Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Califatul SI a fost eradicat din Siria si Irak

La orizont se vede nu doar sfarsitul razboiului civil sirian, dar iata ca a fost destramat si califatul SI din Siria si Irak. Cu toate acestea, e nevoie de o reconstructie masiva in ambele tari din Orientul Mijlociu. George Thomas de la CBN a discutat cu un grup ce lucreaza la reconstructia unui oras crestin din nordul Irakului.

Jumatate din populatia Siriei a fost stramutata si milioane au fugit din calea luptelor. Inainte de inceperea razboiului in 2011, cam 10% din populatia Siriei, adica 1,7 milioane, erau crestini. Acum unii spun ca acea cifra a scazut cu 70%.

E o situatie similara celei din Irak, tara vecina, unde genocidul SI impotriva crestinilor a decimat si numarul lor. Acum, un grup ajuta crestinii din Irak si Siria sa-si reconstruiasca vietile.

Din 2014, organizatia Knights of Columbus, cea mai mare organizatie de fratie catolica din lume a alocat peste 20 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe crestinii persecutati din Orientul Mijlociu.

George Thomas: In acest moment, ni se alatura Andrew Walther, vicepresedintele departamentului de comunicare de la Knights of Columbus. Andrew, multumim ca ai acceptat invitatia noastra! Spune-ne despre eforturile de a reconstrui orasul crestin irakian Karamles.

Walther: Multumesc pentru invitatie, anul trecut am demarat o initiativa pentru reconstruirea unuia dintre orasele distruse de SI. E vorba despre Karamles, din apropierea orasului Qaraqosh, situat intre Mosul si Erbil, in nordul Irakului. In acest oras, sute de familii au fost stramutate fortat de catre SI, iar cand orasul a fost eliberat, era intr-o stare jalnica. Acolo erau bombe neexplodate, mine-capcana, multe case erau arse sau deteriorate in urma luptelor si nivelul de pustiire era unul realmente socant. Organizatia Knights of Columbus a alocat cam 2 milioane de dolari pentru acest proiect, pentru a ajuta familiile sa-si repare casele, sa-si poata relua viata si sa poata conserva pluralismul cultural care exista in Irak, comunitatile crestine care se aflau in Irak de mai bine de 1 000 de ani.

Thomas: Ati mai adus si alimente si ati trimis ajutoare medicale, asa este?

Walther: Da, organizatia noastra activeaze in nordul Irakului inca din 2014. Avem clinici medicale care se ocupa de nevoile populatiilor de yaziditi, crestini si musulmani de acolo, am ajutat la constructia de locuinte pentru unele din comunitatile stramutate. Am mai alocat fonduri substantiale si pentru alimente si ajutoare pentru comunitatea crestina de acolo si nu numai.

De multe ori, oameni din comunitatile de yaziditi si alte comunitati depind de comunitatile crestine pentru alimente si adapost. Din 2014, lucrarea de aici a costat undeva la 20 de milioane de dolari.

Thomas: Andrew, adu-ne aminte ce le-a facut SI multor orase si sate crestine? Walther: Cand SI a invadat mnordul Irakului si in Siria, a decimat populatia crestina. Le-au dat oamenilor posibilitatea sa se converteasca, sa moara sau, in unele cazuri, sa fuga si, de multe ori, oamenii abia apucau sa fuga din calea SI. Liderii bisericilor din Siria ne-au spus ca au fost ucisi mii de crestini acolo, iar in Irak au murit cu sutele. Crestinii din Irak au reusit, in mare parte, sa scape trecand in Kurdistan, in orasul Erbil, sau mai in nord. Dupa fuga lor, aceste zone au ajuns cu totul sub stapanirea SI, in timp ce crestinii au fost fortati sa paraseasca orasele si satele lor si sa se retraga in Kurdistan, unde erau mai in siguranta. Acum, pe masura ce aceste zone au fost eliberate de fortele irakiene si nu numai, in ultimul an si jumatate, a fost foarte important sa ajutam populatiile indigene sa revina in aceste locuri si sa mentina acel mediu pluralist din nordul Irakului care, dupa cum spuneam, cel putin daca vorbim de Mosul, exista de aproape 2 000 de ani.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 244 - 8 septembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.