Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta
galerie home devotional

Regele David: persoana sau legenda?

Dupa cum mentionam mai devreme, prezentam de langa treptele de pe partea sudica ale celui de-al Doilea Templu. Regele David din Biblie: persoana sau legenda?

La aceasta intrebare, arheologii israelieni vor raspunde cu noi descoperiri arheologice. Ei cred ca au descoperit ramasitele palatului regelui David.

Valea Elah este locul unde David l-a ucis pe urias. La vreo 30 km de Ierusalim, arheologii au gasit cel mai bun exemplu de pana acum al unui oras fortificat din Iudeea, de pe vremea regelui David.

Identificat cu orasul biblic Saaraim, orasul avea deschidere catre valea Terebintilor, locul unde David l-a ucis pe Goliat.

„Inainte sa incepem sapaturile de aici, existau multe discutii despre imparatul David, daca e sau nu un personaj istoric si daca imparatia sa cuprindea orase fortificate.”

Profesorul arheolog de la Universitatea Evreiasca, Yossi Garfinkel, spune ca, desi David e cunoscut in Biblie, nu s-a gasit nicio descoperire din vremea domniei lui in Hebron sau la Ierusalim: „Oamenii incep sa-si puna intrebari, zicand ca poate aceasta e doar o mitologie, poate ca David n-a existat niciodata. Sau, daca a existat, el locuia doar intr-un cort si nu exista nicio imparatie reala si nici orase fortificate.”

Totul s-a schimbat cu cativa ani in urma, atunci cand au inceput sapaturile arheologice la acest sit. „Dupa cateva sezoane, s-a dovedit ca aici a existat un mare oras care era foarte bine fortificat. Unele pietre de aici cantaresc opt tone.

Acesta nu era un mic satuc, ci o fortareata foarte importanta.”

Nu toti ii impartasesc entuziasmul. Unii arheologi avertizeaza ca situl ar fi putut apartine altor imparatii, multi crezand ca aceasta nu e nicio dovada a existentei imparatului David. Insa Garfinkel este convins. S-a gasit un palat intins pe 1 000 de metri patrati, aflat in centrul sitului, cu o vedere excelenta spre Marea Mediterana, spre Muntele Hebron si spre Ierusalim. O alta cladire ar fi fost folosita pentru colectarea taxelor.

„Cum se adunau taxele in antichitate? Oamenii nu aveau salarii, asa ca nu exista impozitul pe venit, cum este astazi. Ei erau agricultori si fiecare trebuia sa dea o parte din produsele agricole recoltate, fie grau, orz sau leguminoase. Mai apoi, acestea erau stocate in niste vase mari, aflate in cladirea centrala.”

Pe sit nu s-au gasit oase de porc, indicand faptul ca oamenii respectau porunca biblica ce interzicea consumul de carne de porc. Garfinkel spune ca descoperirile se potrivesc cu povestirea: „Acestea sunt diferite de cele referitoare la filisteni, canaaniti, sau chiar la imparatia lui Israel. Concluzia noastra este ca acest oras a fost din vremea lui David.”

Sapaturile de la Khirbet Qeiyafa se vor finaliza in curand, iar arheologii vor cauta mai multe raspunsuri intr-un alt sit arheologic.

„Aceasta zona va ajunge un parc national si se va amenaja pentru a deveni o locatie turistica. Turistii pot veni pentru a vedea peisajul si singurul loc din lume unde pot vedea un oras din vremea imparatului David.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 256 - decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.