Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Intelepciune versus Nebunie

Intelepciune_nebunie_200

Albert Schweizer a spus: «Daca la un moment dat, dupa mii de .ani, vremea noastra va trebui sa fie caracterizata printr-o singura fraza, se va spune despre ea ca a fost perioada in care stiinta a luat locul adevarului.» Intr-o scrisoare adresata de un cititor revistei Spiegel in legatura cu un articol sfidator cu titlul «Pe cand Isus era inca un guru – de la secta lui Cristos la religie mondiala» (articol care a aparut in perioada Pastelui), respectivul cititor a scris: «Credinta este opusul stiintei. Cine stie putin poate fi influentat sa creada orice absurditate, cazand victima manipularilor crestinilor fanatici.».

Cam in aceeasi perioada am citit recenzia unei carti cu titlul Die Akte Jesus – Ein Jurist ermittelt in Sachen Auferstehung (Actiunile lui Isus – un are in fata doua cai – cea a intelepciunii si cea a nebuniei. Alegerea sa finala este decisiva pentru vesnicie.

Cei sapte stalpi ai intelepciunii. «Intelepciunea si-a zidit casa, si-a taiat cei sapte stalpi» (Prov. 9,1). Din acest verset intelegem ca intelepciunea care vine de la Dumnezeu este fundamentata pe sapte piloni puternici. Aceasta inseamna ca ea are o temelie desavarsita, oferind siguranta si stabilitate. Noi stim ca adevarul este personificat in Isus Cristos, «in care sunt ascunse toate comorile intelepciunii si ale stiintei » (Col. 2,3). Cristos este «puterea si intelepciunea lui Dumnezeu» (1 Cor. 1,24). Intelepciunea divina manifestata in Domnul Isus o vedem in primul rand in cele sapte zile ale creatiei. Lucrurile create sunt o expresie profunda a intelepciunii desavarsite a Creatorului nostru: «Cat de multe sunt lucrarile Tale, Doamne! Tu pe toate le-ai facut cu intelepciune si pamantul este plin de fapturile Tale» (Psalmul 104,24).

Șapte este cifra biblica a desavarsirii. Cei sapte stalpi ai intelepciunii vorbesc despre o constructie: «Intelepciunea si-a zidit casa, si-a taiat cei sapte stalpi.» Intelepciunea desavarsita a lui Dumnezeu se manifesta in casa spirituala, biserica, «pentru ca domniile si stapanirile din locurile ceresti sa cunoasca azi, prin Biserica, intelepciunea nespus de felurita a lui Dumnezeu» (Efes. 3,10). In biserica formata din evrei si neamuri, casa intelepciunii lui Dumnezeu este construita prin Isus Cristos: «Intelepciunea si-a zidit casa, si-a taiat cei sapte stalpi»; «… fiind ziditi pe temelia apostolilor si prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Cristos. In El toata cladirea, bine inchegata, creste sa fie un Templu sfant in Domnul. Și prin El si voi sunteti ziditi impreuna sa fiti un locas al lui Dumnezeu, prin Duhul» (Efes. 2,20-22).

Cu privire la aceasta biserica, apostolul Pavel lauda intelepciunea lui Dumnezeu: «O, adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu! Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui si cat de neintelese sunt caile Lui!» (rom. 11,33). Cele sapte biserici carora le sunt adresate epistolele din ultima carte a bibliei (vezi Apoc. 1,20) marturisesc de asemenea despre constructia desavarsita a lui Dumnezeu. Intelepciunea profunda a Domnului nostru si-a construit o casa care se numeste biserica.

Invitatia intelepciunii. «Și-a junghiat vitele, si-a amestecat vinul, si-a pus masa. Și-a trimis slujnicele si striga de pe varful inaltimilor cetatii: „Cine este prost sa vina incoace!“ Celor lipsiti de pricepere le zice: „Veniti de mancati din painea mea si beti din vinul pe care l-am amestecat! Lasati prostia si veti trai! Umblati pe calea priceperii!“» (Prov. 9,2-6).

Totul este pregatit: «Și-a junghiat vitele, si-a amestecat vinul, si-a pus masa» (v.2). Masa este deja pusa, totul se gaseste din belsug. Nu mai trebuie facut nimic in plus. Totul este finalizat. Trebuie doar sa mergem si sa ne servim. Putem sa pasim in slava desavarsita a lui Dumnezeu. Totul ne este oferit ca mostenire, fara ca noi sa trebuiasca sa adaugam ceva. Detinem totul in si prin Isus Cristos. Prezenta Lui este sufletul si esenta sarbatorii. In El avem totul din plin, trebuie doar sa urmam invitatia. Inteleptul Simeon s-a rugat cu privire la aceasta: «Au vazut ochii mei mantuirea Ta pe care ai pregatit-o sa fie inaintea tuturor popoarelor» (Luca 2,30-31).

