Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Despre Intelepciune

int3In Cristos «sunt ascunse toate comorile intelepciunii si ale stiintei» (Col. 2,3). In primele doua capitole din Proverbe gasim o descriere profetica a intelepciunii Domnului Isus Cristos, asa cum S-a prezentat la prima Sa venire pe acest pamant.

Intelepciunea cheama la intoarcere. «Intelepciunea striga pe ulite, isi inalta glasul in piete, striga unde e zarva mai mare; la porti, in cetate isi spune cuvintele ei: „Pana cand veti iubi prostia, prostilor? Pana cand le va placea batjocoritorilor batjocura si vor uri nebunii stiinta? Intoarceti-va sa ascultati mustrarile mele!» (Prov. 1,20-23).

Iata o relatare despre Isus cand avea varsta de 12 ani: «Dupa trei zile L-au gasit in Templu, sezand in mijlocul invatatorilor, ascultandu-i si punandu-le intrebari. Toti care-L auzeau ramaneau uimiti de priceperea si raspunsurile Lui … Isus crestea in intelepciune, in statura si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor» (Luca 2,46-47.52). La scurt timp dupa botezul Sau, Isus Cristos a inceput sa cheme Israelul la pocainta printr-un indemn asemanator celui din Proverbe 1,23: «Intoarceti-va sa ascultati mustrarile mele!» In Matei 4,17 citim: «De atunci incolo, Isus a inceput sa propovaduiasca si sa zica: „Pocaiti-va, caci Imparatia cerurilor este aproape!“» In umblarea Sa pe pamant, Domnul nu a pierdut nici o ocazie pentru a vesti Evanghelia. A vorbit in sinagogi, in case, in Templu, pe inaltimi, in cetati si pe strazi. A vorbit unor multimi de mii de oameni, dar si in mod individual cu femei, barbati si copii, farisei, vamesi si prostituate. Domnul a mangaiat si a mustrat, a vindecat si a amenintat, a iertat pacate si a anuntat judecata. Niciodata nu a mai vorbit un om ca El: «Dupa ce a sfarsit Isus cuvantarile acestea, noroadele au ramas uimite de invatatura Lui» (Matei 7,28; cititi si Ioan 7,46). Cu cat poporul Il respingea mai mult, cu atat chemarea Sa la pocainta devenea mai puternica: «Adevarat va spun ca daca nu va veti intoarce la Dumnezeu si nu va veti face ca niste copilasi, cu nici un chip nu veti intra in Imparatia cerurilor» (Matei 18,3; cititi in acest sens si Luca 13,3).

Promisiunea Duhului Sfant.

«Intoarceti- va sa ascultati mustrarile mele! Iata, voi turna duhul meu peste voi, va voi face cunoscute cuvintele mele» (Prov. 1,23).

Putini au fost cei care au urmat chemarea Domnului. Dintre acestia au facut parte cei 11 ucenici care au ramas cu El pana la sfarsit. Domnul Isus le-a promis acestora Duhul Sfant: «Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul, caci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit si va va descoperi lucrurile viitoare» (Ioan 16,13).

Pentru perioada dintre inaltarea Sa la cer si Rusalii, Domnul Isus le-a dat apostolilor Sai Duhul Sfant, sufland peste ei: «Isus le-a zis din nou: „Pace voua! Cum M-a trimis pe Mine Tatal, asa va trimit si Eu pe voi.“ Dupa aceste vorbe a suflat peste ei si le-a zis: „Luati Duh Sfant!“» (Ioan 20,21-22). Promisiunea Duhului Sfant s-a implinit pe deplin cu ocazia Rusaliilor. Atunci 120 de evrei credinciosi erau impreuna si toti au fost umpluti cu Duhul Sfant (cititi in acest sens Fapte 2,1-4).

Cand Dumnezeu a suflat peste Adam si Eva, acestia au primit duhul vietii. Cand Domnul Isus a suflat peste ucenicii Sai, acestia au primit Duhul vietii vesnice. Incepand cu Rusaliile, orice om care crede in Domnul Isus primeste acest Duh Sfant al vietii vesnice, Duh care nu il va mai parasi niciodata (vezi Ioan 14,16).

Duhul lui Dumnezeu face Cuvantul viu pentru cei care Il urmeaza: «Iata, voi turna duhul meu peste voi, va voi face cunoscute cuvintele mele» (Prov. 1,23). Cei care au Duhul inteleg adevarurile Bibliei. Cei care au Duhul au ungerea Sa si sunt instruiti in Cuvant prin El. «Din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Cristos Isus. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna» (2 Tim. 3,15-17).

Respingerea.

