Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
100-steaua
100-istoric
100-teologia
100-pace
100-stiri
100-roaga-te
100-conferinta

Qasr al Yahud, locul unde Ioan Botezatorul L-a botezat pe Isus

Intr-o alta relatare din preajma Craciunului, Israelul a anuntat ca peste 1 500 de mine de teren au fost gasite si dezamorsate langa locul unde s-a botezat Isus.

Corespondentul CBN din Orientul Mijlociu, Julie Stahl, ne aduce detalii.

Aici e Qasr al Yahud, pe raul Iordan. In spatele meu e Iordanul si multi oameni cred ca acesta e locul unde Ioan Botezatorul L-a botezat pe Isus. De asemenea, se crede ca e locul pe unde copiii lui Israel au trecut in Tara Promisa si locul unde Ilie a fost rapit la cer.

Partea israeliana a acestei zone s-a deschis vizitatorilor in 2011, dar cele 100 de hectare din jur, cunoscute ca fiind tinutul manastirilor, sunt in afara granitei si aceasta zona e impanzita cu mine si alte dispozitive explozive din conflictele din trecut precum Razboiul de Sase Zile. Din motive de siguranta, accesul la proprietatile bisericilor a fost blocat de mai bine de 40 de ani.

„Lucram aici de aproape un an si la aceasta manastire lucram tot la trei luni si dureaza pana curatam zona de mine, de mortiere si de explozive-capcana.”

Sunt sapte biserici care au proprietati aici. Trei manastiri au fost date deja in folosinta, iar CBN le-a vizitat.

Capela Franciscana a fost construita in 1956 si apartine Vaticanului. Manastirea Etiopiana a fost mult mai mare si avea o brutarie si o casa de oaspeti.

„Fiecare milimetru de aici e verificat de cel putin trei oameni si prin doua metode diferite. Dupa cum va dati seama, e o treaba foarte periculoasa si dificila.”

Marcel Aviv conduce agentia israeliana responsabila de aceasta operatiune. Aceasta lucreaza cu trustul HALO, cea mai mare si mai veche organizatie umanitara din lume de deminare, pentru a curata zona. „Cand vom termina aici, acele terenuri vor putea fi redate proprietarilor, adica bisericilor.” a spus el.

In timpul Razboiului de Sase Zile, aceste terenuri erau sub control israelian, dar au fost tinta organizatiei pentru eliberarea Palestinei in a ataca soldatii israelieni.

Pana la urma, calugarii au abandonat zona, iar explozivele au fost imprastiate peste tot.

Israelul are harta minelor, dar, potrivit lui Moshe Hilman, multe mine au fost mutate si, in plus, mai sunt si alte provocari. „Aici a fost o zona cu mult metal, din cauza bataliilor, dar si a irigatiei. Calugarii au o mica ferma la manastire si dureaza pana reusim sa curatam zona.”

Dupa ce terenul e curatat, cladirile trebuie verificate de explozive-capcana. „Prima faza este cautarea. Incercam sa invatam cladirea din ce putem vedea prin ferestre si deschizaturi. A doua faza e sa scuturam totul, sa ne asiguram ca nu exista niciun fir si nicio capcana legata la vreun pat, la usa sau in vreun alt fel.”

Cam 800 000 de oameni viziteaza locul botezului in fiecare an si, odata ce manastirile se vor deschide, se asteapta o triplare a numarului.

„Sper ca aceasta gradina parasita acum 50 de ani sa fie din nou verde si sa ne putem bucura cu totii ca putem vizita acest loc si cele din imprejurimi. Speram si suntem siguri ca asa va fi.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 259 - decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.