe Dumnezeu? Cred că aceasta este întrebarea de căpătâi și a telespectatorilor. Eu știu că eu ca om sunt defect și mai știu că Dumnezeu este sfânt. Cum pot repara situația, când păcătuiesc împotriva altor oameni sau împotriva lui Dumnezeu? Până la urmă, dacă Biblia e adevărată, înseamnă că Dumnezeul Bibliei pretinde ceva de la viața noastră. În timp ce dovedim veridicitatea textelor biblie, sper că telespectatorii noștri se vor gândi la faptul că Dumnezeu ne iubește și că are pretenții de la noi. Chris Mitchell, Știrile CBN, Șilo, Samaria biblică.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 334, în iulie 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega!

https://www.facebook.com/StirileAlfaOmega

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.