Donează     Rugăciune       TV LIVE                          
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Interviu cu analistul Joel Rosenberg despre situatia actuala a Ierusalimului

Unul dintre cei ce stateau in sala Knessetului si au ascultat discursul vicepresedintelui Mike Pence a fost Joel Rosenberg.

Dupa aceea, am discutat cu el aici, in studioul din Ierusalim. In studio ni se alatura Joel Rosenberg, autor de succes si analist in Orientul Mijlociu.

- Joel, ne bucuram sa fii aici.

- Ma bucur sa fiu aici, Chris.

- Erai in sala parlamentului israelian si l-ai auzit pe vicepresedintele Mike Pence tinand acel discurs, despre care unii spun ca a fost unul istoric. Care a fost reactia ta?

- A fost intr-adevar un discurs istoric, in parte fiindca niciun vicepresedinte american n-a vorbit in fata Knessetului. E ceva neobisnuit cand, in afara de presedintele SUA, un alt lider tine un discurs. Cei mai multi presedinti nici n-au facut-o. A fost un discurs important. Cred ca a fost o mare reusita. Conteaza prin ce lentile vedem acest discurs. Daca esti israelian sau evanghelic, vei fi incantat. Administratia Trump-Pence a intarit alianta cu Israelul, ca parte a unui deziderat strategic. Se lucreaza acum pe mai multe planuri, incercand sa repare relatiile, dupa ce au fost aproape naruite in anii lui Obama-Biden. Cred ca israelienii si americanii evanghelici sunt entuziasmati. A fost un discurs lung, detaliat si care a cuprins mai multe aspecte.

Daca esti palestinian, cel mai probabil te vei infuria. Daca esti din Iordania sau Egipt, unde vicepresedintele a mers in vizita, nu cred ca vei fi prea bucuros.

Vicepresedintele a vorbit mult despre pace si despre America din perspectiva unei natiuni care aduce pace. Eu am captat ideea pe care vicepresedintele o spunea, ca pare imposibil sa fie pace, sunt atatia cinici si e de inteles, dar SUA deja a ajutat Israelul si Egiptul sa faca pace. SUA a fost mediator intre Israel si Iordania si avem acel tratat care a ramas in picioare. Se poate! Eroii din trecut au avut de facut alegeri dificile, dar iata ca au facut pace si a functionat.

Se poate face acelasi lucru cu palestinienii? Vicepresedintele spune ca se poate si noi suntem gata sa-i vedem pe palestinieni revenind la masa negocierilor. A fost un aspect important.

Acum, nu stim daca aceasta va reduce furia pe care multi o au in lumea araba legat de recunoasterea Ierusalimului. Nu sunt sigur ca va reusi.

- Te-ai intalnit cu ambii lideri, si cu presedintele Egiptului, el-Sisi, si avem si un reportaj de atunci, a fost o intalnire istorica, dupa care l-ai intalnit si pe regele Abdullah, atat personal, cat si in grup. Cum a reusit el aceasta finete, despre care pomeneai si in articol, cu ambele tari?

- „Jerusalem Post” a publicat duminica un articol si spuneam ca vicepresedintele a avut de rezolvat o problema dificila. Cum reusesti sa te adresezi tuturor acestor parti deodata? Recomandarea mea a fost sa nu aiba o abordare victorioasa si ca ar trebui sa vorbeasca despre pace si despre compromisurile pe care ambele parti vor trebui sa le faca.

Vicepresedintele a stat de vorba cu presedintele el-Sisi in Cairo si cu regele Abdullah si cred ca a facut progrese, expunand detalii si ascultand ce au ei de spus, insa daca discursul nu era unul echilibrat, putea sa strice progresul pe care l-a facut in tot acest timp. Cred ca s-au luat decizii, dar va mai dura ceva timp.

Cred ca discursul a fost foarte bun. Vicepresedintele a spus foarte clar, chiar a accentuat unele puncte din anuntul presedintelui Trump din 6 decembrie. Au fost doua puncte cheie, unul ca, desi SUA recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, limitele Ierusalimului urmeaza sa fie stabilite in cadrul unui acord dintre israelieni si palestinieni.

Cred ca nu multi din lumea araba au auzit discursul sau l-au citit, asa ca ei au ramas doar cu: „Trump le-a dat Ierusalimul evreilor”, ceea ce i-a infuriat.

Presedintele a spus insa ca limitele exacte ale Ierusalimului nu sunt inca stabilite, iar vicepresedintele a intarit acest lucru, nu doar aici, ci si in Egipt si Iordania.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 214 - 3 februarie 2017, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de creștere spirituală și ucenicizare

Prin tematica variată abordată în materialele noastre video, tipărite sau publicate online, suntem o sursă de hrană spirituală pentru creștinii români, ajutând credincioșii să se maturizeze spiritual și să fie echipați pentru a extinde Împărăția lui Dumnezeu în România. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!