Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Administratia Trump inchide biroul OEP din Washington

Liderii palestinieni au devenit furiosi cand au aflat decizia administratiei Trump de a inchide biroul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei din Washington D.C. Dupa cum ne relateaza Julie Stahl din Ierusalim, decizia e o noua actiune indrazneata la Casa Alba care pune presiune pe palestinieni.

Consilierul pe probleme de securitate nationala, John Bolton, spunea ca decizia de a inchide biroul OEP are menirea de a lua negocierile de pace de la capat.

Administratia Trump nu va lasa acest birou in functiune in timp ce palestinienii refuza sa faca demersuri pentru inceperea negocierilor directe si semnificative cu Israelul. Statele Unite sustin un proces de pace direct si robust.

Decizia pune in aplicare o lege americana care obliga inchiderea biroului OEP daca palestinienii ameninta sa dea in judecata SUA sau Israelul la Tribunalul International.

„SUA va folosi toate parghiile necesare pentru a-i proteja pe cetatenii sai si ai aliatilor sai de urmarire penala nedreapta din partea acestui Tribunal International ilegitim. Nu vom coopera cu acest tribunal, nu vom oferi nicio sustinere si, cu siguranta, nu ne vom alatura acestuia.”

Negociatorul palestinian si secretarul general al OEP, Saeb Erekat, a spus ca aceasta actiune reprezinta o escaladare periculoasa: „Amenintarile SUA fata de ICC reprezinta un atentat la regulile sistemului international.”

Erekat spune ca palestinienii vor continua sa faca apel la organismele internationale: „Vom inainta solicitarea noastra de a obtine lista cu companiile care opereaza in asezarile israeliene ilegale. Vom inainta Tribunalului International si solicitarile noastre in ce priveste decizia lui Trump legata de Ierusalim si alte cateva chestiuni si vom continua sa facem presiuni la Adunarea Generala a ONU si la Consiliul de Securitate in ce priveste problema protectiei palestinienilor la nivel international si calitatea de membru al statului palestinian.”

OEP a fost considerata o organizatie terorista pana cand Yasser Arafat a semnat Acordurile de Pace de la Oslo, incheiate in urma cu 25 de ani cu Israelul. De atunci, negocierile au fost mereu intrerupte. Terorismul palestinian a atins un punct culminant in timpul celei de-a doua Intifada, in perioada 2000-2005 si, practic, nu s-a incheiat niciodata.

Intre timp, din 1994, SUA si UE au oferit miliarde de dolari si euro pentru finantarea celor mai multe guverne si institutii palestiniene, fara a cere nimic in schimb, pana in acest moment, cand presedintele Trump a mutat intai ambasada SUA la Ierusalim, apoi a taiat finantarea catre corpul responsabil pentru refugiatii palestinieni, iar acum inchide birourile OEP din Washington.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a laudat decizia: „Israelul apreciaza foarte mult decizia administratiei Trump si sustine actiunile americane menite sa-i asigure pe palestinieni ca refuzul lor de a intra la negocieri cu Israelul si ca atacurile lor nu doar ca nu promoveaza pacea, dar in mod cert vor face viata palestinienilor mai grea.”

Intre timp, planul de pace al administratiei Trump ramane inca secret si nu se stie cand va fi prezentat publicului.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 246 - septembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.