Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Rolul Turciei in conflictul din Orientul Mijlociu - analiza cu Robert Spencer

Turcia e un alt jucator din Orientul Mijlociu in conflict cu SUA, acum si legat de soarta pastorului american Andrew Brunson, acuzat de spionaj. Expertul in Orientul Mijlociu, Robert Spencer, a stat de vorba cu corespondentul international al CBN, Gary Lane, despre situatia din Turcia.

Sa vorbim despre Erdogan! El spune ca SUA risca sa-si piarda un partener sincer din cauza sanctiunilor impuse pentru a obtine eliberarea pastorului Brunson. El mai spunea ca Turcia va explora optiunile disponibile. Asadar, cat de sincer e Erdogan si care sunt optiunile de care vorbeste? De ani buni, el n-a fost un partener sincer. El lucreaza sa islamizeze din nou Turcia, un fapt foarte clar.Dupa cum obiectau multi dintre oponentii sai, din intreg spectrul politic, el vrea sa restaureze califatul islamic si declara ca teritoriul care odata apartinea califatului otoman, intreaga zona estica mediteraneeana, Africa de Nord, Grecia, toate apartin de drept Turciei si, pana la urma, se pare ca ii vine sa duca niste campanii militare pentru a le recastiga. Turcii hartuiesc constant parti din Grecia si vase din Marea Egee.El ar trebui sa fie un aliat al NATO, dar de multi ani nu mai e asa. Cumpara petrol de la SI, cand acestia controlau 60 de zone petroliere din Irak. Sa spuna acum, legat de pastorul Brunson, ca SUA risca sa piarda un aliat de nadejde, e o mare inselaciune! Turcia nu mai e aliatul nostru de multa vreme. In ce priveste SI, pe cand eram in Orientul Mijlociu, multi oameni spuneau ca Erdogan a sustinut multa vreme SI.

Cat de substantiala a fost aceasta sustinere? El sustine inca aceasta grupare?

SI a pierdut mare parte din teritoriile din Irak si Siria, dar el inca sustine grupul, care nu mai e asa important cum era inainte, cand controla teritorii mai mari decat al Marii Britanii, dar, desigur, Erdogan i-a sustinut si aceasta fiindca SI lupta contra lui Assad si a kurzilor. Se pare ca Erdogan avea in vedere ceva in viitor, dorind ca SI sa-i infranga pe Assad si pe kurzi si apoi sa integreze teritoriile SI intr-un califat turcesc reinnoit. El pare sa vrea foarte mult sa controleze zona de nord a Siriei.

Crezi ca SI isi va reveni? Dar Al-Qaeda?

Nu, nu isi va mai reveni, acestia sunt foarte slabiti si nu cred ca mai sunt intr-o pozitie in care sa poata recupera teritoriile controlate anterior. Sa nu credem insa ca au disparut sau ca lupta cu ei s-a terminat, nici vorba!

Mai e SI o amenintare, sau acum e Al-Qaeda?

Inca as spune ca SI ramane amenintarea mai mare, in parte fiindca au pierdut mare parte din teritoriile din Irak si Siria si s-au raspandit in lume, lucrand nu doar in Afganistan si Libia, dar si in Filipine si in alte parti ale lumii. Pentru americani, marea problema e ca acestia au indemnat in mod repetat musulmanii din SUA, Canada si alte tari din vestul Europei sa genereze atacuri jihadiste de tip lup singuratic. Pe cand erau in voga, au atras 30 000 de luptatori straini din diferite tari si o mare parte dintre ei s-au reintors acasa, in vestul Europei si chiar in SUA. Cred ca acestia nu trebuiau sa mai fie primiti. Ei au fost combatanti dusmani care s-au alaturat unei grupari aflata in razboi cu SUA. Totusi, li s-a permis sa se reintoarca si cred ca nu e ultima data cand vom auzi de SI.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 240 - august 2018, la Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.