Chemarea intelepciunii: «Și-a trimis slujnicele si striga de pe varful inaltimilor cetatii» (v.3). Evanghelia a fost raspandita in intreaga lume de pe inaltimile cetatii Ierusalim: «Veti primi o putere cand Se va pogori Duhul Sfant peste voi si-Mi veti fi martori in Ierusalim, in toata Iudeea, in Samaria si pana la marginile pamantului» (Fapte 1,8).

Mesajul intelepciunii: «„Cine este prost, sa vina incoace!“ Celor lipsiti de pricepere le zice: „Veniti de mancati din painea mea si beti din vinul pe care l-am amestecat! Lasati prostia si veti trai! Umblati pe calea priceperii!“» (Prov. 9,4-6).

Intelepciune_nebunie2Mesajul le este adresat celor ignoranti si celor fara pricepere. Dumnezeu le ofera tuturor o sansa, chiar si celor ce nu o doresc. La prima venire a Domnului Isus, cei ignoranti erau evreii, iar cei fara pricepere erau liderii religiosi ai poporului, care staruiau in incapatanarea lor. Domnul Isus a imbracat acest adevar intr-o pilda: «Unul din cei ce sedeau la masa cu El, cand a auzit aceste vorbe I-a zis: „Ferice de acela care va pranzi in Imparatia lui Dumnezeu!“ Și Isus i-a raspuns: „Un om a dat o cina mare si i-a poftit pe multi. La ceasul cinei l-a trimis pe robul sau sa le spuna celor poftiti: „Veniti, caci iata ca toate sunt gata“» (Luca 14,15-17).

Din pacate, cei carora le-a fost adresata initial invitatia, nu au urmat-o, dupa cum ne arata contextul acestei pilde. Ei au ramas fara pricepere: «Toti, parca fusesera vorbiti, au inceput sa se dezvinovateasca. Cel dintai i-a zis: „Am cumparat un ogor si trebuie sa ma duc sa-l vad; rogu-te sa ma ierti.“ Un altul i-a zis: „Am cumparat cinci perechi de boi si ma duc sa-i incerc. Iarta-ma, te rog!“ Un altul i-a zis: „Tocmai acum m-am insurat si de aceea nu pot veni.“ Cand s-a intors robul, i-a spus stapanului sau aceste lucruri. Atunci stapanul casei s-a maniat si i-a zis robului sau: „Du-te degraba in pietele si ulitele cetatii si adu-i aici pe cei saraci, ciungi, orbi si schiopi.“ La urma, robul a zis: „Stapane, s-a facut cum ai poruncit si tot mai este loc.“ Și stapanul i-a zis robului: „Iesi la drumuri si la garduri si pe cei ce-i vei gasi sileste-i sa intre, sa mi se umple casa. Caci va spun ca nici unul din cei poftiti nu va gusta din cina mea“» (Luca 14,18-24)

Intelepciune_nebunie3Intelepciunea ne invita la ceva mult mai bun decat ne putem imagina: «Veniti de mancati din painea mea si beti din vinul pe care l-am amestecat!» (Prov. 9,5). Invitatii credeau ca vor fi salvati prin Lege, insa aceasta era o dovada de ignoranta, de lipsa de pricepere din partea lor. Mesajul lui Isus contine indreptatirea prin trupul si prin sangele Sau – prin faptul ca El Și-a dat viata. Legamantul Sau, introdus la Cina cea de Taina, este un legamant nou care a inlocuit legamantul Legii. Isus a spus: «Eu sunt Painea vie care s-a pogorat din cer. Daca mananca cineva din painea aceasta va trai in veac si painea pe care o voi da Eu este trupul Meu pe care il voi da pentru viata lumii» (Ioan 6,51).

Domnul Isus Cristos a venit sa implineasca Legea. Ceea ce nu a realizat Legea a savarsit Domnul Isus. Cine Il primeste pe Domnul Isus este pe deplin indreptatit. El ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane in el. O afirmatie din cartea Eclesiastul ne prezinta printr-o imagine deosebita faptul ca intelepciunea Domnului Isus poate face mult mai multe decat Legea: «Intelepciunea il face pe cel intelept mai tare decat zece viteji care sunt intr-o cetate. Fiindca pe pamant nu este nici un om fara prihana care sa faca binele fara sa pacatuiasca» (Ecles. 7,19-20). Ceea ce avem prin Domnul Isus este mult mai important decat Cele Zece Porunci. Ele sunt bune, sfinte si pline de intelepciune, dar ne arata doar cat de rai suntem. Domnul Isus ne aduce iertarea si o cale nespus mai buna.

