Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Desertul infloreste, o planta straveche revine la viata. Poate fi folosita in viitorul templu?

Biblia vorbeste despre leacul alinator din Galaad. A fost o planta din Tara Sfanta antica, folosita in medicina, in cosmetica si chiar la inchinarea in templu. Acum, un fermier israelian reinvie acea planta biblica, impreuna cu tamaia si smirna. Dupa cum relateaza Julie Stahl, el are parte si de opozitie.

Faceti cunostinta cu Guy Erlich, vizionar, fermier si posibil furnizor de plante necesare la prepararea tamaiei pentru cel de-al treilea Templu.

Ne aflam la ferma Balm of Gilead. Viziunea e sa cultivam leacul alinator de Galaad si apoi aceasta sa devina o industrie.

Erlich se afla inca in primele faze ale proiectului, dar a ajutat deja desertul sa infloreasca pe o portiune de pamant dintre Marea Moarta si Ierihon.

Am cultivat o colectie de plante mentionate in Biblie, plante cu uz medicinal si cosmetic. Exista plante interesante in colectia noastra care au un mare potential de a face bine umanitatii.

A inceput cu arbustul Balsamon, cunoscut sub denumirea de leac alinator de Galaad. Vreme de un mileniu, fermierii evrei de la Marea Moarta erau singurii din lume care cultivau aceasta planta exotica, folosind-o in scopuri medicinale si cosmetice. Acum, afacerea lui Erlich reinvie acel comert, si nu numai.

Stiau cum sa realizeze unul dintre cele mai importante medicamente din lumea antica. Parfumul era considerat a fi cel mai bun din Imperiul Roman. Era al cincilea ingredient al tamaiei mirositoare de la Templu. iar in vremea celui de-al doilea Templu, era uleiul de ungere pentru imparatii Israelului. In secolul al VI-lea, a disparut, odata cu poporul evreu.

Erlich spune ca a obtinut prima sa planta dintr-un jgheab sustras din Arabia Saudita de un om de stiinta german si adus in Israel. Plantele pe care le cultiva o duc bine in caldura si solurile sarate de pe tarmurile Marii Moarte.

Credem ca va deveni un medicament in viitor, insa, inainte de asta, cred ca va fi folosit in scop cosmetic. Mai devreme sau mai tarziu insa, ar putea fi folosit ca al cincilea ingredient pentru tamaia mirositoare de la Templu.

Erlich are deocamdata doua hectare si jumatate de leac alinator de Galaad si inca 5 000 de plante gata de sadire.

In acest moment, sunt singurul care creste aceasta planta in lume. Atat rasina, cat si fructele si frunzele pot fi folosite, fiecare avand arome si proprietati deosebite.

Erlich mai creste si tamaie pe plantatia sa.

Este ce-a de-a doua planta, dupa leacul de Galaad. Am pornit cu viziunea de a aduce inapoi leacul alinator de Galaad pe malurile Marii Moarte, insa dupa cativa ani, am realizat ca am si alte plante interesante in colectia mea, pe care as vrea sa le comercializez. Exista mai mult de 20 de varietati de tamaie, insa aceasta este cea mentionata in Biblie si e considerata o specie pe cale de disparitie.

Aceasta e tamaia folosita la Templu. Aceasta planta nu se mai cultiva. Ea creste sporadic in diferite tari din Africa si, fiindca exista o cerere mare, planta e foarte solicitata.

Erlich mai creste si smirna.

S-ar putea sa existe o conexiune cu darurile aduse de magi la nasterea Domnului. Un alt mod de a ma prezenta e Magul. Stim ca magii au adus Mariei cadouri: tamaie, smirna si aur. Unii spun ca aurul ar fi fost leacul alinator de Galaad, fiindca pe atunci era mai pretios decat aurul. Acesta e diamantul tamaiei si al plantelor medicinale.

Erlich, care se descrie ca fiind un om al credintei, dar nu religios, mai creste si alte plante necesare pentru tamaia de la Templu. Acest lucru a atras atentia unor evrei religiosi care ar dori sa vada construit cel de-al treilea Templu, la Ierusalim.

Cu siguranta nu am spus ca vreau sa construiesc un templu si am fost surprins de numarul de vizitatori pe care l-am avut. Rabinului Ariel i-am spus ca as fi bucuros sa aprovizionez templul cu tamaie si ca imi voi da toata silinta sa fiu pregatit pentru asta, pana vor construi ei templul, dar ca eu nu-l voi construi.

In ciuda entuziasmului sau, Erlich s-a confruntat si cu provocari. Plantatia sa e in Iudeea biblica, cunoscuta ca Cisiordania. Asta a intimidat o companie americana care a lucrat cu Erlich ani la rand. Motivul ? Reactiile negative din partea miscarii BDS.

Imi pare rau pentru compania care a cedat in fata miscarii, dar ce pot face eu? Pot sa o combat doar castigand, chiar si fara ei.

El a mai trebuit sa concedieze angajatii palestinieni si sa se bazeze pe voluntari, precum Kinneret si prietenii ei, care au petrecut o saptamana aici, smulgand buruieni.

Asa putem ajuta, asa putem face lumea mai buna. Aceasta e slujba noastra.

Obstacolul nu l-a oprit pe Erlich. El doreste sa infiinteze un centru de cercetare si dezvoltare pentru plante medicinale, despre care spune ca va fi de ajutor in zona si va face desertul sa infloreasca, dupa cum spune Biblia. Julie Stahl, Stirile CBN, Вalm of Gilead, Marea Moarta

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 144 - septembrie 2016 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.