Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

SIRIA: Patru riscuri după bombardarea de catre SUA a bazei aeriene a lui Assad

SUA au acționat rapid și decisiv, ca răspuns la atacul chimic întreprins de Forțele Aeriane Siriene asupra unui oraș deținut de rebelii din Siria, în provincia Idlib, acționând în premieră pe baza acordului ”liniei rosii”, prin bombardarea bazei aeriene responsabile. Însă orice acțiune militară riscă să aibă consecințe neașteptate.

Dovezile care demonstrau că vina aparținea regimului lui Assad au fost suficient de puternice pentru a-l convinge pe președintele Tump să treacă la acțiune. Scepticismul său cu privire la comunitatea serviciilor secrete e bine cunoscut, ca și aversiunea sa profundă față de intervenția militară în problemele altor state. Schimbarea de opinie a lui Trump a fost surprinzătoare, ținând cont de opoziția sa față de înlăturarea lui Assaud și de faptul că secretarul său de stat a afirmat că SUA nu vor încerca să-l detroneze de la putere.

Lovitura folosind rachete de croazieră a fost decisivă, dar umană, având efecte minime și fiind operată cu atenție. Rusia a fost avertizată dinainte, astfel încât personalul acesteia să nu fie vătămat. Administrația chiar a spus că a luat măsuri pentru a diminua efectele nocive asupra personalului din regimul lui Assad. Obiectivul era acela de a distruge o bază și de a descuraja forțele lui Assad să mai folosească vreodată arme chimice, nu de a omorî oameni, chiar dacă aceștia au fost responsabili de comiterea atacului chimic.

Misiunea a avut succes, cu toate că doar timpul ne va spune dacă obiectivul ei a fost atins. În continuare, vom prezenta patru riscuri ale atacului:

1. Implozia regimului sirian

Atacul ar putea provoca retragerea celor din jurul lui Assad, de teama unor atacuri care le-ar pune viețile în pericol. E posibil ca regimul să se fractureze și, dacă presiunea va spori, cineva ar putea să-l omoare pe Assad, sau să încerce să lanseze o lovitură de stat care va perpetua starea de instabilitate. Ar fi de dorit ca Assad și apropiații acestuia să fie înlăturați, însă înlăturarea completă a regimului (sau implozia acestuia) nu ar face decât să extindă ororile războiului civil pe un teritoriu mai mare. Luptătorii pentru Jihad ar căuta să umple golul de putere, iar genocidul împotriva alauiților și al creștinilor pe teritoriul controlat de regim ar continua. În tot acest haos, ar fi dezlănțuite atacurile cu arme, între care le-am putea include și pe cele chimice.

Administrația Trump afirmă că face demersuri pentru a forma o coaliție internațională, pentru a-l forța pe Assad să renunțe la putere, dar printr-un ”proces politic”. Declarația nu se referea la acțiune militară internațională sau la eradicarea violentă a regimului

2.Iranul sponsorizează un atac terorist

Baza aeriană distrusă de SUA era folosită de Garda Revoluționară Iraniană și Hezbollah. Anumite surse au raportat că Hezbollah a suferit pierderi în cadrul atacului. Teoretic, regimul Assad ar putea răspunde în mod deschis, lansând atacuri împotriva prezenței militare a SUA în regiune, dar asta ar duce la înăsprirea acțiunilor militare. E mai probabil ca regimul iranian, Hezbollah și alți reprezentanți iranieni să planifice un atac terorist. Bahrain a pretins recent că a zădărnicit un atac sponsorizat de Iran asupra sediului celei de-a cincea Flote militare SUA, staționate acolo.

3. Atacuri asupra forțelor armate SUA staționate în Irak, Siria și Afganistan

Forțele SUA sunt, desigur, în alertă maximă, având și motive să fie astfel. În Siria, forțele speciale ale SUA ar putea fi bombardate de coaliția Ruso-Iraniană cu al-Assad, întrucât Rusia a mai bombardat rebeli susținuți de SUA. În Iran sunt suficient de multe miliții susținute de iranieni care ar putea să facă asta. În Afganistan, atât Iranul, cât și Rusia, îi susțin pe talibani. Extremiștii susținuți de iranieni ar putea alege să atace independent, chiar fără autorizație de la regimul iranian, dacă ar avea ocazia să se răzbune.

4.Răspunsul Rusiei

Rusia va fi, desigur, furioasă, dar guvernul rus a sugerat că nu îl susține pe Assad cu orice preț. S-ar putea să fie vorba doar de o poziționare, însă Rusia a pretins că poziția ei vizavi de rămânerea la putere a lui Assad s-ar putea schimba, în măsura în care își poate proteja interesale. Cu toate că există posibilitatea ca Rusia să-l înfrâneze pe Assad, să nu uităm de ego-ul scandalos de mare al lui Putin. Trump tocmai l-a sfidat pe Putin într-o chestiune controversată, iar Secretarul de Stat Tillerson practic a învinovățit Rusia pentru atacul chimic și răspunsul SUA care nu l-a dezarmat pe Assad.

Rusia ar putea reacționa bombardând masiv rebelii din Siria, dotând Iranul și pe talibani cu armament sau lansând atacuri cibernetice asupra SUA. Ar mai putea încerca să deturneze un avion american, deși acele avioane au ca țintă SIIL-ul, nu pe Assad.

Un lucru e sigur: președintele Trump a trimis lumii un mesaj că e gata să acționeze rapid și decisiv. A arătat că se poate pune bază pe cuvântul lui și că mesajul său împotriva intervenției nu ar trebui confundat cu izolaționismul.

Din nefericire, în toate războaiele se întâmpă lucruri neprevăzute. Ceva merge prost întotdeauna, chiar și în cele mai bune scenarii. Povestea aceasta nu s-a terminat încă.

Autor: Ryan Mauro, analist al securității naționale din cadrul Clarion Project. Foto: Pentagon

Etichete: iran, rusia, siria, sua, trump, atac, rachete, atac chimic, idlib

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.