Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Cum se voteaza in statul evreiesc?

Cateva alegeri locale din Israel s-au terminat in turul doi, iar Ierusalimul e unul dintre aceste orase. Cum voteaza israelienii?

Din nou o avem pe Julie Stahl, care ne arata cum e sa votezi in Israel.

E si un exemplu a ceea ce puteti vedea pe platformele noastre de socializare.

E zi de alegeri aici, in Israel, si suntem la o sectie de votare din cartierul Arnona din Ierusalim.

E una dintre cele 11 000 de sectii de votare, unde voteaza vreo sase milioane si jumatate de israelieni. Acestea sunt alegeri locale, nu pentru Knesset si nici pentru alegerea primul-ministrului, dar sunt importante fiindca sunt alesi primarii si consilierii locali.

In Ierusalim, vreme de 10 ani, a fost primar Nir Barkat, dar el a decis sa se retraga pentru a intra in politica la nivel national. Asadar, israelienii au ramas cu patru candidati.

Nu e sigur cine va castiga.

E aproape sigur ca niciun candidat nu va strange cei 40% de care are nevoie pentru a deveni primar, asa ca probabil in doua saptamani vom avea turul doi de scrutin.

Acum sunt peste 270 000 de israelieni care vor vota pentru prima data.

In alegerile locale din Israel, orice rezident poate vota, nu trebuie sa fie cetatean. In Ierusalim sunt vreo 200 000 de rezidenti arabi sau palestinieni, rezidenti in Ierusalim cu acte in regula. Multora dintre ei li s-a oferit cetatenia si, desi au refuzat, ei pot vota in alegerile locale. Totusi, de cele mai multe ori, ei aleg sa nu voteze in semn de protest fata de statul Israel. De fapt, de aceasta data, trebuia sa fie si un candidat arab, dar a fost amenintat si s-a retras. Arabilor li se permite sa voteze in Ierusalim si la fel oricarui rezident, indiferent de religie.

Acum, deoarece multe dintre sectiile de votare sunt in scoli si fiindca autoritatile doresc sa incurajeze oamenii sa vina la vot, se da o vacanta in ziua votului, asa ca israelienii sa fie liberi. Desigur, multi oameni merg la plaja, la cumparaturi sau la restaurant dupa ce au votat, dar e o mini-vacanta binevenita. Nu e mult trafic pe strazi.

Toti votantii primesc un card de vot ca acesta, pe care scrie adresa sectiei de votare unde trebuie sa mergi si permisiunea de a vota. Apoi, sunt numerotate.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 253 - noiembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Scrie-ne! Ne rugăm împreună cu tine.

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.