Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Traseul Israel National Trail: 42 de zile prin mare, munte si desert

Poate ati auzit de Appalachian Trail, traseul din muntii Apalasi din SUA, sau de Camino Del Santiago din Spania, doua dintre cele mai frumoase trasee din lume. Ati auzit insa de traseul Israel National Trail? Acesta strabate Israelul de la granita sa de nord pana in sud si la Marea Rosie.

Recent, am discutat cu cineva care a mers pe acel traseu si a scris o carte ce descrie odiseea sa.

Reporter: Aryeh Green, e bine sa fim aici, cu acest peisaj frumos in spate. Ai scris o carte, My Israel Trail, Finding Peace In The Promised Land. Care a fost motivul?

Aryeh Green: Am mers pe acest traseu aproape 1 000 km, din sudul Israelului, de la Marea Rosie, golful Eilat, pana la granita cu Libanul, in nord,si traseul trecea prin acesti munti de langa Ierusalim. A durat opt saptamani. Am fost de unul singur, cu un bagaj de 22 kg in spate. Am facut drumetia intr-o perioada critica, traumatica din viata mea, incercand sa-mi revin dupa divort. Calatoria insasi, cat si lectiile pe care le-am invatat in acest timp, fiindca n-am mai facut o asemenea calatorie, m-au ajutat sa pot trece peste greutatile mele. Mi-a venit ideea ca, poate, unele lucruri pe care le-am invatat, chiar daca nu sunt mari descoperiri, daca le pun impreuna intr-un anumit mod care pe mine m-a ajutat sa-mi depasesc dificultatile, s-ar putea sa intereseze si pe altii si sa-i ajute in a-si depasi provocarile. Atunci am decis sa scriu cartea. Totodata doream sa impartasesc experienta fenomenala, captivanta de a merge prin tinutul Israelului. M-am gandit ca multi oameni sunt interesati de Israel, dar poate n-au putut niciodata sa vina in vizita sau, chiar daca au venit, n-au reusit sa calatoreasca pe jos.

Reporter: Pentru cei care iubesc Israelul, cum a fost sa traversezi Israelul de la nord la sud?

Aryeh Green: Tocmai de aceea am scris cartea, pentru a descrie toate caracteristicile calatoriei prin tara. Adevarul e ca nimic nu se compara cu umblarea pe pamantul Israelului, fapt adevarat pentru mine, ca evreu. A putea merge, ca evreu, pe urmele profetilor nostri si a putea parcurge pas cu pas tinutul nostru stramosesc, pentru mine a fost un mod de a ma reconecta cu poporul, istoria si tara noastra. Am intalnit si alti oamenii in calatorie, cu care am impartasit acest destin.

E adevarat ca, pentru crestini si alti oameni care au o legatura cu tara unde Isus a umblat, ar putea fi la fel.

Reporter: Asadar, 42 de zile, 1 000 km, ai petrecut mult timp singur, se pare. Cum a fost aceasta experienta, de a merge pe traseul biblic, in tinutul patriarhilor?

Aryeh Green: A fost o combinatie ciudata. Incercam sa-mi revin dupa divort. Primele trei saptamani, am fost in desert unde nu doar ca esti singur, dar esti inconjurat de pustietate, ceea ce mi-a dat mult timp sa pot contempla si sa reflectez si aceasta mi-a adus balsam sufletesc.

Reporter: Sunt mai multi oameni in Biblie care au umblat singuri prin desert, ca Moise sau Domnul Isus si cred ca multi oameni se pot regasi in criza prin care ai trecut. Care au fost lectiile pe care le-ai invatat in timpul acesta?

Aryeh Green: Una dintre ele e umilinta, simtul modestiei, intelegerea locului pe care il avem in univers. O alta lectie a fost acceptarea. Apoi, iertarea! Am invatat sa ma iert pe mine, greselile facute in cadrul relatiei, sa o iert pe fosta mea sotie pentru decizia pe care a luat-o. Am invatat apoi recunostinta si sa apreciez lucrurile frumoase de care avem parte in viata. Le sunt recunoscator copiilor mei, prietenilor si familiei pentru sustinerea oferita in tot acest timp, dar si cat de norocos sunt ca ii am. Sunt recunoscator apoi ca traiesc in aceasta generatie miraculoasa in care poporul evreu se intoarce in patria noastra stramoseasca.

Sunt recunoscator ca am parte de aceasta experienta a reinnoirii suveranitatii evreiesti aici. Am atatea lucruri pentru care sunt recunoscator! In fiecare zi eram recunoscator ca pot calatori in Israel. Incepeam fiecare zi spunand, imediat dupa trezire, rugaciunea noastra traditionala, Modeh Ani Lefanecha, adica sunt recunoscator inaintea Ta, Doamne, pentru toate minunile Tale din viata mea. Nu doar ca spuneam aceste rugaciuni dimineata, dar era si primul cantec pe care il cantam in timp ce porneam la drum cu rucsacul meu de 22 kg.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 238 - 28 iulie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.