Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Ultimele scrisori din timpul Holocaustului: 1943

In fiecare an, israelienii comemoreaza Holocaustul, cand sase milioane de evrei au fost ucisi de catre nazisti si de colaboratorii lor.

Vorbind despre un astfel de subiect descurajator, e greu deseori sa percepem realitatea povestii fiecarei persoane, cu vietile, familiile, spreantele si visurile lor.

O noua expozitie online din cadrul Muzeului Holocaustului din Israel urmareste relatarea acelor povesti, iar Scott Ross, de la CBN, a fost in vizita la Yad Vashem pentru a ne prezenta aceasta stire.

Expozitia online de la Yad Vashem: ultimele scrisori din Holocaust, 1943

„Draga Rosi, ma bucur ca ai primit salutarile noastre. Ce mai faci, draga mea? Te las cu bine. Multe sarutari iti trimite mama ta!”

„In fiecare scrisoare, atat la inceput, cat si la sfarsit, mi-a scris sa am grija de mine. Aceasta este ultima scrisoare pe care a primit-o Rosi Joschkowitz de la Berta, mama ei. „Fiecare poveste este unica. Aceasta expozitie online relateaza aceste povesti pentru a comemora victimele, in primul rand, dar si pentru a le reda identitatea si demnitatea umana.”

Yona Kobo are in grija noua expozitie intitulata „Ultimele scrisori din Holocaust: 1943”.

Kobo ne-a oferit privilegiul rar de a vedea vasta arhiva de la Yad Vashem, unde am vazut si cateva dintre scrisorile originale.

- Ce spune aceasta?

- A fost scrisa de o copila ce avea aproape 12 ani. Se numea Regina Folkenflick si traia in estul Poloniei. Ea a stat ascunsa intr-o familie de crestini. Parintii ei au crezut ca o puteau salva daca o lasau cu o familie buna, insa copila a fost impuscata. Ceilalti membri ai familiei au supravietuit. Fratele ei, acum in varsta de 84 de ani, a donat aceasta scrisoare catre Yad Vashem. E scrisa in poloneza. Scrie: „Daga mama, draga tata si draga Dolik...” Era fratele ei. „Sa fiti bine! Mami, nu te supara. Te rog sa ma ierti ca va scriu atat de putin.”

Aceasta a fost scrisa de o tanara de 19 ani pe nume Rosette Bomblat. Ea a fost membra intr-o miscare clandestina din Paris. A ajutat la salvarea altor copii evrei. Familia ei a fost ascunsa intr-un sat aflat in apropierea Parisului. Rosette a scris in limba franceza: „Astept ziua in care vom fi impreuna iar.” Toata familia a supravietuit, mai putin Rosette si Sara, sora ei mai mare, membrii acesteia emigrand in Israel apoi.

Aceasta expozitie online e doar una dintre numeroasele de la Yad Vashem, principala colectie de documente din timpul Holocaustului. Unul dintre principalele scopuri ale muzeului este sa adune laolalta toate documentele si dovezile despre soarta evreilor in timpul Holocaustului. In prima zi dupa incetarea razboiului, aceasta a fost principala preocupare a supravietuitorilor Holocaustului.

Dr. Haim Gertner este directorul arhivei: „Am inteles ca nazistii nu numai ca planuisera sa-i omoare pe evrei, ci au vrut si sa stearga orice urma pentru ca noi sa nu mai stim cine au fost acestia si ce li s-a intamplat. Voiau sa le stearga amintirea. De aceea, s-a decis ca principala preocupare a muzeului era aceea de a aduna intr-un singur loc toate piesele acestui puzzle urias.”

Cele peste doua milioane de pagini de documentatie includ marturii, povesti ale supravietuitorilor, fotografii si alte obiecte personale.

„Acum sapte ani, am lansat o campanie nationala intitulata «Adunarea fragmentelor». Pana acum am cunoscut cam 11.000 de oameni care, in ultimii sapte ani, ne-au donat peste 124.000 de obiecte si colectii. Supravietuitorii Holocaustului considera Yad Vashem ca fiind caminul obiectelor lor, ei spunand ca aici vor putea fi pastrate pentru totdeauna. Va pot spune povestea acestui pulover. Ne-a fost donat acum sapte ani, in prima zi a acestei campanii, de catre o doamna din Tel Aviv. A apartinut surorii ei. I-a luat mult sa decida sa se desparta de el.”

Numele „Yad Vashem” e din Biblie, insemnand „un loc si un nume”.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 224 - 14 aprilie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.