Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Podeaua de la Muntele Templului, pe care a pasit Isus

In timpul emisiunii, am prezentat de la centrul Davidson, un parc arheologic de la Muntele Sionului. Cand veti veni in Ierusalim, acesta e un loc deosebit care trebuie vizitat. Arheologii israelieni discuta despre o descoperire care ar putea schimba ideile actuale despre Muntele Sionului din vremea lui Isus.

Marea descoperire a aparut pe cand arheologii recompuneau gresia de 2 000 de ani din cel de-la Doilea Templu, construit de imparatul Irod.

„Acestea sunt podelele pe care au pasit preotii cei mai de seama, ceilalti preoti si chiar pelerinii care veneau la Muntele Templului. Podeaua despre care vorbim e cea pe care a pasit Isus cand a venit la Muntele Sionului.”

Acest lucru a fost descoperit in 1999, cand molozul de sub Muntele Templului a fost indepartat ilegal pentru a se construi o moschee subterana: „Avem piesele placilor ceramice de podea obtinute in 12 ani de munca, din solul de la Muntele Sionului. Le-am identificat in urma cu mai multi ani si ne-am dat seama ca au fost parte din acele podele.”

Arheologii au confirmat autenticitatea acestor piese, bazata pe dimensiunile, materialele si tehnica originala: „Nu credeam ca voi gasi ceva atat de apropiat templului.”

Directorul de proiect, arheologul Gaby Barkay, a punctat de ce aceasta realizare e importanta pentru crestini: „Aceasta e chiar podeaua pe care s-au imprastiat monedele cand Isus a rasturnat mesele zarafilor. Pe aceste podele s-au imprastiat toate acele monede. Avem cateva relatari in care Isus sedea impreuna cu ucenicii in porticuri si le dadea invatatura. Ei au stat tocmai pe aceste podele.”

Cercetatorul si matematicianul Frankie Sneyder a jucat un rol major in asamblarea placilor ceramice: „Acesta e primul model pe care am putut sa-l reconstruiesc.”

Sneyder a reconstituit modelele combinand teoreme de geometrie si comparandu-le cu modelele din palatele lui Irod: „Am descoperit ca, in modele irodiane, precizia e impecabila. Sunt fascinante atat dimensiunile, formele cat si tehnica de asamblare.”

Pana acum, s-au descoperit 600 de placi de ceramica colorata: „E asemenea unui joc de puzzle la care lipseste poza de pe cutie. Nu stii de la inceput rezultatul si ai mereu doar 1 % dintr-o placa. Nu e nimic de demonstrat, templul a existat, insa va putem arata mai in detaliu ce era inauntrul lui.”

Aceasta e doar una din multele descoperiri care ne arata cum era, acum 2 000 de ani, Muntele Templului din spatele meu.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 256 - decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.