Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Israelul a sarbatorit Ziua Independentei

Israelul a sărbătorit Ziua Independenței, 4 iulie al lor. Acea zi a avut loc în mijlocul secolului al XX-lea și a schimbat lumea. În Sala Independenței, în data de 14 mai 1948, David Ben Gurion a declarat înființarea Statului Israel. Pentru prima dată în 20 de ani, poporul evreu era din nou o națiune.

Aici s-a născut Israelul. Oamenii care vin aici sunt uimiți de acest loc. Prima reacție a celor care vizitează acest loc este: Asta e tot ce aveți aici ?, spunea Isaac Dror.

Ben Gurion și echipa lui au căutat un loc discret pentru a-și declara statalitatea. Sala Independenței, una dintre primele clădiri din Tel Aviv, era pe atunci o galerie de artă. În timpul unor renovări din anul 1978, s-a luat decizia de a transforma clădirea așa cum a arătat în timpul declarației.

``Călătoriile în Israel te vor învăța că Dumnezeu are tendința să facă cele mai mari minuni în cele mai umile locuri. Acest loc este unul dintre acele locuri`, spunea Isaac Dror.

Potrivit lui Isaac Dror, directorul programului de educație de la Sala Independenței, înființarea Israelului a cutremurat lumea și a devenit un refugiu pentru poporul evreu: ``Câți oameni s-au rugat pentru asta în fiecare zi, când evreii spuneau: "Anul viitor în Ierusalim" ? La asta se refereau.``

Când Israelul și-a declarat independența, dansul a umplut străzile, dar celebrarea nu a durat mult. În următoarea zi, armate din cinci state arabe au invadat noul stat.

``Când vine vorba de povestea Războiului de Independență, nu avem prea multe răspunsuri acolo. Este foarte greu de explicat. Numiți-l un miracol, numiți-l cum vreți voi, dar noi suntem aici``, spunea Isaac Dror.

În jur de 130 000 de oameni vizitează anual această sală mică pentru a auzi despre miracolul Israelului, inclusiv turiști precum un grup din Massachusetts.

``Nu mă așteptam să fie atât de emoționant. Pentru mine Israelul a fost întotdeauna aici. Deci, cred că în unele privințe am acceptat lucrurile așa cum sunt, iar acum m-am simțit ca și cum am fost aici în acea zi``, o turistă.

``După două mii de ani de rătăcire și persecuție pentru poporul evreu, pentru a avea propriul stat, a fost cu adevărat un miracol``, spunea un turist.

Peste drum se află acest monument cu un verset din Ieremia: ``Te voi așeza din nou, și vei fi așezată din nou, fecioara lui Israel !`` Înconjurat de zgârie-nori și o nouă generație care vizitează sala, e o dovadă a credincioșiei lui Dumnezeu față de promisiunea de a așeza și reașeza statul evreu și oamenii săi.

Chiar și după ce Ben Gurion a declarat statul Israel în 1948, în 1922, puterile lumii s-au întâlnit la Sanremo, un orășel italian de pe coasta Mediteranei. Ceea ce s-a hotărât atunci a pregătit calea pentru renașterea Israelului.

Fostul președinte israelian, Haim Weizmann, a spus că acest oraș pitoresc din Mediterană a jucat un rol crucial în istoria modernă a Israelului.

jd 74 israel 01``Weizmann a spus că nu e exagerat să spui că statul evreu s-a născut în Sanremo``, spunea Thomas Sandell.

După înfrângerea Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, liderii puterilor aliate s-au întâlnit în Sanremo. Scopul lor: un nou Orient Mijlociu. În timp ce cea mai mare parte a terenului a mers la poporul arab, poporul evreu a primit înapoi patria lor străveche.

``Este foarte important să înțelegem: cu mult înainte de Holocaust era încheiat deja un acord prin care poporul evreu avea dreptul de a fi un stat, de autodeterminare, la fel ca orice alt grup de oameni``, spunea Thomas Sandell.

Israelul recunoaște Sanremo ca o temelie a zilelor noastre în bătălia lui pentru un loc între națiuni.

``Din moment ce este un efort pentru a pune la îndoială legitimitatea trebuie să ne întoarcem în Sanremo și să spunem: ``Aici este documentul internațional stabilit de toți membrii Ligii Naționale care spune că avem acest drept```, spunea Yossi Kupperwaser.

jd 74 israel 02Acest drept oferă muniție istorică pentru a lupta împotriva mișcării BDS: boicot, descurajare și sancțiuni internaționale. Aceasta își propune să convingă companiile și țările să-și retragă banii și investițiile din Israel.

``Contrazice argumentele mișcării BDS pentru a spune că Israelul este o putere colonială. Este opusul. Mulți istorici vor spune că hotărârea de la Sanremo a fost începutul procesului de decolonizare. Avem un grup de oameni care a fost ocupat timp de 1 800 de ani și care în final ajunge să fie recunoscut ca stat``, spunea Thomas Sandell.

Sandell a adăugat că oricine se îndoiește de statul modern Israel poate găsi răspunsuri în această legătură italiană:

``Răspunsul la întrebările: ``Poporul evreu aparține cu adevărat Israelului ?``, ``Are el dreptul legitim la țară ?``, a fost stabilit o dată pentru totdeauna în 1920, sub legea internațională din Sanremo.``

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 74 - mai 2015 - ultimele știri creștine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.