Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Israelienii pierd cel mai respectat lider al lor, Shimon Peres. Care e mostenirea lui?

Israelienii jelesc pierderea celui mai respectat si controversat politician al lor, fostul presedinte si prim-ministru Shimon Peres, care a murit saptamana trecuta la varsta de 93 de ani. El suferise un atac cerebral in urma cu trei saptamani. Sa aruncam o privire la omul a carui viata s-a intins pe durata intregii istorii moderne a Israelului.

Nascut in Polonia, in 1923, Shimon Peres a emigrat in Israel la 11 ani, iar cand Israelul a renascut ca natiune, in 1948, Peres era prezent. Atat criticii, cat si admiratorii vor fi de acord ca, in urmatoarele sapte decenii, el a avut un rol important in conducerea tarii.

Shimon Peres are o poveste unica in istoria Israelului. El a fost pe scena politica vreme de 70 de ani. Cariera sa politica a fost mai indelungata decat cea a lui Moise.

Peres e cunoscut ca fiind arhitectul secret al Acordurilor de la Oslo de la inceputul anilor 1990, care au inceput procesul de pace dintre Israel si palestinieni. A castigat si un premiu Nobel, impreuna cu Yasser Arafat, pentru eforturile sale.

Istoricul si autorul Michael Widlanski spune ca Peres va ramane in amintiri atat pentru reusite, cat si pentru esecuri.

A avut doua mari succese si a facut doua sau trei greseli imense. Marele sau succes a fost acela ca, impreuna cu Ben Gurion, a infiintat reactorul nuclear si programul nuclear al Israelului. Urmatoarea reusita a fost in 1976. El, si nu Yitzhak Rabin, a fost cel care a initiat Operatiunea Entebbe, din Uganda.

El si-a inceput cariera ca si consilier al primului premier al Israelului, David Ben Gurion. A fost un socialist, care a avansat in partidul de stanga, care a fost la conducerea Israelului vreme de decenii.

De-a lungul anilor, Peres a servit ca ministru al Apararii, ca ministru al Afacerilor Externe si ca prim-ministru, de trei ori, dupa care a fost presedinte, cea mai inalta functie a sa.

Primul mare esec al sau a fost ca s-a opus raidului asupra reactorului irakian propus de Menachem Begin, in 1981, iar cel mai mare esec a fost Acordul de la Oslo. Acordul cu OEP, despre care a crezut in mod naiv ca va aduce pace Israelului, a adus mai multe daune si teroare decat orice altceva.

Widlanski si altii il descriu pe Peres ca un om de un imens optimism si avant. El a facut lucruri marete pentru statul Israel, pentru care va fi amintit cu placere. A muncit din greu si a facut-o, cu precadere, pentru binele tarii.

Intr-un fel sau altul, toti recunosc ca, odata cu moartea lui Peres, se incheie o era in Israel. Presedinti, imparati, printi si oficiali seniori din 75 de tari au venit pentru a-l omagia pe Shimon Peres. Pionierul Israelului modern a fost inmormantat in Ierusalim.

Shimon a trait o viata condusa de scopuri. A ajuns la mari inaltimi. I-a cuprins pe multi cu viziunea si cu speranta sa. A fost un mare om al Israelului, a fost un mare om al lumii. Atat noi, cat si ceilalti, gasim speranta in mostenirea lui. El si-a imaginat toate lucrurile pe care noi le-am putea face.

A pornit in viata ca fiind cel mai stralucit student al Israelului, a devenit cel mai bun profesor al sau si a sfarsit ca cel mai mare vizionar. N-as putea fi mai onorat decat sa fiu in Ierusalim pentru a-mi lua ramas bun de la prietenul meu Shimon Peres, care ne-a aratat ca dreptatea si speranta sunt la baza ideii sioniste, o viata libera, intr-o patrie recastigata.

Shimon Peres e o figura impozanta in istoria Israelului. Mostenirea sa e una unica in istoria Israelului fiindca Peres a trait pe perioada intregii istorii a Israelului modern. El a fost un evreu secular care a luat parte la cel mai mare miracol din ultimii doua mii de ani, cea a renasterii Israelului intr-o singura zi, dupa cum au vestit profetii.

Avem deci un socialist secular care obisnuia sa-si surprinda sotia citand din cartea lui Karl Marx, Das Kapital. El a devenit un antreprenor si un om de initiativa pentru intreaga natiune, nu doar in guvern, ci si in stiinta, in tehnologie, in industria aeronautica a Israelului. Shimon Peres si-a lasat amprenta in toate aceste domenii.

Il stim si ca arhitectul Acordului de la Oslo, despre care multi oameni, inclusiv cetateni ai Israelului, chiar cred ca a fost un insucces.

A fost asadar un om care, in cautarea pacii, a decis in favoarea teoriei pamant pentru pace, sau, mai bine spus, pamant pentru promisiuni de pace, care l-a adus la Oslo, insa initiativa n-a fost un succes. Astfel, au aparut o multime de contradictii care inca urmaresc Israelul, chiar in momentul mortii sale.

Shimon a fost considerat un om al pacii. Un singur lider arab a fost prezent la inmormantarea sa, presedintele palestinian Mahmoud Abbas. Nu s-a prezentat niciun alt lider arab.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 148 - octombrie 2016 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Etichete: israel, ierusalim, lideri, istorie, shimon peres

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.