Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Interviu cu unul dintre eroii moderni ai Israelului, Natan Sharansky

Cand evreii se intorc in Israel din toate colturile lumii, ei acolo incheie cu bucurie o lunga calatorie. Una dintre cele mai captivante istorisiri e cea a lui Natan Sharansky, a carui calatorie din Rusia spre Israel a deschis calea exodului a doua milioane de evrei sovietici.

De 50 de ani, Natan Sharansky leaga poporul evreu de tara Israel. „A fost o vreme, insa, cand a dispretuit mostenirea sa.

- M-am nascut in 1948 in Ucraina, pe atunci parte din URSS, si in vietile noastre nu mai era nimic cu caracter evreiesc. Am fost asimilati complet de cultura din jur. Nu aveam nicio institutie evreiasca, nicio cultura evreiasca, nicio sinagoga. Singurul lucru ce mai ramanea despre noi ca evrei era antisemitismul. Nu vedeam nimic bun in a fi un evreu, totul parea a fi negativ.

Acest lucru s-a schimbat in 1967, cand Israelul a invins armatele Egiptului, Siriei si Iordaniei in Razboiul de Sase Zile, reunind Ierusalimul sub suveranitate evreiasca.

- Aici, Israelul iese victorios dupa ce natiunile arabe uneltesc sa-l distruga.

URSS a facut multe eforturi pentru a distruge Israelul. In acea vreme, Sharansky si alti evrei sovietici au pornit in cautarea identitatii de evreu.

- Toata lumea lega evreii de Israel si spunea cu uimire: „Cum au reusit soldatii vostri o asemenea victorie?” Noi nu intelegeam de ce ar fi ei soldatii nostri. Atunci am inceput sa citim despre noi, despre istoria noastra si deodata descoperim ca avem o istorie deosebita, care nu incepe cu dictatura comunista, ci cu exodul din Egipt si cu dorinta de libertate. Apoi descoperim ca exista statul Israel, din care ai vrea sa faci parte. Acest lucru ne-a dat putere sa luptam pentru dreptul nostru ca evrei de a emigra in Israel.

- Uniunea Sovietica va lasasa emigrati?

- Era imposibil, fiindca la putere era un regim care deja ucisese

zeci de milioane de cetateni, asa ca n-aveau nicio problema sa ucida alte cateva sute de evrei, insa am avut favoare. Zbuciumul nostru a devenit imediat cel al evreilor din intreaga lume, cat si al multor ne-evrei, care au reusit sa lege interesele URSS de soarta evreilor sovietici.

Ca avocat al drepturilor omului si al miscarii sioniste, Sharansky a ajuns cunoscut si ca refusenik, termen pentru un evreu caruia i se refuza permisiunea de a parasi URSS pentru a emigra in Israel.

- Dupa cativa ani de activitate, m-au arestat, m-au acuzat de inalta tradare si mi-au spus ca nu voi scapa viu. Au spus ca ma vor condamna la moarte daca nu declar public ca ei au dreptate si ca noi am gresit.

I-au dat 14 ani, dintre care a facut 9, in special pentru ca raspandea adevarul despre abuzuri ale drepturilor omului din URSS.

- Din cate povesteam, spuneati ca, atunci cand erati in inchisoare, cartea Psalmii v-a dat tarie.

- Ebraica mea nu era prea buna si citeam comparativ diferite cuvinte si fraze si s-a intamplat ca prima fraza pe care am inteles-o complet sa fie Psalmul 23:4. „Chiar daca ar fi sa trec prin valea umbrei mortii, nu ma tem de niciun rau, ca Tu esti cu mine.”

- Credeati in Dumnezeu inainte?

- E ceva ce nu se poate explica in mod fizic. Nu poti sa-ti dai viata daca nu intelegi ca exista lucruri mult mai mari decat simpla ta supravietuire.

Am aflat ca voi fi eliberat cand mi-au luat hainele de detinut, m-au imbracat in civil si m-au dus la avion. Eu, insa, am ramas in zapada, refuzand sa ma misc pana ce mi-au adus inapoi Psaltirea.

- Inca o aveti ?

- O am intotdeauna cu mine.

Sharansky si sotia sa, Avital, s-au casatorit cu o zi inainte ca el sa fie arestat. Ea a condus atunci actiunea pentru eliberarea sa.

Zbuciumul sau a jucat un rol major in caderea Cortinei de Fier, care a deschis usa ca 2 milioane de evrei sa paraseasca URSS.

Dupa ani intregi, Sharansky a infiintat Jewish Agency, organizatia care aduce noi imigranti evrei in Israel.

- E, de fapt, istoria exodului repetata in istoria moderna.

- Cum raspundeti cand auziti amenintarile dusmanilor vostri, ca va vor arunca in mare si ca vor distruge Israelul?

- Trebuie sa stam drepti in fata tuturor acestor ipocrizii, acestei uri si ne bazam pe noi, pe credinta noastra, pe Dumnezeu si pe prietenii nostri.

- Cand priviti in urma si vedeti unde se afla acum Israelul, ce sentimente aveti pentru tara?

- Dumnezeu ne vorbeste prin faptele Lui. Priviti numai ce face El cu poporul evreu si aveti dovezi suficiente despre prezenta Sa! Ce s-a ales de URSS? Iata, nu mai exista! Priviti ce s-a ales de Israel! Nu exista nicio alta tara din lumea libera cu o asemenea economie de succes. Am adus numerosi evrei din culturi diferite si vedeti cum ei devin un singur popor, uniti de aceeasi viziune. E un miracol.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 247 - septembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.