Intelepciunea cheama la o decizie a credintei: «Lasati prostia si veti trai! Umblati pe calea priceperii!» (Prov. 9,6). Aceasta a fost chemarea Domnului Isus pentru poporul Sau, aceasta a fost chemarea apostolilor, aceasta a fost chemarea lui Ștefan, primul martir, inainte de a muri. «Intelepciunea lui Dumnezeu a zis: „Le voi trimite proroci si apostoli; pe unii din ei ii vor ucide, iar pe altii ii vor prigoni“» (Luca 11,49). Evanghelia lui Isus Cristos a fost de la bun inceput tratata cu respingere, ducand la persecutarea celor care au marturisit-o. Locul ei este luat de nebunia filozofiei iluminismului, a teoriei evolutionismului, a ezotericii, a regimurilor totalitariste, cum au fost comunismul si nazismul, iar la sfarsitul vremii nebunia va fi incununata prin aparitia lui Anticrist. Cine refuza sa deschida usa credintei va fi asaltat de superstitii. Domnul lumii acesteia are intotdeauna o alternativa la crestinism.

Invitatia la nebunie. «Nebunia este o femeie galagioasa, proasta si care nu stie nimic. Ea sta totusi la usa casei sale, pe un scaun, pe inaltimile cetatii, sa strige la trecatorii care merg pe calea cea dreapta: „Cine este prost sa vina aici!“ Iar celui fara minte ii zice: „Apele furate sunt dulci si painea luata pe ascuns este placuta.“ El nu stie ca acolo sunt mortii si ca oaspetii ei sunt in vaile Locuintei Mortilor» (Prov. 9,13-18).

Observati ceva in aceasta descriere a nebuniei? Ea actioneaza foarte asemanator cu intelepciunea, aparand ca un «inger de lumina» (2 Cor. 11,14), fiind demonica, dar avand o aura cristica. Intelepciunea si nebunia se afla insa in clara antiteza.

«Intelepciunea si-a zidit casa, si-a taiat cei sapte stalpi» (Prov. 9,1); «Nebunia este o femeie galagioasa, proasta si care nu stie nimic» (v.13). In ciuda acestui contrast, mesajul nebuniei suna asemanator cu cel al intelepciunii, ceea ce ii permite sa insele multi oameni.

Despre intelepciune se spune: «Și-a trimis slujnicele si striga de pe varful inaltimilor cetatii» (v.3). Nebunia apare aproape in acelasi mod: «Ea sta totusi la usa casei sale, pe un scaun, pe inaltimile cetatii» (v.14). Intelepciunea spune: «„Cine este prost sa vina incoace!“ Celor lipsiti de pricepere le zice …» (v.4). Nebunia spune: «„Cine este prost sa vina aici!“ Iar celui fara minte ii zice …» (v.16). Intelepciunea spune: «Veniti de mancati din painea mea si beti din vinul pe care l-am amestecat!» (v.5). Nebunia spune: «Apele furate sunt dulci si painea luata pe ascuns este placuta» (v.17). Asemanarea este socanta si in acelasi timp alarmanta, deoarece rezultatul este cu totul opus. Una cheama la viata, iar cealalta la moarte. Intelepciunea spune: «Lasati prostia si veti trai! Umblati pe calea priceperii!» (v.6). Nebunia spune: «El nu stie ca acolo sunt mortii si ca oaspetii ei sunt in vaile Locuintei Mortilor » (v.18).

Omul trebuie sa fie constient ca daca nu apartine intelepciunii divine in Isus Cristos se afla automat in prinsoarea nebuniei, in mana diavolului: «Nebunul zice in inima lui: „Nu este Dumnezeu!“» (Psalmul 53,2).

«Propovaduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, dar pentru noi, care suntem pe calea mantuirii, este puterea lui Dumnezeu. Caci este scris: „Voi prapadi intelepciunea celor intelepti si voi nimici priceperea celor priceputi.“ Unde este inteleptul? Unde este carturarul? Unde este vorbaretul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu intelepciunea lumii acesteia? Caci intrucat lumea, cu intelepciunea ei, nu L-a cunoscut pe Dumnezeu in intelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a gasit cu cale sa ii mantuiasca pe credinciosi prin nebunia propovaduirii crucii. Iudeii, intr-adevar, cer minuni si grecii cauta intelepciune, dar noi Il propovaduim pe Cristos cel rastignit, care pentru iudei este o pricina de poticnire si pentru neamuri o nebunie, dar pentru cei chemati, fie iudei, fie greci, este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu. Caci nebunia lui Dumnezeu este mai inteleapta decat oamenii si slabiciunea lui Dumnezeu este mai tare decat oamenii» (1 Cor. 1,18-25).

Sursa: Asociatia Strigatul de la Miezul Noptii

de_ce_merita_sa_fii_crestin_640

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.