Inainte ca presedintele Trump sa vina in Israel, el a vizitat Arabia Saudita si a tinut un discurs memorabil in capitala Riad. George Thomas, de la CBN, a discutat cu expertul in Orientul Mijlociu, Joel Rosenberg despre impactul acelui discurs si despre turnura istorica din regiune. Cat de important a fost discursul presedintelui despre Islam, rostit in Riad, Arabia Saudita?
A fost un discurs extraordinar si cred ca a avut un succes enorm, nu pentru ca presedintele a spus lucruri pe care nu le mai spusese, ci pentru ca le-a spus in Arabia Saudita. A fost respectuos, dar foarte clar, ceva ce poate n-a reusit atat de bine in trecut, mentionand diferentele dintre musulmanii moderati, care formeaza majoritatea, si radicalii islamisti.
A fost direct, a folosit acest termen, al radicalismului, extremismului islamic, si a facut-o chiar in Arabia Saudita, nu doar inaintea sauditilor, ci si a liderilor din 50 de tari musulmane. N-a fost o afirmatie controversata, desi putea fi, dar a fost impresionant, aratand ca liderii americani au revenit in Orientul Mijlociu, superputerea americana se implica din nou si aceasta e tot ce conteaza acum.
Dupa cum stii foarte bine, Joel, stim ca Arabia Saudita e un exportator cunoscut al wahhabismului in toata lumea, unii ar spune chiar al terorismului islamic, in intreaga lume. Crezi ca sauditii vor lua aminte, stiind ca la Casa Alba e cineva care vrea sa-i anihileze pe cei de la SIIL si care vrea sa se ocupe de islamismul radical ? Crezi ca vor face ceea ce e necesar pentru a face acele schimbari in tara lor ?
Sunt de parere ca sauditii sunt intr-un proces de schimbare. Cazul nu e inchis inca, dar daca privim atent, vedem o alta tara fata de cea din 2001, care incuraja terorismul in mod activ. E adevarat ca wahhabismul e o mare problema si ei au extins-o la nivel global, dar cred ca se pot vedea schimbari semnificative in manualele scolare din Arabia Saudita, ii vedem participand activ, incercand sa invinga SIIL.
Desigur ca sauditii sunt profund ingrijorati, vor sa traga o linie si sa se impotriveasca agresiunii siite iraniene, prezente in Irak, Siria, Yemen. Cred ca sauditii se dovedesc a fi niste aliati de nadejde. Nu sunt aliatii perfecti, insa chiar presedintele spunea ca el cauta parteneri, nu perfectiune, si cred ca a spus-o bine.
Joel, spuneai ca vizita lui Trump arata faptul ca America se implica din nou in regiune. Ce ai vrut sa spui prin asta ?
Dupa opt ani cu presedintele Obama, care i-a dispretuit pe aliatii nostri, arabii sunniti, nici nu l-a invitat pe presedintele egiptean el-Sisi la Casa Alba, desi s-a aplecat respectuos in fata sauditilor, dar totusi, el a incheiat un acord cu cei mai mari dusmani ai sunnitilor, Iranul. A dispretuit si Israelul prin aceasta, desi a ajutat financiar proiectele militare israeliene, insa nu a ascultat deloc de sfatul israelienilor privind problema nucleara iraniana.
Iata ce vreau sa spun: Vedem cu ochii nostri o realiniere la nivel strategic, una istorica, aceea ca arabii sunniti si Israelul doresc sa conlucreze cu SUA impotriva a doi dusmani existentiali comuni: Iranul si SIIL. Presedintele Trump a fost acolo si le-a spus clar ca doreste sa colaboreze cu ei tocmai in acest scop.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 181 - 3 iunie 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri