Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Trump nu mai finanteaza UNRWA - Agentia ONU pentru ajutorarea refugiatilor palestinieni

In ceea ce unii considera a fi o decizie istorica, administratia Trump a decis taierea oricarei finantari pentru UNRWA, agentia ONU pentru ajutorarea refugiatilor palestinieni. Aceasta decizie atinge miezul conflictului dintre Israel si palestinieni. In Iordania au aparut proteste, iar in Gaza, liderii palestinieni condamna actiunea, numind-o o cale catre distrugere: „Ce face administratia americana? Vor sa schimbe si sa intervina in probleme care au un statut permanent aici. Ei submineaza fortele moderate din Palestina si Israel. Acele elemente prin care se poate obtine pacea intr-un mod pasnic, bazat pe o solutie a doua state, sunt distruse acum.”

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a laudat decizia: „Statele Unite au facut un lucru foarte important oprind finantarea acestei agentii, UNRWA. SUA a inceput in sfarsit sa rezolve problema.”

„E o decizie istorica si, cred eu, una de mare curaj. Cred ca, pentru prima data, dupa zeci de ani, ne atingem de problemele de la radacina si sunt plin de speranta.” a spus autorul Adi Schwartz.

Una dintre aceste probleme implica dreptul la reintoarcere, ideea, inca din 1949, ca refugiatilor palestinieni si descendentilor lor trebuie sa li se permita reintoarcerea in Israel. Numarul acestora insa a crescut la cinci milioane.

„Cred ca presedintele Trump se ocupa de problema de la radacina, care nu vizeaza cat de mare va fi Israelul sau cate teritorii va mai trebui sa cedeze, ci daca Israelul va ramane sau nu pe teritoriul sau. Desigur ca Israelul vrea sa ramana, dar palestinienii, din nefericire, inca nu ne accepta.” a mai spus Schwartz.

Autorul Adi Schwartz spune ca dreptul la reintoarcere inseamna sfarsitul pentru Israel: „Acest drept inseamna ca un numar infinit de palestinieni pot, in mod legal si prin acord, sa intre si sa emigreze in Israel. Desigur ca dreptul la reintoarcere inseamna, de fapt, dreptul de a compromite statul Israel, de a-l nimici si de a-l transforma intr-un stat arab.”

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, incuviinteaza.

- Sunt aproape cinci milioane de musulmani arabi care spun ca n-aveti voie sa reveniti asupra situatiei, ca dreptul reintoarcerii n-are ce sa fie supus negocierilor, ca, odata ce a fost acceptat, ramane asa, iar dvs. intrebati cum ajungem la un numitor comun. Apare solutia celor doua state. Credeti ca dreptul reintoarcerii trebuie renegociat?

- Da, si cred ca situatia trebuie privita in context cu ceea ce se petrece in Siria, Venezuela si in alte parti ale lumii, sa privim la felul cum tratam refugiatii si la consecintele din viitor. Cu siguranta cred ca trebuie sa analizam dreptul reintoarcerii.

Intre timp, milioane de palestinieni zac in uitare.

Aceasta agentie, UNRWA, le ofera tabere pentru refugiati, locuinte, educatie si ingrijiri medicale, n-are nicio intentie sa-i ajute pe oameni sa-si creeze propria lor viata. Acesta e o veste rea pentru pace si pentru vietile lor. Cred ca palestinienii nu pot sa-si traiasca viata cat timp UNRWA e prezenta.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 245 - septembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.