Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Sigilii antice descoperite in Ierusalim aduc Biblia la viata

Va reamintim ca suntem la granita dintre Siria si Israel si in spatele meu sunt cativa dintre miile de sirieni stramutati din cauza conflictelor recente din razboiul civil sirian care dureaza de mai bine de sapte ani.

La trei ore de mers cu masina de aici, in Ierusalim, in urma cu mii de ani, imparatul Ezechia si profetul Isaia obisnuiau sa colaboreze. Acum, multumita arheologiei, aceasta are loc din nou in Oklahoma. Sigilii personale care, cel mai probabil, le-au apartinut acestora doi, sunt expuse impreuna pentru prima oara.

Ceea ce a adus impreuna aceste nume a fost o expozitie cu sigiliile lor personale, care ar fi fost folosite pentru sigilarea documentelor. O difuzare simultana care a legat Ierusalimul cu sala Armstrong din Oklahoma a marcat debutul.

„Aceasta e o zi de sarbatoare pentru toti prietenii nostri, mai ales pentru iubitorii Israelului si ai Bibliei.” a spus arheologul dr. Elat Mazar. Ea a ajutat la descoperirea artefactelor in 2009. „Aceasta e una dintre bulele pe care le-am gasit, care e o imprimare de sigiliu, minuscula. Desi o vedeti marita acum, are doar un centimetru, nu e nici cat o unghie.”

Lucratorii au descoperit fragmentele la o distanta de doar cativa pasi, aici, langa Muntele Templului. In istorie, locului ii spune Ofel, insemnand un loc asezat pe inaltime, greu accesibil.

Regele Ezechia, considerat unul dintre cei mai mari lideri din Iudeea, si profetul Isaia au trait in urma cu 2 700 de ani. In acele vremuri biblice, cand oamenii doreau sa sigileze un document, coseau documentul cu fire, dupa care luau o bila mica de argila pe care imprimau sigiliul, pe care apoi se puteau citi numele lor. Pe sigiliul lui Ezechia scrie apartine lui Ezechia, fiul lui Ahaz, imparatul lui Iuda. A gasi un asemenea obiect privat al unuia dintre imparatii lui Iuda inseamna a ajunge cel mai aproape de un asemenea personaj.

Cel al lui Isaia nu e asa de clar. Pe el scrie apartine lui Isaia, dar din urmatorul cuvant lipseste o litera, care ar putea completa cuvantul evreiesc pentru profet. Ori de cate ori reusim o asemenea descoperire, elemente fizice pe care oamenii le pot atinge si care au inscrise pe ele numele figurilor biblice, totdeauna e ceva maret. In acest caz, stiinta confirma Scriptura.

Bunicul doamnei Mazar, Benjamin Mazar, a condus primele sapaturi arheologice de dupa Razboiul de Sase Zile care a reunificat Ierusalimul. Ea a facut sapaturi vreme de 10 ani, neintrerupt. A fost un proiect fantastic, aproape fara seaman ca marime. Acolo au lucrat sute de oameni care au descoperit uimitoare ramasite ale Ierusalimului antic, din toate perioadele istorice.

„Avem un parteneriat cu dr. Elat Mazar din 2006, dar am cunoscut familia Mazar inca din 1968, cand bunicul ei a lucrat cu Herbert W. Armstrong, dupa care e denumit acum colegiul nostru. De atunci am trimis studenti ca voluntari la sapaturi si am oferit finantare pentru unele dintre lucrarile dumneaei.” a spus Stephen Flurry, vicepresedintele Asociatiei Armstrong International Cultural Foundation.

Dr. Michael Oren, purtatorul de cuvant al Ministerului Diplomatiei Israeliene, o numeste pe Elat Mazar un erou: „Ea a luptat pentru viitorul Israelului, luptand pentru trecutul natiunii. A intalnit multi pesimisti. De obicei, oamenii neaga legaturile noastre istorice cu Ierusalimul, sau chiar ca au existat regele Ezechia sau profetul Isaia. Elat insa ii contrazice prin descoperirile ei.”

Acum 10 ani, pe cand facea sapaturi in Cetatea lui David, Mazar crede ca a descoperit palatul imparatului David: „E de o monumentalitate evidenta. Oricine poate vedea aceasta. De asemenea, acesta a fost construit in jurul anului 1000 i.H, bazat pe fragmentele de olarit descoperite acolo. Aceste descoperiri ne-au facut sa intelegem ca avem de-a facut cu o constructie monumentala fantastica.”

Desi multi arheologi neaga Biblia, Mazar sustine cu tarie ca Biblia reprezinta un izvor istoric important: „Povestirile biblice, chiar cele din Noul Testament, se potrivesc impreuna fiindca acestea dovedesc, chiar cu precizie, felul cum s-a dezvoltat Ierusalimul.

Descrierea Ierusalimului din Scriptura e facuta cu precizie.”

Expozitia din Oklahoma prezinta si alte artefacte, printre care si o copie in marime reala a tunelului de apa subteran al lui Ezechia.

Expozitia e deschisa publicului pana la mijlocul lui august. Oren e de parere ca semnificatia acestor fragmente depaseste domeniul stiintific: „Arheologia nu inseamna doar a descoperi trecutul, ci inseamna si a ne asigura prezentul si viitorul. Arheologia e si despre bogatie, dar si despre impolitete si, dupa cum va va spune Elat Mazar, e despre adevar.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 236 - 14 iulie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.