Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

O universitate din Samaria, model de coexistenta dintre evrei si arabi

In ultima vreme, se vorbeste de o conferinta regionala de pace care sa rezolve conflictul dintre israelieni si palestinieni. Veti fi insa surprinsi sa aflati ca exista unele locuri in Israel unde evreii si arabii locuiesc si chiar studiaza impreuna.

Universitatea Ariel e situata in zona deluroasa a Samariei. Infiintata in 1982, scoala a cautat sa imbunatateasca educatia la nivel inalt de aici, mai ales in domeniul stiintelor, al ingineriei si al sanatatii.

Ne aflam langa un accelerator de particule. Care e scopul unui astfel de accelerator ? Avem nevoie de asta acasa ?

Chiar exista unul mai mic in fiecare casa. In cuptorul cu microunde se afla un mic accelerator de particule, care genereaza radiatie.

Profesorul Aharon Friedman mi-a spus ca masinaria e una din putinele existente in lume. Marea parte a cercetarii pe care o efectuam aici e legata de cancer. Am descoperit o anumita radiatie care face celulele canceroase sa se autodistruga.

Sa se autodistruga ? Ca o misiune sinucigasa ?

Exact, insa toate celulele sanatoase raman nevatamate.

Universitatea e in Ariel, pe care unii o numesc o asezare din Cisiordania, teritoriu dorit de palestinieni pentru crearea unui stat. E si tinutul promis poporului evreu in Biblie, ca mostenire vesnica.

Ati fost si boicotati din cand in cand. Cine v-a boicotat ?

Guvernele europene, Departamentul de Stat al SUA...

In ciuda politicii, universitatea reprezinta un model de coexistenta. 15 000 de israelieni evrei si arabi studiaza aici impreuna, fara nicio problema.

Am discutat cu mai multi studenti: Shira, o evreica din New York, Efrat, o israeliana religioasa, Eli, un soldat in rezerva, Yasser, un arab israelian si Yossi, a carui familie a emigrat din Etiopia.

De ce ai ales sa vii la Universitatea Ariel ?

Cautam un program bun de psihologie, intr-un corp de studenti eclectic si l-am gasit aici.

Am ales universitatea datorita profesionalismului, mai ales in departamentul de comunicare...

Oamenii de aici sunt calzi, fericiti, iar profesorii la fel. Nu e o universitate foarte mare, asa ca se pot ingriji bine de fiecare student.

Esti de acord cu ce spun ei, despre atmosfera si relatii ?

In aceasta atmosfera, relatiile dintre oameni sunt foarte bune si eu, personal, nu am nicio problema cu nimeni.

Ati avut parte de probleme din partea familiei fiindca ati ales aceasta scoala ?

Exista multi arabi ostili in zona si au loc multe incidente aici. Parintii se tem pentru copiii lor. Se pare ca voi puteti fi un model pentru restul tarii, pentru evrei, arabi si altii, nu-i asa ?

Desigur. Vecinii mei sunt arabi, dar suntem in relatii bune si n-avem nicio problema.

Sunteti surprinsi de faptul ca sunteti atat de eficienti ?

Nu sunt surprins. Trebuie sa fac parte din sistemul de aici, care transmite un mesaj tuturor.

Oamenii isi amintesc doar de situatiile rele din aceste locuri, de ce e prezentat la stiri, de reclama negativa, dar nu vin aici ca sa afle ce se intampla cu adevarat, asa ca putini cunosc situatia. De aceea suntem aici. Poate vom schimba ceva, pentru ca oamenii cred mereu ca aici sunt locuri dificile, nesigure, dar nu e adevarat.

Rectorul Yigal Cohen-Orgad spune ca succesul universitatii consta in crearea unei atmosfere destinse, unde studentii pot discuta deschis.

Apar multe conflicte in aceasta universitate ?

Slava Domnului, nu avem deloc. Israelul a trecut prin doua intifade, dar nu a fost nicio zi in care sa apara tensiuni intre evreii si arabii care studiaza aici.

In ciuda cercetarii de varf de aici, a scenelor idilice si a vietii linistite din campus, unii vad universitatea din Ariel ca fiind un loc controversat.

Ati avut probleme cu comunitatea internationala sau cu alti israelieni ?

N-avem probleme cu alte universitati sau institute de cercetare. Avem, insa, probleme cu multe guverne, mai intai din Europa, si o parte din guvernul american, adica Departamentul de Stat, care incearca sa ne boicoteze, in moduri oficiale sau neoficiale. Spun ca noi, ca evrei, nu avem dreptul sa locuim in Samaria.

Aveti speranta unui viitor linistit pentru Israel ?

Sunt sigur ca, intr-o buna zi, vom trai in pace cu vecinii nostri arabi. Intrucat intentionam sa ramanem aici, vom gasi pana la urma si solutii pentru a locui in pace.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 174 - 15 aprilie 2017 la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Etichete: israel, palestina, cisiordania, samaria, universitate, ariel

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.