Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Prelungirea negocierilor ii va permite Iranului sa devina o putere nucleara?

Termenul limită al negocierilor dintre cele șase mari puteri ale lumii numite P5+1 și Iran a avut loc săptămâna aceasta. Părțile implicate au decis să continue discuțiile stabilind un nou termen limită pentru iulie 2015. În ciuda acestui interval de timp, Israelul consideră că programul nuclear al Iranului reprezintă un pericol nu doar pentru Israel, ci pentru lumea întreagă.

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu este de părere că Occidentul trebuie să continue presiunea economică asupra Iranului:

''Cred că principiul-cheie este următorul: nu demontați sancțiuni înainte de a demonta capacitatea Iranului de a crea o bombă nucleară. Din câte am înțeles, iranienii sunt departe de a accepta asta, iar dacă dintr-un oarecare motiv, Statele Unite sau alte puteri acceptă să îi lase Iranului această abilitate, fac o greșeală istorică.''

Netanyahu spunea că un acord nefavorabil îi va permite Iranului să păstreze miile de centrifuge, cu ajutorul cărora va putea, într-un timp foarte scurt, să îmbogățească suficient uraniu pentru a construi o bombă atomică. Yuval Steinitz, ministrul israelian al Informațiilor și Afacerilor Externe, le spunea reporterilor că Iranul nu dă deloc dovadă de flexibilitate.

''În privința chestiunii principale, cea a capacității de îmbogățire a uraniului, ei nu au făcut aproape nicio concesie'', a afirmat Yuval Steinitz.

jd 55 iran nuclear 01Acordul actual restricționează programul Iranului timp de 10 ani, însă nu îi demolează infrastructura nucleară. Peste 10 ani, Iranul ar putea fi liber să se alăture clubului nuclear. Israelul consideră această clauză de caducitate ca fiind ''călcâiul lui Ahile'' al acordului și ar putea plasa Israelul într-o poziție în care singura sa ieșire să fie acțiunea militară. Steinitz spunea că acordul curent are lacune periculoase.

''Dacă aceste lacune nu sunt rezolvate complet, Iranul va putea să ocolească acordul și să se ajungă la un acord fără valoare în viitor. Se va crea o lume periculoasă pentru deceniile ce vor urma. Este vorba despre viitorul întregii lumi, nu doar al Israelului sau al Orientului Mijlociu, sau despre siguranța Europei sau a Statelor Unite'', a afirmat Yuval Steinitz.

Netanyahu spunea că dovada acestui fapt este dezvoltarea de către Iran de ICBM, rachete balistice intercontinentale:

''De ce ar avea nevoie Iranul de rachete balistice intercontinentale? Iranul nu are nevoie de aceste rachete pentru a ajunge în Israel, ci pentru a ajunge în Europa și în Statele Unite. Singurele lucruri cu care se echipează rachetele balistice intercontinentale sunt focoase nucleare. Israelul își va păstra tot timpul dreptul de a se apăra cu propriile puteri de orice amenințare.''

jd 55 iran nuclear 03Va urma o analiză a discuțiilorcu privire la programul nuclear al Iranului. Discuțiile cu privire la programul nuclear al Iranului au fost amânate cu încă șase luni. John Waage a fost întrebat ce părere are despre aceste decizii:

''Cred că discuțiile au loc în primul rând cu Administrația Obama, aici în Statele Unite, iar acele discuții nu ar fi eșuat, dacă John Kerry și echipa de politică externă a lui Barack Obama ar fi avut ceva de spus în acest sens. Astfel, negocierile vor continua. Există informații că iranienii au fost destul de răutăcioși țipând la Kerry în timpul negocierilor din Viena, însă negocierile vor continua. Au reușit să mai câștige timp, ceea ce iranienii și-au și dorit. Vor continua luni întregi de negocieri.''

''Israelul este ușurat că nu s-a ajuns la un acord, după cum continuă să spună prim-ministrul Netanyahu: 'Mai bine niciun acord, decât un acord nefavorabil.'

Deocamdată deci, nu există niciun acord, însă cu siguranță Israelul va continua să lupte pentru a nu se ajunge la un acord nefavorabil. Acesta nu e sfârșitul poveștii. Nu pot spune că Israelul e liniștit, însă primește cu bucurie decizia'', a afirmat Julie Stahl.

Preluarea conducerii Senatului, din luna ianuarie, de către republicani va afecta în vreun fel calculele Administrației Obama și ale noului Senat ?

jd 55 iran nuclear 04''Nu văd cum altfel ar putea ajuta. Administrația Obama s-a folosit de Harry Reid pentru multe dintre lucrurile pe care a vrut să le realizeze în termeni de politică externă, fără să se consulte cu Senatul, în ciuda acordului bipartid dintre democrați și republicani, dintre liderii responsabili cu politica externă, conform căruia Congresul trebuie să se implice în orice acord cu Iranul. Aceștia sunt foarte îngrijorați că Administrația, împreună cu echipa sa, i-ar putea permite Iranului să scape cu unele tactici nucleare pripite, ceea ce ar putea duce la acordul nefavorabil de care Israelul este foarte îngrijorat. Nici Congresul SUA nu vrea să se ajungă la asta. Cred că în luna ianuarie vor avea loc cercetări mai amănunțite și chiar unele acțiuni bipartide pentru a determina Congresul să impună sancțiuni mai drastice asupra Iranului. Altfel, Iranul va obține cale liberă și va lăsa ca discuțiile să continue la nesfârșit în Viena, în timp ce el dezvoltă centrifuge tot mai rapide'', a afirmat John Waage.

O altă știre importantă, din Washington, este demisia ministrului apărării Chuck Hagel. Mulți sunt de părere că de fapt a fost demis. John Waage a fost întrebat ce impact crede că va avea acest lucru asupra politicii externe a Administrației Obama vizavi de zona lor:

''Cred că, pe termen scurt, Administrația Obama va obține o unitate mai coerentă. Există informații despre neînțelegeri și conflicte interne între consilierul pentru securitate națională și ministrul apărării Hagel. Cred că aceste situații vor continua chiar și cu un alt ministru al apărării, însă cred că Administrația Obama, cel puțin în limitele Casei Albe, va putea din nou să vorbească cu o singură voce.

Aceasta însă, nu rezolvă problemele cu SIIL, cu Iran, cu Siria. Aceste probleme nu vor dispărea și cred că dușmanii Statelor Unite de abia așteptă să testeze limitele perspicacității politicii externe a Washingtonului.''

iran negocieri nuclear

Stire difuzata in Jerusalem Dateline 55 - decembrie 2014 - ultimele stiri despre Israel: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel/

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.