Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Arheologii au descoperit o cladire unica ce se poate sa fi fost casa lui Elisei

La miazazi de Marea Galileii, profetul Elisei a vindecat bolnavi, a inviat morti si a facut minuni. Cum arata, insa, viata pe vremea profetului?

CBN a intocmit un reportaj in exclusivitate la un sit arheologic ce pare sa aprinda o lumina asupra acelei perioade.

Dupa cum am aflat, acolo e posibil sa fi fost chiar casa lui Elisei.

Aici e Tel Rehov din Valea Iordan. In 16 ani de sapaturi, arheologii au descoperit un oras cu un plan bine realizat, vechi de 3 000 de ani. Acestia au mai descoperit o cladire unica ce se poate sa fi fost casa lui Elisei: „Casa era plina de obiecte speciale. S-au gasit doua altare din ceramica ce erau folosite pentru arderea tamaiei.”

Arheologul Ami Mazar a subliniat diferentele gasite in structura casei: „In mod obisnuit, casele aveau o singura intrare ce dadea intr-un hol mare, de unde se intra in multe camere. Casa aceasta era impartita in doua. Cele doua aripi erau unite prin camera din spate si fiecare aripa avea intrare separata. La intrarea in camera din spate s-au gasit altare pentru arderea tamaiei, unde probabil se aducea o jertfa lui Dumnezeu inainte de a intra si a auzi mesajul profetului. Am descoperit o bucata de ceramica pe care era scris cu cerneala rosie. Din pacate, bucata este rupta, dar am reusit sa descifram numele Elisei.”

Elisei s-a nascut in Abel-Meholah, la 11 km de Tel Rehov si a calatorit prin tot Israelul, din Ierihon in Samaria si Sunem.

„Nu pot spune cu exactitate ca locuinta i-a apartinut lui Elisei din Biblie. Nu e usor de stabilit,insa este foarte probabil, fiindca locuinta dateaza exact din perioada lui Elisei, din a doua jumatate a secolului al IX-lea d.H.”

Profetul Elisei este cunoscut pentru intamplarea cu vaduva careia i-a zis sa imprumute vase de lut, sa le umple cu untdelemn si apoi sa le vanda pentru a-si plati datoriile. Mai e cunoscut pentru invierea fiului sunamitei si pentru trimiterea capeteniei ostirii Naaman sa se scalde de sapte ori in raul Iordan pentru a se vindeca de lepra.

Arheologul Stephen Pfann considera dovezile convingatoare.

Cunoscandu-se doar sapte persoane din acea perioada cu numele de Elisei, fie e doar o intamplare ca acest om sfant se numea si el Elisei, fie e vorba despre insusi profetul Elisei.

Alte descoperiri ce trimit la profetul Elisei sunt doua inscriptii in care e mentionata familia lui Nimsi. Ilie a primit insarcinarea sa il unga ca imparat pe Iehu, fiul lui Nimsi. Acesta, insa, i-a lasat aceasta insarcinare lui Elisei care, la randul sau, a lasat-o unuia dintre ucenicii sai.

Multi arheologi evita sa traga concluzii referitoare la Biblie, insa altii o folosesc pentru a pune piesele cap la cap.

„Arheologia este ca un puzzle imens. Luam informatii descoperite din mai multe excavatii, de la Hator, Meghido, Tel Rehov, Bet Sean, Samaria, le punem pe toate impreuna intr-un puzzle mai mare si incercam sa descifram cultura materiala a israelitilor.”

Pentru Cary Summers, liderul satului Nazaret, lucrurile au o semnificatie si mai profunda: „In esenta, este ca orice alt sit arheologic, insa fiecare lopata de pamant dovedeste pe rand autenticitatea Bibliei, ceea ce face acest sit de-a dreptul incredibil.”

Viitorul sitului este nesigur, deoarece caramizile din lut se deterioreaza. Expertii spera, insa, ca il vor putea conserva pentru a ajuta generatiile viitoare sa inteleaga Biblia.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 256 - decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Etichete: israel, istorie, arheologie, ruine

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.