Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Interviu cu fostul ambasador al Israelului la ONU despre programul nuclear iranian

Dupa prezentarea lui Netanyahu, am discutat despre programul nuclear iranian cu fostul ambasador al Israelului la ONU, Dore Gold.

Gold e si autorul cartii Rise of Nuclear Iran, How Tehran Defies the West. - Domnule ambasador Gold, e foarte bine sa fim din nou impreuna, la Stirile CBN. As spune ca premierul Netanyahu uimeste lumea in multe feluri. Ce parere aveti dupa acest discurs al sau?

- Premierul Netanyahu n-a facut decat sa ne confirme suspiciunile. Acum exista documente iraniene autentice care ne spun ca Iranul intr-adevar cauta sa obtina arme nucleare intr-un program pe care urma sa-l combine cu un alt program de dezvoltare de rachete.

- Replicile au si aparut deja, cum ca ar fi vorba de informatii vechi. Cum ati raspunde la criticile care apar?

- Sa zicem ca am fi stiut ca iranienii demonteaza focosul normal de pe rachetele lor, Shabab 3, si ca ar pune in loc un focos nuclear sferic. Pana acum, insa, n-am obtinut informatii din vreo sursa a guvernului iranian. Acest lucru e ceva cu totul nou, fiindca are amprenta guvernului. Faptul ca am obtinut astfel de informatii ne ajuta sa intelegem cu cine avem de-a face.

- Iata ca vine 12 mai, cand presedintele Trump decide sa confirme sau sa anuleze acordul nuclear. Cum credeti ca e cel mai bine sa se abordeze acordul nuclear iranian in acest moment?

- Cred ca tot acest acord nuclear a fost cladit pe lucruri inventate. E mai bine a se negocia dupa ce se aduce totul la lumina, la adevar. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Coreea de Nord, care a trisat in relatiile cu America multi ani si pe vremea lui Clinton, si a lui Bush... Presedintele Trump a venit cu o alta abordare. Inca nu e cert, dar se pare ca el se apropie de o de nuclearizare a peninsulei coreene mai mult decat oricare alt presedinte dinainte. Daca ii va reusi, vom vedea cum se negociaza cu un stat criminal. Cred ca metodele aplicate Coreei de Nord ar trebui folosite si in cazul Iranului.

- Observati un conflict care se contureaza intre Iran si Israel? De pilda, s-a relatat ca Israelul ar fi bombardat recent o baza iraniana din Siria. Stiti mai multe despre aceasta? Credeti ca Israelul si Iranul se indreapta spre inevitabil?

- Iranul nu e chiar vecin cu noi. Ei sunt la 1.300 de km departare. Dat fiind ca Iranul doreste sa atace Israelul si sa-si aduca fortele aproape de granitele noastre, trebuie sa lupte intr-o tara care are granite cu Israelul si sa-si puna baze militare si sa desfasoare trupe acolo. Ei tocmai aceasta fac in prezent. Israelul nu va permite nimanui, mai ales Iranului, sa transforme Siria intr-un stat-satelit, in care pozitiile iraniene sa poata inainta pana la granitele Israelului. Aceste lucruri ne obliga sa avem relatiile pe care le avem in acest moment cu Iranul, anume ca iranienii vor neaparat sa ajunga la granitele Israelului, iar noi vrem neaparat sa-i tinem la distanta.

- Intrevedeti un posibil razboi cu Iranul? As spune ca exista un conflict aprins care e in derulare.

- Exista doua vointe aici, a Iranului, care vrea sa ajunga la granitele noastre, si vointa noastra de a-i tine la distanta. Acum, nu stim cum va evolua situatia. Poate ca se vor razgandi. Poate se vor concentra pe chestiunile interne. Sa nu uitam ca, daca presedintele Trump va anula acordul, Iranul va fi foarte frustrat, fiindca acordul nuclear a fost sansa lor inapoi spre lumea economica. Nu stiu care vor fi consecintele unei asemenea decizii in ce priveste politica lor interna. Se pot schimba multe lucruri in bine.

- Prezentarea premierului Netanyahu a readus in discutie instalatiile nucleare iraniene si intrebarea care plana de ani era daca Israelul are voie sa atace si sa distruga instalatiile nucleare iraniene. Credeti ca Israelul va face aceasta?

- Cred ca trebuie sa avem capacitatea sa ne aparam si impotriva unor atacuri de la distanta, ceva la care Israelul lucreaza de cativa ani incoace. Imi amintesc ca, odata, Itzak Rabin, fostul prim-ministru, a fost intrebat de ce incheie acorduri cu palestinienii. El spunea ca trebuie sa rezolvam problemele cu vecinii de aproape, ca sa ne putem apoi ocupa de amenintarile indepartate. Parca Rabin stia ca Iranul va fi marea problema.

Din fericire, datorita tehnologiei dezvoltate, in mare parte in cooperare cu SUA, vom fi capabili sa ne descurcam indiferent de cum ne vor ataca.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 228 - 12 mai 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Etichete: israel, onu

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.