Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

100 de ani de la Primul Razboi Mondial si de la batalia care a schimbat Orientul Mijlociu

Premierul Israelului, Netanyahu, a fost unul dintre zecii de lideri mondiali care au comemorat 100 de ani de la Primul Razboi Mondial, la Paris.

Orasul israelian Beerseba a jucat un rol crucial intr-o batalie epica ce a adus orasul sub control britanic. Faptul e important fiindca a ajutat la pregatirea infiintarii statului evreiesc.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a intampinat pe premierul australian si pe guvernatorul Noii Zeelande pentru a comemora victoria soldatilor britanici, australieni, neo-zeelandezi si a regimentului de cavalerie usoara de acum un secol.

„In urma cu 4 000 de ani, Avraam a venit la Beerseba, orasul celor sapte fantani. Cu exact 100 de ani in urma, bravii soldati ANZAC au eliberat Beerseba pentru venirea fiilor si fiicelor lui Avraam si au deschis portile ca poporul evreu sa poata reintra pe scena istoriei.”

„Au dat pinteni cailor prin acel foc, acei australieni au patruns prin foc, au pus mana pe orasul Beerseba si au asigurat victoria care, desi nu a creat indata statul Israel, a facut cu putinta infiintarea sa.”

Batalia de la Beerseba a fost un punct de cotitura pentru ca britanicii sa poata cuceri Orientul Mijlociu. Aceasta i-a permis generalului britanic Allenby sa intre pe poarta Jaffa de aici la mai putin de trei luni dupa aceasta, pe 11 decembrie 1917, ca invingator in batalia pentru Ierusalim.

Allenby, primul cuceritor crestin dupa secole, a intrat pe poarta pe jos din respect pentru Orasul Sfant. Cavaleria usoara australiana a facut posibil acest lucru.

Contributia cavaleriei usoare australiene a fost semnificativa fiindca aveau ceea ce noi numim infanterie pe cai. Cavalerii merg pana la linia frontului pe cal, apoi descaleca si trec pe infanterie. Era, asadar, ceva nou si soldatii nu erau antrenati, dar toti cei 600 de soldati au primit ordinul si l-au executat pur si simplu.

Autorul australian Kelvin Crombie a facut echipa cu directorul asociatiei cavaleriei usoare australiene, Barry Waters, in efortul depus pentru reconstituirea momentului. Peste 100 de cavaleri in uniforma au calarit in cadrul evenimentului.

Trebuia ca ei sa ajunga la Beerseba inainte de apusul soarelui, fiindca turcii urmau sa distruga fantanile.

A fost o actiune importanta si pe plan politic, fiind momentul in care a Imperiul Otoman a fost impins inapoi.

In acelasi timp, s-a luat o decizie cruciala in Marea Britanie. E uimitor ca, in aceeasi zi, in acelasi timp cand aici era batalia, membrii cabinetului britanic de razboi se intalneau in Londra si au votat marea decizie cunoscuta acum ca fiind Declaratia Balfour, prin care guvernul britanic favoriza formarea unei patrii pentru evreii din Palestina.

Australienii si neo-zeelandezii sunt mandri de rolul lor in istoria Orientului Mijlociu. Sa-l ascultam pe caporalul subordonat australian, David Wood: „Strabunicul meu a fost membru in primul regiment, care a impiedicat retragerea turcilor.”

E si prima sa vizita in Israel, tara in care strabunicul sau a luptat fara sa stie: „Ma simt mandru, dar si coplesit sa fiu aici. Am fost la cimitir de dimineata si ma uitam la pietrele funerare ale camarazilor strabunicului meu. A fost uimitor, dar m-a si smerit.”

Putin mai devreme, spectatorii au putut vedea parada cavalerilor pe strada principala din Beerseba.

„Suntem in acest loc al victoriei australienilor, care au facut acel incredibil efort de bravura, in care a fost vorba despre oameni si cai. E parte a unui spirit national. Cred ca aici putem vedea din nou maretia Lui si ca istoria se face impreuna cu El, in scenariul in care Dumnezeu ramane Dumnezeu, scenariu la care si noi putem sa luam parte.”

Premierul australian a sumarizat rolul pe care l-au jucat conationalii sai: „Ei au sfidat istoria, au facut istorie si, prin curajul lor, au implinit istoria.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 255 - noiembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.