Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Cresterea si semnificatia profetica a orasului Tel Aviv

Presedintele Trump a mutat ambasada SUA de aici, din Tel Aviv, la Ierusalim. Daca orasul antic reprezinta centrul evenimentelor biblice, Tel Aviv a devenit centrul economic si hi-tech al Israelului. E si locul unde putem bea o cafea espresso buna.

Dupa cum a aflat si Scott Ross, acest oras vibrant de pe coasta implineste, de asemenea, profetia biblica.

Situat pe malul Mediteranei, Tel Aviv ar putea fi descris ca fiind New York-ul Israelului. In doar 100 de ani, a devenit unul dintre primele orase de afaceri din lume.

In 1950, Tel Aviv si Jaffa s-au unit pentru a forma Tel Aviv-Jaffa. Aici s-a imbarcat Iona pe o corabie pentru a fugi de Fata Domnului si a ajuns in burta unei balene. Tel Aviv e astazi al doilea oras ca marime din Israel si, desi aici se afla ambasadele natiunilor, Tel Aviv in mod clar nu e capitala biblica a Israelului si a poporului evreu.

Astazi, Tel Aviv e cunoscut ca valea de silicon.

Isaac Dror este directorul programului de educatie de la Sala Independentei, locul unde David Ben Gurion a declarat statalitatea Israelului si unde parintii fondatori au semnat declaratia de independenta.

Scott Ross: Tel Aviv a fost infiintat in 1909, e un oras foarte tanar. In 1909, aici era numai nisip. Care a fost viziunea?

Issac Dror: Viziunea era sa se infiinteze aici un oras evreiesc modern, in care sa se vorbeasca ebraica, un fundament pentru viata evreiasca. Era ideea unui loc unde visurile, sperantele, profetiile despre noi si visurile evreilor din lume sa devina realitate. Cel mai maret lucru legat de poporul evreu e faptul ca am reusit sa avem mereu acelasi vis, indiferent unde ne-am aflat pe pamant, de-a lungul secolelor. La anul in Ierusalim, la anul in Ierusalim...

Scott Ross: Cine au fost cei care au fondat orasul Tel Aviv?

Issac Dror: Au fost 66 de familii de evrei, locuitori ai vechiului oras Jaffa. Acolo erau strazi inguste, canalizarea era in strada, in sfarsit, era un oras oriental chinuit. Evreii din Jaffa visau sa iasa de acolo si sa infiinteze un cartier evreiesc. In aur am platit pentru fiecare centimetru de aici. Cui am platit toti acesti bani? Otomanilor? Cine sunt otomanii? Acesta nu e pamantul lor. Noi rascumparam pamantul Israelului.

Scott Ross: Ne aflam chiar aici, in fata Salii Independentei. E un loc semnificativ, adevarat?

Issac Dror: E un loc foarte important, e locul unde s-a nascut Israelul, dar si locul unde a luat fiinta orasul Tel Aviv. Aici a fost casa fondatorului orasului Tel Aviv, a fost si primul muzeu de arta din oras. In cartea lui Ezechiel aflam ca el a locuit intr-un loc numit Tel Abib, un mic oras evreiesc din Babilon, o comunitate restransa de evrei exilati, aflat in desertul Irakului.

Scott Ross: In contrast cu Ierusalimul, care e un mediu predominant religios... Issac Dror: Acest oras nu trebuie sa poarte imensa povara, sfintenia Ierusalimului. Tel Aviv nu trebuie sa poarte toata aceasta incarcatura istorica. Orasul e foarte special intr-un mod diferit.

Fondatorii Israelului aveau sentimentul ca implinesc profetia. In mijlocul acestui oras secular, inconjurat de macarale de constructie, un singur monument spune totul. Acest text e din Ieremia, si spune: Te voi aseza din nou si vei fi asezata din nou, fecioara a lui Israel. Acesta a fost mottoul fondatorilor orasului Tel Aviv. In timp ce noi stam aici, profetia se implineste chiar sub ochii nostri. E pentru prima data, dupa 2 000 de ani, cand poporul evreu construieste pe pamant evreiesc si vorbeste ebraica, avand Biblia in mana, in tara Israel.

Scott Ross: Ce e cu Tel Aviv, de a iesit atata creativitate si inovatie de aici?

Zeev Ben-Shachar: Exista peste 700 de companii start-up concentrate in acest oras. Exista un capital de risc investit in Israel, cel mai ridicat pe cap de locuitor din lume care, alaturat culturii Israelului si circumstantelor, au facut Tel Aviv ceea ce este azi, a doua Silicon Valley din lume. Cred ca va creste enorm, dat fiind numarul de companii hi-tech si inovatiile de aici, care sunt esentiale pentru a face lumea un loc mai bun. Mai multa cercetare si mai multa finantare va fi in acest oras, in speranta ca vom avea un viitor mai bun, nu doar pentru poporul evreu, ci si pentru crestini, musulmani, budisti si altii din intreaga lume.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 244 - 8 septembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Etichete: israel, tel aviv

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.