Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Schimb dur de replici intre Iran si SUA. Care e situatia Israelului?

La doar câteva zile de la învestirea lui Trump, Iranul a testat o rachetă balistică, încălcând astfel, rezoluția ONU. Răspunsul scurt venit de la Casa Albă a demonstrat faptul că situația din Iran și din lume nu mai e tratată ca până acum. Testul balistic efectuat în ultima parte a lunii ianuarie pare a fi încercarea Iranului de a testa timpul de răspuns al noii administrații Trump, însă acesta nu s-a lăsat așteptat. Președintele Trump a criticat în termeni duri diversele acorduri încheiate între Iran și administrația Obama sau ONU, numindu-le "slabe și ineficiente".

În loc să fie recunoscător SUA pentru acordurile încheiate, Iranul se simte acum încurajat. Începând de astăzi, avertizăm în mod oficial Iranul.

A avertiza Iranul e o mișcare bună de intimidare, nepermițându-i să facă ce vrea. După efectuarea testului balistic, Fox News a relatat că ar fi vorba de testul unei rachete cu rază scurtă, însă doar acum câteva zile Iranul a lansat o altă rachetă de pe platforma de lansare. Rămâne de văzut dacă acesta a fost un răspuns la comunicatul de avertizare al administrației Trump, sau dacă a existat o defecțiune tehnică.

Cred, totuși, că Iranul ar trebui să fie prudent. Mulți experți din Orientul Mijlociu sunt de părere că o atitudine împăciuitoare nu este eficientă în negocierile cu Iranul. Rezistența dă rezultate.

Regimul de la Teheran e primul care ar susține aceasta. Amintiți-vă că, atunci când Ronald Reagan a ajuns președintele SUA, iranienii au eliberat toți ostaticii americani, de teamă că SUA ar urma să înceapă acțiuni militare.

Această nouă atitudine e la polul opus față de felul cum fostul președinte Obama îi trata pe hogii din Teheran. De asemenea, acest fapt plasează SUA și Israelul în aceeași tabără. Pentru prima dată în ultimii opt ani, Israelul și SUA văd Orientul Mijlociu cu aceiași ochi. Principala amenințare a stabilității regionale în Orientul Mijlociu o reprezintă Republica Islamică Iran și avântul ei nuclear, în încercarea de a domina regiunea.

Amenințarea Iranului ar putea părea îndepărtată pentru europeni sau americani, însă in Israel e cu totul o altă poveste. Oficialii iranieni s-au lăudat că una din rachetele lor balistice ar putea atinge Israelul în șapte minute.

Dan Diker, editor la jurnalul din imagine, în urmă cu zece ani, a avertizat despre amenințarea iraniană.

Iranul e ca o caracatiță ce își întinde tentaculele, destabilizând aproape fiecare țară din Orientul Mijlociu, exceptând Israelul. Scopul final e ca în cele din urmă să fie o amenințare pentru SUA. Ei îi vizează pe aliații și partenerii SUA din regiune și vor să descopere obiectivele de securitate ale SUA din regiune. Vor să încline balanța puterii deținute de SUA în Golful Persic, din vremea lui Reagan.

Marea dilemă a administrației Trump e felul cum să abordeze acordul nuclear cu Iranul. În campanie, Trump a spus că va respinge sau renegocia acordul, însă rămâne de văzut în ce direcție va merge acum, dar cu siguranță va discuta de asta la întâlnirea cu premierul Netanyahu, la Washington.

Pentru a elabora acest subiect, ni se alătură corespondentul CBN în Orientul Mijlociu, Julie Stahl. Julie, care crezi că vor fi temele de discuție dintre cei doi ?

După cum spuneai, Chris, Iranul va fi în topul listei și, ar trebui să știm faptul că membrii cabinetului n-au făcut nicio declarație despre ce anume vor discuta. Ne putem imagina însă, că vor discuta despre Iran.

Alaltăieri, premierul a vorbit de securitatea cibernetică, iar Trump a spus că și pentru el e important acest subiect. Curând vom afla mai multe. Așezările vor fi un alt subiect important.

Mass-media a făcut caz de un comunicat emis de Casa Albă, în care se spunea că probabil o nouă așezare nu ajută la efortul de obținere a păcii, dar nici nu constituie un impediment în calea păcii. E o turnură majoră față de politicile majore ale Casei Albe.

Dacă ar fi fost acum administrația Clinton, ar fi fost un mare vacarm la Departamentul de Stat și la Casa Albă. Ar fi spus că așezările sunt o piatră de poticnire în calea păcii. Acum, Casa Albă spune că ele nu sunt un impediment. Iată ce schimbare majoră. Cu siguranță vor discuta și despre asta.

Ce părere au palestinienii ?

Am vorbit cu expertul Pinhas Inbari și el spunea că, în primul rând, palestinienilor nu le place de Donald Trump. Ei credeau că va câștiga Hillary. Deja își făcuseră planuri cu europenii, că vor înteți violența, vor declanșa o nouă Intifada. Acum s-au cam împotmolit.

L-am întrebat pe Pinhas Inbari ce părere au palestinienii despre întâlnirea cu Donald Trump. Iată răspunsul său.

Întâi, pentru a răsufla ușurați, discuția celor doi nu-i va avea în centru pe palestinieni, spre deosebire de Kerry și Obama. Tema principală va fi Iranul. Problema palestiniană nu va fi prioritară. Cu toate acestea, ei sunt foarte conștienți că administrația Trump nu s-a arătat ostilă față de acele așezări. Ele sunt foarte importante pentru europeni, dar absolut irelevante pentru americani. Ei se tem că Israelul va avea undă verde din partea Americii să poată construi noi așezări. Dar cred că asta nu se va întâmpla, întrucât Israelul nu e interesat să deschidă un conflict cu Europa. Dacă problema așezărilor e atât de importantă pentru Europa, Israelul se va concentra pe construirea în cadrul așezărilor deja existente și pe întărirea siguranței lor, nefiind interesat să se extindă.

Julie, e clar că palestinienii vor căuta sprijin la europeni, fiindcă la Casa Albă nu cred că vor mai găsi pe cineva care să le mai asculte problemele. Care e miza lui Benjamin Netanyahu ?

Aceasta e probabil întâlnirea visurilor sale. În tot timpul când Obama se afla la Casa Albă, spunea că ei doi nu se potrivesc prea bine. Dar Netanyahu și Trump se înțeleg de minune, sunt chiar prieteni. Pentru Netanyahu, aceasta va fi o vizită la Casa Albă, dar și o vizită făcută unui prieten.

Se pare că se vor spune cuvinte plăcute și vom avea rapoarte pozitive în acest sens. Julie, cu siguranță vom vedea o altfel de relație între Trump și Netanyahu, față de ce a fost în ultimii opt ani.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 166 - 17 februarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Etichete: iran, obama, israel, netanyahu, onu, trump, asezari, rachete, acord

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.