Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Interviu cu ministrul delegat al Diplomatiei Publice, ambasadorul Michael Oren

Ambasadorul Michael Oren ocupa functia de ministru delegat al Ministerului Diplomatiei Publice si a fost ambasador al Israelului in SUA. Am discutat cu Oren despre mai multe lucruri, de la solutia celor doua state, pana la starea actuala a Israelului.

Dvs. ati fost ambasadorul israelian in SUA pe vremea cand Obama era presedinte. Ce schimbari ati observat in ultimele saptamani, cu noua administratie Trump?

In 2009, cand am revenit in functie, administratia Obama a schimbat cateva lucruri de temelie in cadrul relatiei dintre SUA si Israel. Unul din principii era sa pastram discretia ceea ce insemna ca, daca vor exista neintelegeri intre cele doua tari, vor face tot posibilul sa pastreze discretia si sa nu le expuna public, iar administratia Obama a hotarat sa poarte aceste discutii contradictorii in public.

Un alt fundament nerespectat de el a fost principiul fara surprize, ceea ce insemna ca, daca SUA sau Israelul vor dori sa faca o miscare politica majora, cealalta parte va fi instiintata si va avea timp sa reactioneze. In lungul discurs al lui Obama din Cairo, in 2009, acesta a vorbit de toate problemele noastre majore, care includeau procesul de pace si Iranul, fara sa se consulte cu noi.

Speram ca premierul Netanyahu si presedintele Trump vor restabili aceste fundamente. Ce schimbari vedeti petrecandu-se in Orientul Mijlociu, dupa ce presedintele Trump a devenit liderul lumii libere ?

Una este speranta ca va confrunta Iranul. Mai ales in perioada dupa semnarea acordului nuclear, SUA n-au mai raspuns niciuneia din provocarile Iranului. Fie ca Iranul a luat ostatici marinari americani, ca a inchis jurnalistii americani sau a testat rachete balistice, SUA n-au raspuns in niciun fel. Mesajul care trebuie sa se raspandeasca in toata zona este ca acea era s-a incheiat. Sustinerea SUA pentru Israel este una solida. In diplomatie, am invatat ca niciun lider american nu e respectat in Orientul Mijlociu daca intra in conflict cu Israelul, ci dimpotriva, isi atrage dispret. In Orientul Mijlociu, sunt respectati cei ce isi sustin prietenii.

Asupra prim-ministrului se fac presiuni mari din diferite parti. Una din ele e abrogarea solutiei celor doua state si anexarea unor parti din Cisiordania, Iudeea si Samaria. Cum se descurca el cu toate acestea ?

Asa cum ati spus, asupra lui se fac presiuni din partea coalitiei de guvernare si a partidului sau, ce nu mai accepta formula a doua state pentru cele doua popoare. Aproape 150 000 de palestinieni din Cisiordania intra zilnic in Israel, din care 100 000 lucreaza aici, ceea ce e un lucru bun. Iata un exemplu de coexistenta pe care nimeni nu il ia in seama. Cred ca putem construi mai departe in acest sens si putem aduce imbunatatiri.

Aminteati de noua dvs pozitie. Care este aceasta si ce faceti in cadrul ei ?

In noua mea calitate, lucrez pentru intarirea relatiilor externe ale Israelului, o divizie unica si speciala in cadrul relatiilor internationale. Cand eram tanar, nu aveam pace cu Egiptul sau cu Iordania. Astazi, nu doar ca avem pace cu aceste doua tari, dar avem relatii excelente cu China. Comertul nostru cu ei creste cu 30% in fiecare an. India e unul din aliatii nostri cei mai apropiati. Presedintele indian ne-a vizitat in acest an si ne va vizita si prim-ministrul, in scurt timp. Avem relatii bune cu Rusia. Avem relatii foarte bune cu Europa, mai ales cu tarile din fostul bloc sovietic.

Toate tarile africane taiasera relatiile lor cu Israelul din cauza boicotului cu petrol initiat de arabi. Astazi, ei abia asteapta sa reinnoiasca legaturile cu noi. Apoi, relatiile cu statele arabe sunite, statele din Golf, n-au fost nicicand mai bune. Mai nou, avem relatii si cu America Latina. Sunt atatea lucruri de facut incat avem un numar de oficiali care se ocupa de asta.

Care ar fi cauza pentru cele petrecute in Israel in ultimii 50-70 de ani ?

In ultimii 4 000 de ani, poporul israelian s-a specializat in a aborda provocarile. Supravietuieste si prospera e ceva la care ne pricepem. Oamenii mereu intreaba de ce este asa. Cred ca veti fi in asentimentul meu cand spun ca e ceva legat de traditia si de credinta noastra.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 167 - 25 februarie 2017 pe Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Etichete: iran, israel, palestina, sua, trump, ambasada, colonisti, asezari

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.