Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Muntele Templului si Moscheea Al-Aqsa - Tensiunile israeliano-palestiniene si radacina lor

Agitatia de la Muntele Templului continua. Politia israeliana a fost in alerta maxima la rugaciunea de vineri. Din cauza amenintarilor cu violente, au permis accesul doar barbatilor peste 50 de ani si tuturor femeilor. Rugaciunea a decurs relativ pasnic, ca si saptamana trecuta, dar ciocniri cu fortele de ordine s-au produs in zonele palestiniene din afara Ierusalimului, cum a fost si saptamana trecuta.

Joi, liderii musulmani le-au spus tuturor ca se pot reintoarce sa se roage la Muntele Templului, insa 100 de palestinieni au fost raniti in revoltele din Orasul Vechi, dupa ce Israelul a indepartat toate detectoarele de metal si camerele de supraveghere instalate.

Problemele au inceput pe 14 iulie, cand trei arabi israelieni au ucis doi politisti israelieni intr-un atac terorist cu arme pe care le ascunsesera la Muntele Templului. Teroristii au fost neutralizati ulterior in incinta Muntelui Templului.

Multe din protestele palestinienilor se invart in jurul unui lucru: ideea ca Moscheea Al-Aqsa de pe Muntele Templului e in pericol. Un simplu zvon ca Israelul ar putea submina acel loc ii agita pe musulmanii din intreaga lume. E o tactica necinstita care submineaza nu doar Israelul, ci si valorile iudeo-crestine.

Muntele Templului e unul din cele mai sfinte si contestate locuri. Ani la rand, liderii islamici au incitat musulmanii la violenta, spunandu-le ca Moscheea Al-Aqsa e in pericol. Initial, ei sustineau ca israelienii ii destabilizeaza fundatia, ca s-o faca sa se prabuseasca. Acum, ei considera o amenintare chiar si rugaciunea pe care evreii o fac pe acest platou sfant.

Extremistii cred ca Israelul planuieste construirea celui de-al Treilea Templu si distrugerea altarului lor sfant. Sanctuarul nobil, in araba Haram al-Sharif, e locul unde au fost construite cele doua temple evreiesti. Cel de-al doilea a fost distrus in anul 70 d.Hr., de catre romani. Acum, moscheele musulmane impanzesc locatia.

Cupola Stancii e cel mai renumit altar musulman de pe Muntele Sionului, dar Moscheea Al-Aqsa de langa ea e cea pe care musulmanii o considera al treilea loc sfant in islam. Ei cred ca Mahomed a facut celebra calatorie nocturna de la Mecca la Al-Aqsa, pe calul sau inaripat, Al-Buraq.

Al-Aqsa a fost construita in anul 705 d.Hr. Conform teologiei musulmane, locul exista dinaintea evreilor si trimite la creatie. Cand Adam a coborat din rai, a venit si s-a rugat aici. Nu exista nicio diferenta intre Solomon si regele David si toti ceilalti profeti. Toti au stat in Moscheea Al-Aqsa.

Astazi, intregul platou e cunoscut sub denumirea de Al-Aqsa. Nadav Shragai a scris Al-Aqsa is in Danger Libel, The History of a Lie. El spune ca atunci cand liderii islamici vor sa uneasca masele, declara ca Muntele Templului este in pericol.

Combustibilul ce aprinde musulmanii si ii scoate pe strazi indemnandu-i la violenta este urmatoarea calomnie: Al-Aqsa este in pericol, o afirmatie ce nu are fundamente.

Arheologul dr. Gabriel Barkay spune ca s-au facut sapaturi in apropierea Muntelui Templului, dar niciodata dedesubt. Unul dintre fundamentele civilizatiei occidentale nu a fost atins niciodata de lopata arheologilor. Barkay spune ca musulmanii, si nu evreii, au fost cei ce au inceput sa sape, incercand sa rescrie istoria.

Din anii 90, s-au facut multe sapaturi devastatoare pe Muntele Templului, dar nu in scopuri arheologice, ci, din contra, pentru distrugerea informatiilor arheologice.

In jurul anului 2000, Autoritatea religioasa islamica a sapat mii de ani de istorie, cu buldozere, sub Muntele Templului, ca sa creeze spatiu pentru constructia unei moschei uriase.

Barkay a condus o operatiune pentru salvarea artefactelor din materialul aruncat. Ani mai tarziu, arheologii si voluntarii inca mai cautau prin moloz.

De curand, Israelul a arestat o personalitate islamica importanta, sub acuzatia de incitare. Acesta a spus discipolilor sai ca Israelul planuieste sa intre cu forta in Muntele Templului si ca ar trebui sa-si foloseasca trupurile ca sa-i impiedice pe evrei sa mearga acolo.

Expertii spun ca e important ca Occidentul sa se sesizeze acum, fiindca milioane de musulmani au crezut aceasta minciuna. Ei spun ca astfel de remarci au generat violente in trecut si asta se va intampla si in viitor.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 190 - 5 august 2017, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de creștere spirituală și ucenicizare

Prin tematica variată abordată în materialele noastre video, tipărite sau publicate online, suntem o sursă de hrană spirituală pentru creștinii români, ajutând credincioșii să se maturizeze spiritual și să fie echipați pentru a extinde Împărăția lui Dumnezeu în România. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!