«Fiindca eu chem si voi va impotriviti, fiindca imi intind mana si nimeni nu ia seama, fiindca lepadati toate sfaturile mele si nu va plac mustrarile mele …» (Prov. 1,24-25).

Incepand cu anul 63 i.Cr., cand generalul roman Pompei a intrat in Ierusalim, romanii au stapanit Israelul. Din acel moment, evreii au trait in permanenta cu teama ca intr- o zi romanii vor distruge totul: «Atunci preotii cei mai de seama si fariseii au adunat Soborul si au zis: „Ce vom face? Omul acesta face multe minuni. Daca-L lasam asa, toti vor crede in El si vor veni romanii si ne vor nimici si locul nostru si neamul“» (Ioan 11,47-48).

In loc sa creada in Domnul Isus, evreii L-au respins si L-au rastignit. Dupa invierea si inaltarea Sa la cer – condusi de Duhul Sfant – apostolii au vestit Evanghelia in Ierusalim, in Samaria si pana la marginile pamantului. Conducatorii religiosi ai poporului au continuat insa sa respinga mesajul salvarii, apostolii au fost persecutati si li s-a interzis sa mai vesteasca Evanghelia. Paharul s-a umplut apoi prin uciderea lui Ștefan cu pietre.

Consecintele respingerii.

«Și eu voi rade cand veti fi in vreo nenorocire, imi voi bate joc de voi cand va va apuca groaza, cand va va apuca groaza ca o furtuna si cand va va invalui nenorocirea ca un vartej, cand vor da peste voi necazul si stramtorarea. Atunci ma vor chema si nu voi raspunde, ma vor cauta si nu ma vor gasi, pentru ca au urat stiinta si n-au ales frica Domnului, pentru ca n-au iubit sfaturile mele si au nesocotit toate mustrarile mele. De aceea se vor hrani cu roada umbletelor lor si se vor satura cu sfaturile lor. Caci impotrivirea prostilor ii ucide si linistea nebunilor ii pierde» (Prov. 1,26-32).

int1

Dupa ce s-a umplut paharul, peste poporul evreu a venit judecata de care acesta se temea. Insusi Domnul Isus a prezis lucrul acesta: «Vor veni peste tine zile cand vrajmasii tai te vor inconjura cu santuri, te vor impresura si te vor strange din toate partile. Te vor face una cu pamantul, pe tine si pe copiii tai din mijlocul tau si nu vor lasa in tine piatra pe piatra, pentru ca n-ai cunoscut vremea cand ai fost cercetata» (Luca 19,43-44).

In anul 67 d.Cr., romanii au asediat Ierusalimul, cetatea fiind cucerita in anul 70. Majoritatea locuitorilor ei au fost ucisi, iar Templul a fost incendiat. Multi au fost prinsi si transformati in sclavi. Au murit atunci peste un milion de evrei. In anul 73 d.Cr., razboiul s-a incheiat prin cucerirea fortaretei Masada de la Marea Moarta, unde se retrasese o ramasita de zeloti, care a sfarsit prin a se sinucide. In anul 135 d.Cr., imparatul roman Hadrian a provocat caderea definitiva a Israelului. Rascoala lui Bar Kohba a fost infranta, iar numele Israelului a fost schimbat in Palestina. Ierusalimul a fost arat cu boi, iar cetatea a primit numele Aelia Capitulina. Evreilor li s-a interzis prin amenintarea pedepsei cu moartea sa viziteze Ierusalimul.

«Atunci ma vor chema si nu voi raspunde, ma vor cauta si nu ma vor gasi» (Prov. 1,28). In timpul acestei perioade ingrozitoare, Dumnezeu nu a mai raspuns la rugaciunile poporului Sau. Dupa incheierea Evangheliilor, in intreg Noul Testament nu se mai scrie nimic despre aceasta drama, Biblia pastrand tacerea in acest sens.

«Pentru ca au urat stiinta si n-au ales frica Domnului, pentru ca n-au iubit sfaturile mele si au nesocotit toate mustrarile mele. De aceea se vor hrani cu roada umbletelor lor si se vor satura cu sfaturile lor» (v.29-31). Evreii au respins intelepciunea si stiinta lui Dumnezeu care au fost revelate in Domnul Isus. Mantuitorul nostru a spus: «Viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Isus Cristos, pe care L-ai trimis Tu» (Ioan 17,3). Domnul Isus li S-a descoperit ca fiind «calea, adevarul si viata» (Ioan 14,6), dar ei au mers pe propria lor cale, trebuind astfel sa suporte consecintele alegerii lor nefericite.

«Impotrivirea prostilor ii ucide si linistea nebunilor ii pierde» (Prov. 1,32). Vinovati de aceasta stare au fost conducatorii poporului. Ei erau apostatii. Lipsa lor de discernamant a fost responsabila pentru caderea Israelului. Nebunia lor a impins aproape intreg poporul spre distrugere totala.

Ramasita de atunci.

Capitolul 1 din cartea Proverbe se incheie cu urmatorul verset: «Cel ce m-asculta va locui fara grija, va trai linistit si fara sa se teama de vreun rau» (v.33). Domnul nostru Isus Cristos a prezis si acest lucru atunci cand a spus: «Cand veti vedea Ierusalimul inconjurat de osti, sa stiti ca atunci pustiirea lui este aproape. Atunci cei din Iudeea sa fuga la munti, cei din mijlocul Ierusalimului sa iasa afara din el si cei de prin ogoare sa nu intre in el» (Luca 21,20-21).

Se spune ca la primele semne de asediere a Ierusalimului, evreii mesianici au fugit in muntii din Cisiordania. De acolo au trecut Iordanul si au gasit adapost la Pella1. Aceasta regiune era stapanita de imparatul Agripa, care i-a primit cu amabilitate pe credinciosi.

int2

Cu doar cativa ani inainte, Pavel a stat inaintea imparatului Agripa in Cezareea (vezi Fapte 25,13-26,32). Agripa ajunsese sa il simpatizeze pe Pavel, care l-a intrebat la un moment dat pe imparat: «„Crezi tu in proroci, imparate Agripa? Știu ca crezi.“ Și Agripa i-a zis lui Pavel: „Curand mai vrei tu sa ma indupleci sa ma fac crestin“» (Fapte 26,27-28). Dupa aceea se mentioneaza: «Agripa i-a zis lui Festus: „Omului acestuia i s-ar fi putut da drumul daca n-ar fi cerut sa fie judecat de Cezar“» (v.32).

In urma acestei intalniri cu Pavel, probabil ca Agripa s-a convins ca nu avea motive sa-i acuze pe crestini de rebeliune in fata conducerii romane. Acest lucru este dovedit si de faptul ca ulterior i-a primit cu bunavointa pe evreii mesianici care fugisera din Ierusalim. Oricare ar fi fost factorul decisiv, vedem aici cum Dumnezeu a purtat de grija la vremea potrivita, netezind calea copiilor Sai. Domnul ne conduce pe caile neprihanirii pe care le-a pregatit dinainte.

Ramasita lui Israel din zilele de pe urma.

Odata cu Proverbe 2, incepe si un nou capitol cu privire la viitorul Israelului. Totul are in primul rand o semnificatie pur practica si personala pentru viata noastra, dar in acelasi timp si o dimensiune profetica.

O ramasita a Israelului se va intoarce la Mesia: «Fiule, daca vei primi cuvintele mele, daca vei pastra cu tine invataturile mele, daca vei lua aminte la intelepciune si daca-ti vei pleca inima la pricepere, daca vei cere intelepciune si daca te vei ruga pentru pricepere, daca o vei cauta ca argintul si vei umbla dupa ea ca dupa o comoara, atunci vei intelege frica de Domnul si vei gasi cunostinta lui Dumnezeu» (Prov. 2,1-5).

Iata ce va face ramasita credincioasa a Israelului la sfarsitul vremurilor. Evreii vor cerceta in Scripturi, vor cauta, vor cere si se vor ruga, vor dobandi pricepere si vor ajunge la credinta in Mesia: «Tu, insa, Daniele, tine ascunse aceste cuvinte si pecetluieste cartea pana la vremea sfarsitului. Atunci multi o vor citi si cunostinta va creste» (Dan. 12,4); «Apoi mi-a zis: „Sa nu pecetluiesti cuvintele prorociei din cartea aceasta, caci vremea este aproape“ » (Apoc. 22,10).

Ramasita va fi ocrotita in fata profetului fals si a lui Anticrist: «Intelepciunea va veni in inima ta si cunostinta va fi desfatarea sufletului tau; chibzuinta va veghea asupra ta, priceperea te va pazi sa te scape de calea cea rea, de omul care tine cuvantari stricate, de cei ce parasesc cararile adevarate sa umble pe drumuri intunecoase, care se bucura sa faca raul si isi pun placerea in rautate, care umbla pe carari strambe si apuca pe drumuri sucite» (Prov. 2,10-15).

In timpul in care caderea de la credinta va creste si multi din Israel o vor lua pe cai gresite, o ramasita evreiasca sfanta va continua sa existe. In perioada acestui mare intuneric spiritual, acesti evrei vor vedea lumina Domnului Isus. Ei vor fi salvati «de calea cea rea». In perioada acestei incercari teribile (necazul cel mare), ei se vor putea opune prin credinta si vor avea parte de ocrotire. Vor fi paziti de rautatile omului «care tine cuvantari stricate». Anticrist si profetii mincinosi ai acelei vremi despre care a vorbit si Domnul Isus in cuvantarea Sa despre zilele din urma (cititi in acest sens Matei 24,5.11.24) nu vor putea sa le faca nimic. Ramasita va fi salvata pentru viata vesnica, chiar daca va experimenta moartea de martir.

