Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Corespondenta din Ierusalim - de Chris Mitchell

mai 2014

Prieteni dragi ai Alfa Omega TV, vă salut din Ierusalim!

Zilele acestea Ierusalimul își revine după agitația sărbătorilor de Paște. Paștele creștin și evreiesc a fost sărbătorit în aceeași săptămână anul acesta, iar orașul a fost împânzit de mii de evrei care au celebrat ieșirea lor din Egipt, cât și de pelerini creștini din lumea întreagă care au venit să comemoreze moartea, îngroparea și învierea lui Isus Hristos.

Pentru mine personal, punctul culminant al acestor zile a fost programul de Paște desfășurat la răsăritul soarelui în Grădina Mormântului. Este minunat să știm, că și acum la 2000 de ani distanță, mormântul este în continuare gol pentru că Isus a înviat dintre cei morți! Acest adevăr ne oferă speranță și putem anticipa venirea Lui, mai ales având în vedere împlinirea în această vreme a multor semne profetice.

Un astfel de semn este întoarcerea evreilor din cele patru colțuri ale lumii. În ultimii 150 de ani, Israelul a fost martorul unor transformări miraculoase. În urmă cu 3000 de ani, Ezechiel, Isaia și Ieremia au profețit că evreii împrăștiați în lume se vor întoarce, iar noi vedem acest lucru cu ochii noștri. Mai mult decât atât, aceștia se stabilesc în ținuturile pe care Biblia îl numește Iudeea și Samaria, un alt aspect profetic care se împlinește în zilele noastre. Cu toate acestea, viitorul acestui ținut este foarte contestat. Lumea se referă la această zonă drept Cisiordania (West Bank) și dorește să devină teritoriul viitorului stat palestinian.

Vreau să subliniez acest aspect al negocierilor între Palestina și Israel în contextul situației prezente din Ierusalim, Israel și Orientul Mijlociu. Aceste negocieri sunt în desfășurare de câteva săptămâni. În unele zile par să continue fără probleme, iar alteori se pare că vor fi abandonate.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a vrut să se ajungă la o înțelegere cadru asupra acestor negocieri până la sfârșitul lunii aprilie. Acest termen nu mai este realist, însă el speră că cele două părți vor continua să discute.

Între timp, Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas a făcut demersurile necesare pentru ca Autoritatea Palestiniană să fie recunoscută de numeroase agenții ale Națiunilor Unite. Israelul afirmă că aceste acțiuni încalcă înțelegerea conform căreia cele două părți nu vor face pași în mod unilateral.

Evenimentele petrecute cu ocazia acestui Paște rezumă prăpastia dintre cele două părți. Un polițist israelian, Baruch Mizrahi a fost împușcat de către teroriști. Acesta a murit. Un oficial palestinian pe nume al-Habbash a declarat cu privire la cele întâmplate: Noi respingem orice formă de violență atât împotriva palestinienilor, cât și a evreilor. Sângele palestinian este identic cu cel evreiesc. Este sânge omenesc prețios și nimeni nu dorește ca cineva să moară.

Mulți palestinieni îl condamnă pe al-Habbash pentru această declarație; i s-a cerut să demisioneze și a fost pus deoparte de ceilalți. Această reacție a determinat un jurnalist palestinian să scrie: “Reacțiile pline de mânie demonstrează că sunt mulți palestinieni care nu văd o problemă în atacurile teroriste împotriva familiilor de evrei care se îndreptau spre locurile unde aveau să sărbătorească Paștele… Cu astfel de sentimente, e greu de imaginat cum eforturile Statelor Unite de a ajunge la un acord de pace se vor fructifica.”

ierusalim racheteChiar dacă cele două părți continuă discuțiile, un acord de pace pare încă îndepărtat.Pe lângă situația negocierilor, Israelul se confruntă și cu o deteriorare a situației din Siria. Războiul civil de peste 3 ani a distrus țara, iar Israelul este îngrijorat deoarece multe grupări teroriste dețin tot mai mult control în Siria. Unele din zonele unde se află aceste grupări sunt în apropierea Înălțimilor Golan. Astfel această graniță a Israelului devine o zonă tot mai fierbinte.

La granița de sud Israelul este expus amenințărilor cu atacuri cu rachete din partea grupărilor teroriste din Gaza. În ultimele săptămâni, peste 100 de rachete au lovit orașe israeliene din vecinătatea Fâșiei Gaza. Hamas și alte grupări teroriste sunt dedicate distrugerii statului israelian. În multe aspecte, Israelul este aproape pe deplin înconjurat de dușmani care doresc să îl distrugă. Hezbollah reprezintă o altă amenințare asupra graniței de nord a Israelului cu Libanul. Aceștia dețin peste 50.000 de rachete, unele capabile de a lovi majoritatea teritoriilor israeliene.

Cea mai mare amenințare este Iranul. Programul nuclear al Iranului reprezintă o amenințare existențială la adresa Israelului. În timp ce șase puteri globale continuă să negocieze programul nuclear al Iranului, Israelul este profund îngrijorat că Iranul trage de timp pentru ca centralele lor să îmbogățească uraniu. Pe lângă faptul că Iranul dezvoltă arme nucleare, construiesc și rachete balistice capabile să lovească atât Europa cât și Statele Unite. Iran crede că Israelul este “micul Satanîn timp ce Statele Unite sunt considerate “marele Satan.”

O altă preocupare a celor de aici din Israel este lipsa de putere a Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Mulți observatori consideră că actuala putere din Statele Unite nu dorește să își asume rolul tradițional de mare putere în Orientul Mijlociu. Unii cred că acest lucru se datorează unei prezențe tot mai puternice a Rusiei în regiune, a incursiunii lui Vladimir Putin în Ucraina și anexării Peninsulei Crimeea.

În ceea ce privește Biserica, creștinii din Orientul Mijlociu sunt supuși unor persecuții fără precedent. Acestea au loc în Egipt, Irak, dar mai ales în Siria. Mulți creștini au fost obligați să își părăsească casele, unii au fost răniți, iar alții uciși. Cu siguranță este o vreme în care frații și surorile din lumea întreagă trebuie să se roage pentru ei.

În ciuda tuturor problemelor din Orientul Mijlociu, mulți pot să întrevadă o speranță pe plan spiritual. Mulți musulmani își pun credința în Isus Hristos prin intermediul programelor difuzate de televiziuni pe satelit, internet, dar și prin vise și viziuni supranaturale. Mai mulți creștini decât niciodată se roagă pentru pacea Ierusalimului. Grupul credincioșilor mesianici din Israel crește. Mulți creștini și evrei vin împreună pentru a se opune Islamului radical.

Chiar dacă Israelul este înconjurat de dușmani, mulți își pun nădejdea în promisiunea biblică: “Iată că nu dormitează, nici nu doarme Cel ce păzeşte pe Israel.”

Chris Mitchell este un reporter crestin de renume bazat in Ierusalim, realizator al emisiunii Jerusalem Dateline, difuzata in fiecare vineri la 22:30 pe Alfa Omega TV.

jerusalem dateline 660

 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.