Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Hanuka – sarbatoarea ce marcheaza o mare victorie de acum 2 000 de ani

Dupa cum am vazut, vreme de opt zile, poporul evreu din lume sarbatoreste Hanuka, o sarbatoare ce marcheaza o mare victorie de acum 2 000 de ani.

Stirile CBN a vizitat Orasul Vechi din Ierusalim pentru a lua parte la Festivalul Luminilor si pentru a vedea cum sarbatoreste una dintre familii.

Mii de israelieni vin la Ierusalim pentru a celebra si a vedea luminile care se aprind. Peste tot in lume, evreii spun rugaciuni speciale in care Ii multumesc lui Dumnezeu pentru minunile din trecut si din prezent si aprind un candelabru special, o menora numita Hanukia, ce lumineaza opt zile. Aceasta e o sarbatoare despre spiritualitate, despre valori si despre legatura cu Dumnezeu.

Multi israelieni vin aici si toata lumea e atrasa de lumini. Hanuka, sau sarbatoarea innoirii templului, nu apare in Vechiul Testament, dar apare in Noul Testament.

Ioan 10:22: In Ierusalim se praznuia atunci Praznicul Innoirii Templului. Era iarna si Isus Se plimba prin Templu, pe sub pridvorul lui Solomon.

CBN s-a alaturat Rebecai Spiro si familiei sale pentru aceasta sarbatoare evreiasca. E o sarbatoare a libertatii religioase, a victoriei contra opresiunilor si a rededicarii Templului.

In secolul al II-lea i.H., evreii din Iudeea s-au rasculat impotriva cuceritorilor seleucizi greci. Seleucizii incercau sa le impuna cultura lor, fortand evreii sa manance carne de porc si au interzis tinerea sabatului, citirea Torei si circumcizia.

Mai rau, seleucizii au profanat Templul de la Ierusalim si l-au dedicat zeului grec Zeus. Condusi de o familie de preoti, macabeii au recastigat Ierusalimul si au rededicat Templul. Au dorit insa sa aprinda menora, dar n-a mai ramas decat foarte putin ulei sfant.

Celebram cele opt zile in care menora a luminat atunci, ceva ce a fost un miracol.

Sarbatorim si victoria militara. Mancarurile prajite precum clatitele cu cartofi si gogosile sunt o alta traditie de Hanuka.

Familia Spiro si vecinii au si traditia lor, pentru promovarea unitatii dintre israelienii seculari si cei religiosi. Scoatem afara o masa pe care punem diverse bauturi calde si cum mii de oameni trec prin Orasul Vechi pentru a se uita si a vedea menorele, noi le oferim o cana cu ceva cald.

Spiro spune ca sarbatoarea are un mesaj pentru astazi.

Lumea vine impotriva Israelului, lupii inconjoara oile, ceva deloc nou.

Mesajul de Hanuka e ca, indiferent ce se intampla, candelele noastre sunt aprinse. Civilizatiile au venit si au trecut, dar poporul evreu inca e aici.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 258 - decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.