Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Interviu în exclusivitate cu ambasadorul Israelului la ONU | Știre Jerusalem Dateline

Danny Danon a fost ambasadorul Israelului la ONU vreme de cinci ani. Am discutat cu ambasadorul Danon în cadrul unui interviu în exclusivitate, în timp ce își încheie mandatul în acea arenă globală dură. El ne-a spus că deși mulți spun că Israelul a pierdut ocazia de a-și declara suveranitatea asupra Iudeii și Samariei, adică a Cisiordaniei, încă mai este timp pentru a demara această acțiune istorică.

Danny Danon: În acest moment discutăm despre planul de pace și probabil vom discuta și despre aplicarea suveranității în Iudeea și Samaria. Presupun că este timpul să o facem. Suntem recunoscători pentru buna cooperare dintre Ierusalim și Washington.

Chris Mitchell: Spuneți-ne despre aplicarea suveranității. Întâi, unii oameni îi spun anexare, dar cred că mai corect ar fi spus declararea suveranității în părți din Iudeea și Samaria, nu?

Danny Danon: Chris, nu poți anexa ceva ce îți aparține. Când citești Biblia, înțelegi că Iudeea și Samaria fac parte din patria noastră, așa că nu se pune problema să le adăugăm. Putem aplica suveranitatea și cred că ar trebui să facem asta. Noi avem asupra Iudeii și Samariei drepturi biblice, drepturi istorice, avem drepturi asupra teritoriului chiar potrivit dreptului internațional. A sosit timpul. I-am spus premierului, le-am spus prietenilor mei din guvern, să se uite în istoria Israelului. Când am avut lideri puternici, care au luat decizii dificile, am învins. Așa s-a întâmplat și când David Ben-Gurion a decis să mute Knessetul de la Tel Aviv la Ierusalim și când a declarat Ierusalimul capitala noastră. Așa s-a întâmplat și în 1981, când premierul Menachem Begin a aplicat suveranitatea în Înălțimile Golan. N-a fost o decizie ușoară. Apropo, pe atunci, în SUA era președinte Ronald Reagan și SUA a condamnat Israelul și l-a pedepsit, și iată unde suntem azi, având Înălțimile Golan ca barieră între radicalii din Siria și comunitățile din Galileea. Ar trebui să facem la fel și acum. Ar trebui să facem ce este bine pentru Israel și pentru poporul evreu. Cred că nimeni nu poate dovedi că țara aparține altcuiva. Le-am spus asta și colegilor de la ONU, din Consiliul de Securitate. Am luat Biblia și le-am spus: Acesta este actul nostru de proprietate. Dacă puteți dovedi contrariul, faceți-o acum. Au rămas tăcuți, fiindcă nimeni nu poate nega dreptul poporului evreu la țara Iudeii.

Chris Mitchell: Spuneți-ne cât de importantă a fost rezoluția de la San Remo. Am fost împreună la aniversarea de 90 de ani. Am avut o aniversare specială cu ocazia a 100 de ani de la Conferința de la San Remo. De ce este atât de important în acest context, mai ales în ce privește aplicarea suveranității în Iudeea și Samaria?

Danny Danon: Pentru mine dreptul biblic este suficient. Nu am nevoie de alte explicații, dar unii ar spune că aceasta nu e destul. Le arăt atunci drepturile istorice și ei tot spun că nu e de ajuns. Avem dreptul internațional. Haideți să discutăm despre el. Când citim istoria dreptului internațional, mergem la Declarația Balfour din 1917, care recunoaște dreptul evreilor de a avea o patrie evreiască în țara Israel. Imediat după aceea, în 1920, a fost Conferința de la San Remo, unde marile puteri s-au adunat și ne-au recunoscut drepturile asupra țării. Apoi ne întoarcem în anul 1945, când a luat ființă ONU. Acesta a recunoscut acordurile anterioare și concluziile Conferinței de la San Remo. Astăzi, potrivit cartei ONU, Israelul are drept la teritoriul Iudeii și Samariei.

Chris Mitchell: Premierul Netanyahu spunea că e posibil ca pe 1 iulie să se declare suveranitatea, însă data a fost amânată și în acest moment guvernul, format dintr-o coaliție, are păreri împărțite. Cum ați descrie din perspectivă politică modul în care va decurge anexarea sau suveranitatea?

Danny Danon: Chris, mereu vom avea problema timpului perfect. Când am fost implicat în mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, am primit apeluri de la mulți lideri care îmi spuneau: Dani, poate nu e momentul potrivit, și le-am spus: Niciodată nu va fi momentul potrivit. Când poți face ceva bine, pur și simplu o faci. Tot așa trebuie să facem și azi. Nu putem aștepta un timp mai prielnic pentru aplicarea suveranității în comunitățile din Iudeea și Samaria. Astăzi ne confruntăm cu criza COVID-19, la care se adaugă și criză economică, dar în același timp, avem și un prieten la Casa Albă, care ne susține să putem merge înainte. Cred că acesta va fi un moment de trezire și pentru palestinieni. Dacă ei nu negociază cu noi și nu vorbesc cu noi, nu vom aștepta la nesfârșit, noi ne vedem de treabă.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 339, în august 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega!

https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.