Ramasita va fi ocrotita de atacurile curvei Babilon: «Sa te scape si de nevasta altuia, de straina care intrebuinteaza vorbe ademenitoare, care il paraseste pe barbatul tineretii ei si uita legamantul Dumnezeului ei. Caci casa ei pogoara la moarte si drumul ei duce la cei morti. Nici unul care se duce la ea nu se mai intoarce si nu mai gaseste cararile vietii » (Prov. 2,16-19). Curva Babilon este prezentata in Apocalipsa 17. Ea reprezinta unificarea tuturor religiilor intr-o biserica mondiala aflata sub stapanirea ultimului conducator anticristic: «Apoi unul din cei sapte ingeri care tineau cele sapte potire a venit de a vorbit cu mine si mi-a zis: „Vino sa-ti arat judecata curvei celei mari, care sta pe ape mari. Cu ea au curvit imparatii pamantului si locuitorii pamantului s-au imbatat de vinul curviei ei“» (Apoc. 17,1-2). Ramasita va fi ocrotita de curvia spirituala a Babilonului, deoarece a ajuns la credinta si Il urmeaza pe Isus. Multi vor suferi intr-adevar moartea de martir, dar ei nu trebuie sa se teama de cei care pot omori trupul, deoarece sufletul lor este ocrotit de Insusi Mesia Isus Cristos.

Avertismentul din Proverbe 2,16.19 («sa te scape si de nevasta altuia, de straina care intrebuinteaza vorbe ademenitoare … nici unul care se duce la ea nu se mai intoarce si nu mai gaseste cararile vietii») seamana cu chemarea din Apocalipsa 18,4, unde se lanseaza indemnul pentru parasirea babilonului: «Apoi am auzit din cer un alt glas care zicea: „Iesiti din mijlocul ei, poporul Meu, sa nu fiti partasi la pacatele ei si sa nu fiti loviti cu urgiile ei!“»

Ramasita va stapani tara in Imparatia milenara de pace a lui Isus Cristos: «Oamenii fara prihana vor locui tara si oamenii neintinati vor ramane in ea, dar cei rai vor fi nimiciti din tara si cei necredinciosi vor fi smulsi din ea» (Prov. 2,21-22). Dupa ce Se va intoarce, Domnul Isus va judeca cu dreptate. Cei care au ajuns sa creada in El vor intra in Imparatia Sa, iar cei care L-au renegat, care au facut legamant cu Anticrist si cu curva babilon, vor fi nimiciti (cititi in acest sens Matei 25; Ezec. 13,9; 20,37-38).

Aplicatie personala.

In Isus sunt «toate comorile intelepciunii si ale stiintei» (Col. 2,3). Numai ascultarea de glasul Sau ne umple de Duhul Sfant si face sa curga rauri de apa vie din inima noastra (vezi Prov. 1,23). Cine Il asculta pe Isus poate sta linistit si nu trebuie sa se teama de nici un rau (v.33). «Daca o vei cauta (intelepciunea) ca argintul si vei umbla dupa ea ca dupa o comoara …» (Prov. 2,4). Cine Il primeste pe Cristos, asculta de Cuvantul Sau, se roaga si cerceteaza Scriptura (v.1-4), va fi ocrotit in mijlocul incercarilor si al ispitirilor. Un astfel de om va fi pastrat si din punct de vedere moral si va ajunge la tinta credintei.

«Ferice de omul care gaseste intelepciunea si de omul care capata pricepere! Caci castigul pe care-l aduce ea este mai bun decat al argintului si venitul adus de ea este mai de pret decat aurul. Ea este mai de pret decat margaritarele si toate comorile tale nu se pot asemui cu ea. In dreapta ei este o viata lunga, in stanga ei bogatie si slava. Caile ei sunt niste cai placute si toate cararile ei sunt niste carari pasnice. Ea este un pom de viata pentru cei ce o apuca si cei ce o au sunt fericiti. Prin intelepciune a intemeiat Domnul pamantul si prin pricepere a intarit El cerurile; prin stiinta Lui s-au deschis Adancurile si strecoara norii roua. Fiule, sa nu se indeparteze invataturile acestea de ochii tai: pastreaza intelepciunea si chibzuinta!» (Prov. 3,13-21). Maranata, Amin!

Sursa: Asociatia Strigatul de la Miezul Noptii

de_ce_merita_sa_fii_crestin_640

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.