Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

S-a descoperit un cimitir al filistenilor, in Israel

Arheologii din Israel au descoperit un cimitir antic al filistenilor. Oasele din acel cimitir ar putea da, pentru prima data, indicii legate de originea si istoria unui popor antic care a fost la un moment dat unul dintre marii dusmani ai israelitilor din Biblie.

Arheologii au descoperit cimitirul in timpul unor sapaturi in Askelon, unul dintre cele cinci orase antice cunoscute ale filistenilor.

„Acum avem un cimitir chiar langa unul dintre aceste cinci orase ale filistenilor. Suntem siguri ca am avut succes. Suntem siguri ca e vorba despre un cimitir al filistenilor”, a spus Daniel Master, de la Wheaton College.

Dupa 30 de ani de sapaturi in Askelon, arheologii spun ca descoperirea cimitirului a fost un mod uluitor de a incheia aceasta expeditie. Noile descoperiri de la cimitir, cat si artefactele provenite din sapaturi, sunt expuse la Muzeul Rockefeller din Ierusalim.

Ani la rand, arheologii au cautat indicii despre originea filistenilor.

Este unul dintre putinele situri care pot spune istoria filistenilor, de la un capat la celalalt. „Credem ca au venit din zona Marii Egee, iar la sfarsit, in secolul al VII-lea, vedem o scurta renastere, dupa care ii vedem distrugerea finala”, a mai spus Master.

Profesorul Daniel Master, de la Wheaton College, spune ca cimitirul contine mii de ramasite, dintre care 200 au fost recuperate.

Testele efectuate pe oasele din cimitir, care dateaza din secolele XI-VIII i.Hr, ar putea confirma ceea ce multi au crezut o vreme indelungata: filistenii erau marinari, oamenii marii, si negustori care au emigrat in Israelul antic dinspre vest.

„Aceasta ne va permite sa ii vedem pe filisteni fata in fata si sa le spunem povestea nu din textele dusmanilor lor, asa cum am auzit de atatea ori, ci din propriul lor punct de vedere”, a adaugat Master.

Profesorul Lawrence Stager a pornit expeditia in 1985. El a remarcat ca cele mai multe referinte biblice ii descriu ca fiind aprigi dusmani ai israelitilor.

„Imaginea prezentata in Biblie este una negativa fiindca se compara un israelit cu un filistean. Ei sunt cei netaiati imprejur, noi suntem cei taiati imprejur”, ne-a spus Stager.

„Avem impresia ca filistenii erau simpli, needucati, dar am gasit ca filisteni au fost foarte culti si sofisticati, niste oameni cosmopoliti, internationali”, a completat Master.

Alti eruditi spun ca termenul netaiat imprejur se refera la faptul ca erau inchinatori la idoli.

Filistenii au trait in Askelon aproape 600 de ani.

„Acesta e un timp indelungat, chiar si cand comparam cu SUA. In final, au fost distrusi in 604 i.Hr”, a zis Stager.

Filistenii au fost distrusi de imparatul Nebucadnetar, cu putin timp inainte ca iudeii sa fie deportati in Babilon, potrivit descrierii biblice.

Arheologii spun ca filistenii nu s-au mai intors in Israel si ca nu s-a mai auzit nimic despre ei.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 137 - iulie 2016 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.