Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

E persecuția creștină din lumea arabă ceva nou? Interviu Pinhas Inbari

In ultimii ani, persecutarea crestinilor de catre musulmani in Orientul Mijlociu a crescut vertiginos. Dar e aceasta ceva nou ? Corespondenta CBN Julie Stahl l-a intrebat pe autorul si expertul in probleme palestiniene, Pinhas Inbari, despre noua sa carte si despre crestinii din Orientul Mijlociu din urma cu aproape un secol.

Cartea se numeste Riding Storm. Storm e numele unui cal si reprezinta spiritul libertatii. Cartea prezinta comunitatea crestina din vestul Galileei din timpul mandatului britanic (1919-1947), descriind chinurile si incercarile de care acestia au avut parte in acele vremuri indepartate.

Eroina e o doamna americana, cu origini arabe. Ea s-a nascut in America, a crescut acolo si calarea cai, insa tatal ei nu si-a gasit locul in America si s-a reintors cu toata familia in Palestina. Aici, ca femeie americana ajunsa intr-un sat arab, nu s-a simtit in largul ei.

Discutam, deci, despre ceva ce a avut loc acum 70-80 de ani... S-a petrecut in timpul dominatiei britanice in Palestina si a primilor ani ai statului Israel. Dar care e lectia pentru vremurile noastre ?

In istorie, putem gasi radacinile a ceea ce li s-a intamplat crestinilor din Orientul Mijlociu, cu exceptia celor din Israel, fiindca Israelul era protejat.

Eroina se purta ca o femeie libera. Ea calarea pe un cal, iar musulmanii, arabii s-au simtit ofensati in valorile lor si au expus-o instigarilor din partea moscheei. Asta prezinta ceea ce se va intampla crestinilor in anii care vor urma.

Cum vedeti locul crestinilor din lumea musulmana ?

Discutam despre o ciocnire intre civilizatii. Crestinii sunt arabi, ca musulmanii, insa un alt fel de arabi. Locul femeii crestine in societate e diferit de al femeii musulmane si, pe masura ce musulmanii devin din ce in ce mai intoleranti cu toti, fie ca e vorba de evrei sau crestini, ei se simt pusi la colt. Nu se pot asocia cu evreii, caci ar fi un masacru.

Astfel, si-au gasit un refugiu in nationalismul arab, dar acum acesta nu mai exista, asa ca se simt pe dinafara. Numai in Israel, crestinii sunt protejati.

Ati mai dori sa adaugati ceva ?

Holiday, eroina, dupa ce a fost dezamagita de arabi si de ceea ce i s-a intamplat din cauza lor, a vrut sa o scoata pe fiica ei din cultura araba. Atunci, fiica ei a gasit un baiat dragut evreu, iar mama ei a incurajat-o, dorind ca ei sa se casatoreasca. Dar aici, din nou, a intervenit nationalismul arab si intoleranta, si fiica ei a fost scoasa din Israel ca sa nu fie macelarita din cauza obligatiei familiei de a-si razbuna onoarea.

Cred ca e ceva des intalnit in Orientul Mijlociu. Se intampla frecvent.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 143 din 8 aprilie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Etichete: crestinism, orientul mijlociu, islam, crestini, persecutie, Pinhas Inbari

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.