Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Istoria statului modern Israel prin ochii fondatorilor lui

In anul 70 d.H., romanii au cucerit Ierusalimul, iar evreii s-au raspandit in intreaga lume. Chiar si in exil, acestia au sarbatorit Pastele in fiecare an, rugandu-se cu speranta: Anul viitor, in Ierusalim. Dupa mai bine de 1 800 de ani, visul unei patrii evreiesti era mai puternic ca niciodata, iar la sfarsitul secolului al XIX- lea, un tanar scriitor din Viena a adus acest vis in atentia lumii. Theodor Herzl, parintele neasteptat al sionismului modern, spunea: Evreii hotarati vor avea statul lor.

In 1893, un jurnalist vienez scria: Cand ma gandesc la viitorul fiului meu, ma intreb daca am dreptul sa-i fac viata la fel de grea cum a devenit a mea. Iata de ce trebuie sa botezam copiii evrei cand inca nu au nicio parere vizavi de asta. Noi, evreii, trebuie sa ne integram.

Nu e ceva ce te astepti sa auzi de la omul cunoscut ca fiind parintele sionismului, dar aceste cuvinte au fost scrise de Theodor Herzl, care si-a trait viata cu scopul de a rezolva ceea ce el numea dilema evreiasca.

Herzl s-a nascut in Budapesta, in 1860. Pe acea vreme, orasul era cunoscut sub denumirea de Iudapest, datorita numarului mare al populatiei evreiesti. In copilarie, a frecventat un liceu crestin unde erau acceptati evreii. Cand a implinit 13 ani, parintii lui au tinut o sarbatoare de confirmare, in loc de Bar Mitzvah. Theodor Herzl a fost un evreu asimilat, care provenea dintr-o familie asimilata. Nu a fost educat in cercurile evreiesti. Era foarte departe de iudaism, a afirmat Eliezer Ben Yehuda.

Mai tarziu, familia lui s-a mutat la Viena, unde Herzl a obtinut diploma in Drept. Pasiunea lui insa era literatura. Asadar, si-a impartit timpul scriind scenete, lucrand ca reporter si cautand o cale de a pune capat antisemitismului.

Herzl e cel care le aduce pe toate impreuna, dar unii slujitori crestini, rabini, tot felul de oameni, presedinti, au spun: Stati putin ! Avem aceasta problema!, a afirmat Gil Try, profesor.

Odata Herzl a propus un botez in masa al bebelusilor evrei in cea mai mare catedrala din Viena. Herzl a crezut ca daca evreii vor adopta cultura crestina in sfarsit vor fi acceptati de societatea europeana. Dar Theodor Herzl avea sa primeasca o slujba care il va face sa se razgandeasca.

Fiind jurnalist la cel mai renumit ziar din Viena, a fost trimis la Paris pentru a scrie despre minunata experienta franceza. Herzl, caruia ii placea viata, traia la Paris, se simtea bine, si frecventa teatrul de trei ori pe saptamana, dintr-odata a vazut fata hidoasa a antisemitismului, a afirmat Eliezer Ben Yehuda.

Herzl a fost trimis sa scrie despre renumita Afacere Dreyfus, in care un capitan francez de nationalitate evreiasca era acuzat pe nedrept ca spioneaza pentru nemti. Herzl a vazut cum Alfred Dreyfus fusese umilit in public intr-o scoala militara din Paris, luandu-i-se medaliile. Multimile strigau pe strazi: Moarte evreilor ! Oamenii erau maniosi, dar in loc sa strige: Jos cu Dreyfus !, sau Jos cu acest om !, acestia strigau: Jos cu evreii !

Atunci Theodor Herzl a avut parte de un moment de trezire. Herzl si-a dat seama ca singura solutie impotriva antisemitismului era ca evreii sa aiba propriul lor stat. O idee extraordinara! Dar ce faci ca sa se intample aceasta? Iata unde i-a fost de folos talentul sau scriitoricesc. El avea sa pregateasca drumul, a afirmat Eliezer Ben Yehuda.

Herzl s-a inchis in apartamentul lui si, timp de cinci zile, si-a scris ideile. Cand l-a vizitat un prieten, acesta a fost socat de infatisarea sa neingrijita si de ideile sale ciudate. L-a sfatuit sa iasa impreuna la plimbare. in timp ce se plimbau, l-a sfatuit sa mearga la un doctor, inainte de a fi nevoie sa fie dus la o casa de nebuni. Herzl nu l-a bagat in seama si, in urmatorul an, si-a publicat cea mai renumita lucrare: Statul evreiesc.

In cartea sa Statul evreiesc, Theodor Herzl viseaza si vorbeste despre aceasta noua natiune ca fiind o lumina pentru umanitate, o democratie model, a afirmat Gil Try, profesor.

Nu toti au fost incantati de ideile lui Herzl. Evreii religiosi credeau ca era o blasfemie sa reintemeiezi Israelul fara Mesia. Cu toate acestea, Herzl a lucrat din greu pentru a-si realiza viziunea.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 109 - ianuarie 2016 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel

Etichete: israel, istorie, herzl, sionism

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.